pembunuh senyap - polisterin

5

Click here to load reader

Upload: kamektok2011

Post on 19-Jul-2015

167 views

Category:

Environment


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Pembunuh senyap - polisterin

1

Institute of Teacher Education

Batu Lintang Campus, Kuching

Pembunuh Senyap – Bekas Polisterina 18 Febuary 2015

Artikel Oleh Dr. Tiwi Kamidin, Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang, sebagai rakan kongsi kepada Program GreenX- Exchange Youth, 2014 Pembunuh Senyap- Bekas Polisterina Kita banyak menggunakan bekas polisterina dalam kehidupan seharian khususnya untuk pembungkusan makanan dan masyarakat menganggap ianya selamat terutama apabila tidak ada berita kematian akibat penggunaan bekas polisterina. Sebenarnya, ada banyak kajian dan banyak laporan yang telah diterbitkan mengenai impak negatif penggunaan bekas polisterina terhadap kesihatan manusia ataupun persekitaran. Namun, kebanyakan rakyat Malaysia tidak peka dengan sepenuhnya dan tidak mengambil serius akan isu tersebut. Justeru, sudah tiba masanya untuk kita memberi kesedaran kepada masyarakat agar mereka dapat membuat pilihan selepas dimaklumkan akan bahaya penggunaan bekas polisterina. Sepatutnya kita memboikot penggunaan bekas polisterina secara besar-besaran kerana tanpa sedar ianya sebenarnya pembunuh senyap.

Apakah Bekas Polisterina? Bekas polisterina ialah barangan yang diperbuat daripada polisterina. Bekas ini banyak digunakan sebagai pembungkusan makanan bawa balik (take away food packages), bekas pembungkusan daging dan lain-lain. Bekas-bekas ini dicipta dengan menyuntik polimer plastik, polisterina dengan gas seperti HCFC 22, CFC 11 atau 12 CFC (merupakan gas kloroflurokarbon yang boleh memusnahkan ozon), atau petana dan menukarkannya kepada bahan yang kembang (puffy material). Toksik dan bahan kimia berbahaya termasuk stirena, benzena dan etilena digunakan untuk membuat busa polisterina. Bagaimana Stirena berpindah ke dalam makanan? Penyelidikan pada tahun 1988 oleh Foundation for Advancements in Science and Education mendapati stirena di dalam tisu lemak manusia dengan satu frekuensi 100% pada tahap dari 8 hingga 350 nanograms/gram(ng/g). Tahap 350 ng/g adalah satu pertiga daripada peringkat yang diketahui menyebabkan gejala-gejala neurotoksik. Cawan bekas polisterina akan menyerap polisterina ke dalam kandungan air yang terdapat di dalam cawan tersebut. Ketika cawan bekas polisterina tersebut digunakan, sebenarnya cawan itu sudah kekurangan berat kerana pelarutan bahan stirena ke dalam air. Satu kali penggunaan cawan bekas polisterina (air sejuk atau panas) akan menyerap sehingga 0.025%. Walaupun, peratusan tersebut nampak kecil namun jika kita minum dari cawan bekas polisterina empat kali sehari dalam tiga tahun, anda mungkin telah menggunakan satu cawan penuh dengan stirena bersama minuman anda. Penyerapan stirena boleh berlaku akibat beberapa perkara iaitu:

1. Haba – Kajian telah mendapati stirena cenderung untuk menyerap lebih cepat apabila makanan atau minuman tersebut panas. Makanan atau cecair panas merupakan permulaan kegagalan bekas polisterina yang menyebabkan toxin diserap ke dalam aliran darah dan tisu manusia jika dimakan atau diminum. Daging atau keju yang dibungkus

Page 2: Pembunuh senyap - polisterin

Institute of Teacher Education

Batu Lintang Campus, Kuching

dengan plastik lutsinar dan dilapik dengan dulang polisterina juga bersedia menyerap stirena dari bekas polisterina yang digunakan.

2. Kandungan lemak – Stirena juga menyerap dalam minyak dan lemak. Lebih tinggi kandungan lemak makanan, lebih tinggi penghijrahan stirena ke dalam makanan. Makanan atau minuman yang lebih tinggi lemak (kopi susu dan mi goerang) akan menyerap stirena daripada bekas polisterina.

3. Keasidan – Asid juga meningkatkan kadar penghijrahan stirena. Terdapat kajian menunjukkan bahawa teh dengan lemon menghasilkan perubahan yang paling ketara kepada cawan bekas polisterina.

4. Kehadiran Ethanol –Stirena larut dalam ethanol yang biasanya didapati dalam minuman beralkohol seperti wain merah. Jika anda menggunakan bekas polisterina untuk minuman wain, stirena turut akan berhijrah ke dalam minuman tersebut akibat larut.

5. Kehadiran Vitamin A – Paling menarik ialah degradasi makanan yang mengandungi vitamin A (betacarotene). Dalam makanan yang dibungkus, dengan tambahan haba, vitamin A akan mengurai dan menghasilkan m-xylene, toluena dan 2.5 dimenthylnaphthalene. Toluena akan dengan agresif membubarkan polisterina dan menyebabkan bercampur dengan makanan yang dibungkus.

Kesan Stirena Terhadap Kesihatan Manusia Sebaik sahaja stirena memasuki dalam makanan atau minuman anda dan kemudian ke dalam badan anda, ia akan menyebabkan stirena mengajuk estrogens di dalam badan dan akan menganggu fungsi-fungsi normal dalam badan anda. Seterusnya akan menyumbangkan kepada masalah tiroid (thyroid), ketaksekataan haid dan masalah berkenaan hormon lain, serta kanser payu dara dan barah prostat. Estrogenicity stirena difikirkan setanding dengan Bisphenol A (satu lagi mimic estrogen yang kuat dari botol plastik). Dapatan kajian menunjukkan tahap rendah kandungan Bisphenol A telah mengurangkan sperma tikus. Bukti oleh kajian World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer juga mendapati stirena

adalah punca barah kepada haiwan. Ini bermakna ia juga memberi kesan kepada manusia. Menurut Foundation for Achievements in Science and Education, pendedahan jangka panjang untuk kuantiti kecil stirena boleh menyebabkan ketidakseimbangan pengiraan platet rendah atau nilai-nilai haemoglobin, ketaknormalan kromosom dan lymphatic, memberi kesan-kesan neurotoksik disebabkan pengumpulan stirena di tisu otak, saraf tunjang dan saraf periferi (peripheral nerves) mengakibatkan keletihan, kebimbangan, kesukaran tidur dan masalah-masalah kesihatan kronik atau tirus lain dikaitkan dengan sistem saraf. Dedahan kronik stirena akan menjejaskan sistem saraf pusat dan tanda-tanda ia terkesan ialah gejala-gejala seperti kemelesetan, sakit kepala, keletihan, kelemahan dan boleh menyebabkan kesan kecil di fungsi buah pinggang dan darah. International Agency for Research on Cancer telah diklasifikasikan tergolong sebagai kemungkinan karsinogen manusia (human carcinogen).

Page 3: Pembunuh senyap - polisterin

Institute of Teacher Education

Batu Lintang Campus, Kuching

Kesan kepada Pemanasan Global Satu laporan EPA pada tahun 1986 mengenai sisa pepejal menamakan proses pembuatan polisterina sebagai pencipta kelima terbesar sisa berbahaya di Amerika Syarikat. Bahan kimia yang berlibat dalam penghasilan bekas polisterina adalah antara 25 bahan toksik teratas yang dilepaskan ke dalam persekitaran setiap tahun. Ahli sains menunjukkan bahawa 5 peratus lapisan ozon telah musnah disebabkan gas-gas pencemar seperti chloroflurocarbon (CFC). Penggunaan hidrokarbon dalam pengeluaran bekas polisterina mengeluarkan hidrokarbon. Apabila bergabung dengan nitrogen oksida dan disertakan dengan kehadiran cahaya matahari, akan membentuk ozon troposfera. Pada hari ini, banyak pengeluar menggantikan CFC kepada gas HCFC yang dikatakan kurang merosakkan lapisan ozon, namun, menurut Institute of Energy and Environmental Research (1992), HCFC menyumbang kepada 3 hingga 5 kali kepada kemusnahan lapisan ozon berbanding kepercayaan dulu yang mengatakan HCFC kurang merosakkan lapisan ozon.

Kesan terhadap Tempat Pembuangan Sampah dan Alam Sekitar Kajian mendedahkan bahawa 630,000 bekas makanan dan minuman polisterina digunakan di sebuah negeri selepas dua hari pesta manakala 347,000 bekas makanan dan minuman polisterina dipungut selepas pesta yang sama di sebuah negeri yang lain. Adakalanya gerai-gerai ini menyediakan sehingga 40,000 bekas polisterina secara pakej. Boleh anda bayangkan jika jumlah bekas polisterina dikumpulkan di seluruh negeri di Negara kita? Ini akan dibuang di tapak pelupusan sampah dan bekas polisterina hanya akan terlupus dengan memakan masa lebih 500 tahun. Lebih-lebih lagi jika ditutupi oleh sampah-sampah yang lain dan plastic (plastik merupakan 25 hingga 35 peratus sisa pepejal di tapak pelupusan sampah Negara) dan plastik juga bahan sukar untuk lupus. Jika dibakar, sudah tentu ia akan menghasilkan gas yang berbahaya untuk kesihatan manusia. Apa Alternatif Kita?

1. Peka terhadap bahaya kesan penggunaan bekas polisterina dan beritahu rakan-rakan, saudara mara, keluarga dan lain-lain.

2. Guna cawan atau pinggan boleh guna semula berbanding bekas polisterina. 3. Membawa bekas makanan sendiri ketika membeli makanan. 4. Guna bekas makanan atau minuman alternatif yang diperbuat daripada bahan lain

seperti kertas dan jagung. 5. Meminta peniaga menggunakan bekas bungkusan selain bekas polisterina.

Kesimpulan Berdasarkan analisis yang dibuat, kandungan stirena dalam bekas makanan atau minuman polisterina jelas menimbulkan risiko kesihatan kepada manusia. Walaupun kesan buruknya tidak boleh dilihat dalam jangka masa yang pendek atau wujud sebagai kes-kes segera, namun ia akan dan boleh menyebabkan masalah kesihatan manusia dalam jangka masa panjang. Seperti racun arsenik, stirena boleh meracuni seseorang secara senyap di dalam badan manusia sehingga akhirnya kita tidak tahu punca sebenar kematiannya. Banyak Negara sudah mula membantah dan mengharamkan penggunaan bekas polisterina. Oleh itu, pilihan terletak di tangan kita dan sudah tiba masanya kita memilih jalan yang lebih selamat demi kesihatan kita.

Page 4: Pembunuh senyap - polisterin

Institute of Teacher Education

Batu Lintang Campus, Kuching

Bekas-bekas ini dicipta dengan menyuntik polimer plastik, polisterina dengan gas seperti HCFC 22, CFC 11 atau 12 CFC (merupakan gas kloroflurokarbon yang boleh memusnahkan ozon), atau petana dan menukarkannya kepada bahan yang kembang (puffy material). Toksik dan bahan kimia berbahaya termasuk stirena, benzena dan etilena digunakan untuk membuat busa polisterina.

Masih ramai dalam kalangan rakyat Malaysia mengambil mudah dengan menggunakan bekas makanan dan minuman polisterina bagi majlis-majlis tertentu. Penggunaan bekas tersebut memang memudahkan namun tanpa disedari ianya boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia.

Alternatif: penggunaan bekas makanan dan minuman diperbuat daripada kertas atau jagung yang sudah boleh didapati di pasaran dengan harga yang sedikit tinggi daripada bekas polisterin biasa.

Page 5: Pembunuh senyap - polisterin

Institute of Teacher Education

Batu Lintang Campus, Kuching

Membawa bekas makanan sendiri ketika membeli makanan di luar bagi mengelakkan menggunakan bekas polisterina untuk tapau makanan.