warisan kepelbagaian budaya malaysia

of 24/24
SEJARAH Masuk WARISAN KEPELBAGAIAN BUDAYA MALAYSIA

Post on 13-Apr-2016

38 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

selamat mencuba

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

KabadiMahjungTradisional CinaTradisional IndiaTradisional MelayuMenu UtamaWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaMahjong PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANPemain 4 orangMembabitkan kemahiran, strategi, dan pengiraan, termasuk juga satu tahap nasibDi Asia, mahjong popular sebagai perjudian dan sebagai permainan komputer

Wau

Bharata NatyamTarian KipasMak YongKuda KepangTarian MelayuTarian CinaTarian IndiaMenu UtamaWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian SingaTarian Bharata NatyamPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANTarian klasik yang melibatkan pelbagai gerakan tangan, kaki dan mata. Berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India.Secara tradisionalnya, tarian ini dipersembahkan secara solo oleh seorang penari wanita.

Bharata NatyamTarian KipasMak YongKuda KepangTarian MelayuTarian CinaTarian IndiaMenu UtamaWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian SingaTarian KipasPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

Memerlukan 9 orang penari wanita dan 2 lelaki.Menunjukkan bahawa kipas cina di mana-mana dewa-dewi pada masa lalu sentiasa menjadikan kipas sebagai alat keperluan.Tarian dimainkan supaya tarian ini boleh membawa kebaikan atau Fung Shiu yang baik kepada seluruh anggota masyarakat.

Aneka KrafHasil RimbaHasil LogamMenu UtamaHasil TanahTekstilWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaHasil LogamPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

Seni kraf berasaskan besi, emas, perak, pewter, tembaga dan lain-lain lagi.Contohnya tembaga yang merupakan logam terawal digunakan oleh manusia. Seni kerja tangan tembaga masih giat dijalankan terutama di Terengganu. Teknik pembuatan masih dikekalkan walaupun peralatan baru diperkenalkan. Antara barangan yang dihasilkan seperti tepak sireh, kaki lilin, tempat bara dan pahar.

Bharata NatyamTarian KipasMak YongKuda KepangTarian MelayuTarian CinaTarian IndiaMenu UtamaWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian SingaTarian Kuda KepangPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

Diperkenalkan oleh pendatang dari Jawa ke negeri Johor.Para penari menggunakan kuda kepang. Mengisahkan kejayaan perjuangan suci Islam.Diiringi paluan gendang, gong dan angklung.

5Bharata NatyamTarian KipasMak YongKuda KepangTarian MelayuTarian CinaTarian IndiaMenu UtamaWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTarian SingaTarian SingaPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

Penari meniru pergerakan singa dengan menggunakan kostum singa.Dimainkan oleh 2 orang penari di bahagian hadapan dengan menggerakan kepala kostum manakala penari yang lain memainkan bahagian belakang kostum singa tersebut.Tarian diiringi oleh gong, dram dan dentuman mercun yang dikatakan akan membawa tuah.

Aneka KrafHasil RimbaHasil LogamMenu UtamaHasil TanahTekstilWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTekstilPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANSeni kraf yang meliputi batik, tenunan, songket, tekatan, sulaman dan lain-lain.

Perkataan batik merujuk kepada proses menghasilkan kain dengan teknik terapan lilin bagi menghasilkan reka corak yang kemudian dicelup dengan pelbagai warna yang menarik. Reka corak batik ini diaplikasikan ke atas kain menggunakan teknik canting, batik blok dan batik sutera saring.

KabadiMahjungWauTradisional MelayuTradisional CinaTradisional IndiaMenu UtamaWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaPERMAINANPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANBanyak permainan yang dimainkan pada masa dahulu. Permainan ini dimainkan biasanya adalah untuk mengisi masa lapang. Walau bagaimanapun terdapat juga sesetengah permainan dimainkan mengiktu musim. Ada permainan yang dimainkan secara berkumpulan atau individu.

Aneka KrafHasil RimbaHasil LogamMenu UtamaHasil TanahTekstilWarisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaKRAFTANGANPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANKraftanganialah kerja penghasilan peralatan berguna atau hiasan dengan menggunakan tangan sepenuhnya atau perkakas ringkas sahaja. Pertukangan kraftangan seharusnya dikerjakan secara perseorangan atau kecil-kecilan. Hasil kraftangan selalunya membawa kepentingan kebudayaan dan/atau keagamaan. Hasilpengeluaran besar-besaranatau hasil kejenteraan bukan bersifat kraftangan.

Daripada Wikipedia.

Warisan Kepelbagaian Budaya MalaysiaTekstilPENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAANAneka KrafHasil RimbaHasil LogamMenu UtamaHasil TanahTekstilDi Malaysia kini batik telah diangkat sebagai salah satu daripada seni warisan bangsa yang menjadi kebanggaan negara.

Perusahaan batik dipercayai bermula pada awal abad ke 12 iaitu di Kepulauan Jawa dan kemudiannya berkembang ke Semenanjung Tanah Melayu, khususnya di Kelantan dan Terengganu.