jambor (1994c)- arkzin, 12-4-1999

Upload: zoran-ostric

Post on 14-Apr-2018

223 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/29/2019 Jambor (1994c)- Arkzin, 12-4-1999

    1/2

    ; tigra, to e m o r i - J'D og a a je vezane uz ob i lje a va n j e D a na P la ne te Zem ljeana liz ira na popularn i Davor J a m b o r , koj i up orno tvrdi:ovjeanstvo t r e b a novu ku l tu ru !

    D an planete Zemlje, ove godine obiljeen je 24.put, po d pokrovitel jstvom me unarodneorganizacije Earth Da y International. Taakcija izrazila e rast globalne svijesti o potrebi zatiteivota i me usobnoj povezanosti na ovoj jedinojplaneti. Sir James Lovelock razvio e "Gea hipotezu"prema kojoj e ovjeanstvodio prirode kao cjelovitogplanetarnog sustava ivota, a mnogi zastupaju i tezud a je Zemlja cjeloviti ivi organizam. Stoga jerazumljivo da danas, u doba planetarne ekolokekrize, panju iznova privlae uenja plemens kihkultura i starih civilizacija koje su nastojale ivjeti uskladu s prirodom.Drutvo za unapre enje kvalitete ivota, edan odglavnih organizatora obiljeavanja Dana planeteZemlje u nas, pridonijelo je ukljuivanju brojnihduhovnih i nevladinih sk upina u program koji znaajnopridonosi rastu ekoloke svijesti. Drutvo koje jeizniklo iz makrobiot ikog pokreta, v lasnikvegetarijanskog restorana u Ilici 72 u Zagrebu danasje po stalo najvanije okupljalite New Age scene uZagrebu, organizirajui brojne seminare i radionice.Zanimlj ivo je da su, jo kao organizatoriprologodinjega "Sajma Dana Zemlje", sebe i svojuakt ivnost def ini ral i prvenstveno u ekolokimterminima, iz ega proizlazi briga za individualnuekologiju. Njihova je definicija socijalne ekologijenenasilje prema prirodnim resursima, prema ovjekukao znaajnom dijelu prirodne cjeline, te promoviranjeekolokih doga anja ipodrke javnim akcijama i

    informiranju. Drutvo tei poticanju zdrave proizvodnje,naglaavanju etinosti u proizvodnji, mogunosti utedeenergije, zatiti tla, voda i drugoga, te ohrabrivanju maleprivrede s ekologinom premisom. Zbog svega togarazumljivo e angairanje, povodom ovoga dana, na temamazatite ovjeko va okolia, mira, zdravlja, globalne sigurnostii razvoja.Uz "Zelenu akciju Vukovar" po etvrti put pokree seZELENI FORUM, skup ekolokih grupa i udruenja izHrvatske, koji e biti odran u Zagrebu (Kaptol 27) 15. i16 . travnja, a bavit e se odnosom vladinih i nevladinihorganizaci ja, kao i modelima suradnje nevladinihorganizacija, uz prijedlog stvaranja koordinativnog ijela zaHrvatsku.Predvi ene su i radionice: Akcija za Med iteran, radionica0 Svjetskoj banci i okoliu, te njenom utjecaju u Srednjoj iIstonoj Evropi, projektu solarne energije za Hrvatsku, teradionica o problemu pronalaenja stredstava, i timeopstanka, nevladinih organizacija.QDANTUM forum koji u sklopu Dana planeteZemlje prire uje otvoreni centar MAKRONOVAeli okupitivjerske i duhovne zajednice, alternativne kole i drutva,te pojedince koji nastoje pridonijeti ouvanju prirodnog iduhovnog okolia ovjeka. Predavanja i radionice traju od2. do 24. tr avnja, a sredinji doga aji su "Forum duhovnih1 vjerskih zajednica" 16. travnja koji treba unaprijeditime usobnu komunikaciju kroz zajedniku tenju kasigurnijem i kvalitetnijem ivotu, te Festival Dana Zemljeu Maksimiru 17 . travnja ka o koncert duhovne, sakralne iambijentalne glazbe.

    Drutvu za unapre enje kvalitete ivota su prigodomovogodinjeg Dana planeta Zemlje spremnost za suradnjusudjelovanje iskazali Ministarstvo graditeljstva i zatitokolia, Skuptina grada Zagreba, Saborski odbor za okolimnoge duhovne i vjerske zajednice, nevladine organizacijte kulturne institucije, a HRTV e, pored posebnog programaza taj dan, emitirati snimak koncerta Paula VVintera.Kroz univerzalni jezik glazbe nastoje se prenijeti ekolo keporuke, potaknuti ind ividualne i grupne akcije koje pridonosepromjeni svijesti. Odgovornost je individualna, no samzajedniki napor moe sauvati planet.PR(A)VI P UTJedno od doga anja bi la je i konferencija Hrvatsktranspersonalne asocijacije po d nazivom "Pr(a)vi put"Transpersonalna psihologija nastoji istraiti i razviovjekove potencijale koji se nalaze s onu stranu granicuobiajenih me uljudskih relacija, k ojima se bave druggrane psihologije.Zaetak toga pravca je u amerikoj "humanist ikopsihologiji" Abrahama Maslovva, koji zasniva novi pravacpsihologiji s namjenom traganja za bitnim odrednicamaljudske egzistencije. "Vrhunsk a iskustva", trenuci spoznajili jedinstva s prirodom ili bitkom, pomau i omoguavajovjeku d a nadi e svoje uobiajene granice i na e dubljtranscedentalni smisao ivota. Treba rei da je nastankpokreta '60-ih godina znaajno pridonio Anthony Sutichovjek naeg porijekla. Ako su za Maslovva granice ljudskobile preuske, ostaje za istraiti kako dosei granicenadljudskog, univerzalnog principa koji nadilazi ovjek a.

  • 7/29/2019 Jambor (1994c)- Arkzin, 12-4-1999

    2/2

    Transpersonaina udruenja danas djeluju uveini zapadnoevropskih zemalja, udruena uorganizaciju EUROTAS, u kojoj su lanice iorganizacije iz Poljske, eke, Slovake,Ma arske, Rusije, a sad i Hrvatske. Jedna odvoditeljica konferencije,psihoterapeut izVarave,Tanna Jakubowltz-Mount tvrdi da se unekadanjim istonoevropskim zemljama, kaoopreka kapaitalistikom velianju materijalnogjavlja glad za duhovnim i humanistikimvrijednostima, i moda je to prava osnova zaduhovnu obnovu.Marx Luyckx, predsjednik EUROTAS-a, kojiradi u Evropskojzakladi za ljudska prava Evropskeunije i jedan govori o potrebi "ponovnogoarenja", i tvrdi: " N ov a kozmolog i ja e bit ipart ic ipatomi ja, otvoreni ja enama, duh ovnost i ,et ik im raspravama unutar pol i t ike, ekologi je id r ugom e , no nee dal je dozvol javat i nametanjen e k o g autoriteta i zvana i vertikalno, bezm o g u n o s t i konzu l t i ran ja s t a n d a r d a e t i ko gponaanja . "O djelovanju u Evropskoj komisiji Luyckx kae:" Za duhovnu pol i t iku pretpostavka je unut ranjas loboda i danas stoj imo pred et ik im izazovomprihvaanja razlika i rekoncilijacije. Potreban na mje novi t ip po l i tike, n a t o s m o prisi l jeni, bit e i l ikaos , ili civ il izaci ja. Evropska p ovezanost ne znaiuni formiranje nego integr i ranje u cjel inu, l j ud ipoin ju otkr ivat i mogunost c je lov i tost i u ivotu,i u p o l i t ic i , p os e bn o evropskoj . Ni je pot rebnostvarat i ar t i f ic i je lnu evropsku kul turu, ka o stojeTito pokuavao s komunist ikom Jugoslav i jom.Treba teit i harmonij i razlika, i to zna i duhovn iput . P i taju i se kako pomo i Hrvatsko j , mo en

    re i d a o v j ea ns t vo t reb a no vu kulturu, at ra nspe rso na l na ps iho log i ja p r i tom moe mnogop o m o i i najbolje ju je predstav i t i ka o m ogu n os trazvoja, a i terapi ju" .Manique Tilberghien, privatna psihoterapeutkinjaiz Belgije i dosadanja predsjednica EUROTAS-a,vodila je radionice koje trebaju dovesti do dubljesvjesnosti, zasnovane na terapiji snova. Upitali smoju koja je osnova djelovanja transpersonalnepsihologije:"Transpersonalna psihologija, eli biti veza izme uznanosti i duhovnosti, eli stvoriti pristup dospecifinih stanja svijesti, to su znale integriratitradicionalne kulture, no danas su ljudi uplaeni prediskustvima koja npr. dolaze u snovima. elimoiskoristiti raznolikost percepcije i interkulturnerazliitosti kako ne bi bili vezani samo jednom11-24.4. S a j a m D P Z , Tkal ieva ulica15-30.4. P e r f o r m a n c e * revije promocije ,Sta ra vjesnikova t iskara15-16,4. Zeleni f o r u m , s k u p n e v l a d i n i horganizacija Hrvatske , Kaptol 2716.4. Koncert ansambla P at ch n o r k , Multime-dijalna dvorana Studentskog cenra u 2 1 s a t1 7 - 24 . 4 . Ve l i k o prol jetno ienje (akcija)20.4. dodjela priznanja za doprinos ekologijii k v a l i t e t u i v o t a C H A R T A R A B U Z I A N A uStarogradskoj vjenici21.4, P a r t y D a n a Zem l j e u klubu G J U R O ,Medveak 2, cjelodnevni program Radio 1 0122.4. C j e l o v e e r n j i program HTV povodomDana planeta Zeml je .

    nacionalnom politkom. Nismo politiki pokrno elimo doprinijeti promjeni svijesti, razveze i primjeniti tradicionalnu mudrost kakodolo do novog pristupa. No to nisu politipogledi nego novi put kako vidjeti duhovtradicije. Stoga radimo ne samo na psiholokterapiji,ve na razvoju nove paradigme za poindustrijsko doba." t o ] e p o t r e b n o u i n i t i z a r a z v o j n os v i j e s t i ?

    - Potrebno e vie svjesnosti o svijetu koji nokruuje i potreban je razvoj svjesnostivlastitom tijelu. Nadrutvenom planu potrebje razviti vie tolerancije i osjeajkompleksnost razlika. EUROTAS nije veliorganizacija, ali u njoj nema podjela. Postoposebni program kako pospijeiti razvonekadanjoj Istonoj Evropi, program istozapad." U t e m a m a v a e r a d i o n ic e p o s e b n o m j e sI m a j u d e l f i n i l p o j a m B o g a ?

    - Boga ovdje moemo razumjeti u konteksrazliitih duhovnih uenja, otkrivanja veze"Bogom" u sebi, i to je unutarnje iskustvDelfini su bia koja nam omoguuju pristtranscedentalnom, oni su simfonija navremena, sad znamo da mogu pomoi naeizljeenju. Prije je vladala mrnja prema njimsad nam ukazuju mogunost slobodekooperacije. U ransformaciji moe nam pomi interpretacija naih snova.Transpersonalnoj asocijaciji moemo sampoeljeti mnogo uspjeha za mir u svijetu.avor JAMBOM