$18*(5$+ $18*(5$+

Download $18*(5$+ $18*(5$+

Post on 01-May-2019

216 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

ANUGERAH KUALITI DAN INOVASI DIANJURKAN SEBAGAI SALAH SATU ACARA TAHUNAN DALAM USAHA PEMBUDAYAAN KUALITI, PRODUKTIVITI DAN INOVASI DI KPDNKK. KATEGORI ANUGERAH YANG DIPERTANDINGKAN MELIPUTI BEBERAPA KATEGORI YANG DIWUJUDKAN BERPANDUKAN PEKELILING KEMAJUAN PENTADBIRAN AWAM (PKPA), PEKELILING PERKHIDMATAN (PP) DAN LAIN-LAIN ARAHAN / PERATURAN YANG TELAH DITETAPKAN OLEH KERAJAAN, KE ARAH PEMBUDAYAAN DAN PENINGKATAN KUALITI, PRODUKTIVITI DAN INOVASI DALAM SEKTOR AWAM. TAHUN 2012 MERUPAKAN TAHUN KETIGA PENGANJURAN ANUGERAH KUALITI DAN INOVASI KPDNKK. ANUGERAH KUALITI DAN INOVASI KPDNKK.

SAMBUTAN HARI INOVASI KPDNKK PERLU DIADAKAN SETIAP TAHUN BAGI MENANDAKAN KEPENTINGAN BUDAYA INOVASI DALAM MENDOKONG AGENDA TRANSFORMASI SEKTOR AWAM. JABATAN/AGENSI PERLU MERAIKAN HARI INOVASI PADA SETIAP TAHUN DENGAN MENGADAKAN PELBAGAI PROGRAM KE ARAH PENINGKATAN BUDAYA INOVASI DALAM SEKTOR AWAM. HARI INOVASI JUGA BOLEH MEMUATKAN PROGRAM PENGIKTIRAFAN BAGI KEJAYAAN INOVASI YANG DIHASILKAN OLEH INDIVIDU DAN KUMPULAN. JABATAN/AGENSI JUGA BOLEH MERANGKA PROGRAM DAN AKTIVITI YANG MELIBATKAN PELANGGAN DALAM SAMBUTAN HARI INOVASI. HARI INOVASI ADALAH MENGGANTIKAN HARI KUALITI (HARI Q).INOVASI. HARI INOVASI ADALAH MENGGANTIKAN HARI KUALITI (HARI Q).

PENGANJURAN PERTANDINGAN BAGI ANUGERAH KUALITI DAN INOVASI KPDNKK ADALAH SEBAGAI SALAH SATU PROGRAM KUALITI DAN INOVASI YANG BERTUJUAN UNTUK MENILAI PEMATUHAN BAHAGIAN /NEGERI/CAWANGAN DI KPDNKK KEPADA PERATURAN DAN ARAHAN DALAM PEKELILING KERAJAAN YANG BERKAITAN DENGAN URUSAN PENINGKATAN KUALITI, PRODUKTIVITI DAN INOVASI SEKTOR AWAM.

PENGANJURANPENGANJURAN PERTANDINGAN INI TIDAK BERMATLAMAT UNTUK MENCARI PEMENANG SEMATA-MATA SEBALIKNYA LEBIH BERTUJUAN UNTUK MENGGALAK DAN MENERAPKAN BUDAYA KERJA CEMERLANG DAN BERSISTEMATIK DI KALANGAN WARGA KPDNKK.

PELAKSANAANNYA ADALAH UNTUK MEMASTIKAN BAHAGIAN /NEGERI/CAWANGAN DI KPDNKK DAPAT MENGAMBIL LANGKAH BERTERUSAN DALAM MAMATUHI PERATURAN DAN ARAHAN KERAJAAN DAN JUGA MENGGALAKKAN PERSAINGAN SIHAT DI ANTARA BAHAGIAN /NEGERI/CAWANGAN DI KPDNKK.

MEMBERIMEMBERI PENGIKTIRAFAN KEPADA BAHAGIAN /NEGERI/CAWANGAN YANG BERJAYA MENCAPAI TAHAP CEMERLANG DALAM MEMENUHI DAN MEMPRAKTIKKAN BUDAYA KERJA CEMERLANG.

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAANNo. 13, Persiaran Perdana, Presint 2,62623 PutrajayaNo. Telefon : 03-8882 5562

No. Fax : 03-8882 5569

(V)

6. ANUGERAH-ANUGERAH YANG DIPERTANDINGKAN:

(I) ANUGERAH INOVASI TERBAIK (II) ANUGERAH PROJEK KIK TERBAIK (III) ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAKSANAAN PROJEK TERBAIK (IV) ANUGERAH AMALAN PERSEKITARAN BERKUALITI 5S TERBAIK (BAHAGIAN & NEGERI) (V) ANUGERAH AMALAN PERSEKITARAN BERKUALITI 5S TERBAIK 201 (CAWANGAN) (VI) ANUGERAH PENGURUSAN KEWANGAN TERBAIK (PTJ, BAHAGIAN & CAWANGAN) (VII) ANUGERAH KECEMERLANGAN AKTIVITI PENGUATKUASA TERBAIK

7. SEMUA KATEGORI ANUGERAH KECUALI ANUGERAH DI PARA (VI) DI ATAS AKAN MENERIMA HADIAH /GANJARAN SEPERTI BERIKUT: (I) TEMPAT PERTAMA -RM 3,000.00, PIALA DAN SIJIL (II) TEMPAT KEDUA -RM2,000.00 DAN SIJIL (III) TEMPAT KETIGA -RM1,000.00 DAN SIJIL

8. HADIAH BAGI ANUGERAH PENGURUSAN KEWANGAN TERBAIK SEPERTI BERIKUT:

(I) PERINGKAT PUSAT TANGGUNGJAWAB (PTJ) (A) TEMPAT PERTAMA - RM1,000.00, PIALA DAN SIJIL (B) TEMPAT KEDUA KEDUA - RM800.00, PIALA DAN SIJIL (C) TEMPAT KETIGA - RM600.00, PIALA DAN SIJIL (II) PERINGKAT BAHAGIAN (A) TEMPAT PERTAMA - RM800.00,PIALA DAN SIJIL (B) TEMPAT KEDUA KEDUA - RM600.00, PIALA DAN SIJIL (C) TEMPAT KETIGA - RM400.00, PIALA DAN SIJIL (III) PERINGKAT CAWANGAN (A) TEMPAT PERTAMA - RM800.00, PIALA DAN SIJIL (B) TEMPAT KEDUA KEDUA - RM600.00, PIALA DAN SIJIL (C) TEMPAT KETIGA - RM400.00, PIALA DAN SIJIL

9. TAJUK PROJEK INOVASI DAN KIK UNTUK HARI INOVASI 2012 (I) KUMPULAN INOVATIF DAN KREATIF (KIK)

PENGANJURAN ANUGERAH KUALITI DAN INOVASI INI JUGA DIHARAP AKAN DAPAT DIJADIKAN PERSEDIAAN KPDNKK KE ARAH PENYERTAAN DALAM ANUGERAH PERDANA MENTERI.

(II) INOVASI