video sekolahku. set induksi apakah yang telah anda pastikan dalam paparan klip video sebentar tadi?...

Download VIDEO SEKOLAHKU. SET INDUKSI Apakah yang telah anda pastikan dalam paparan klip video sebentar tadi? Pada pendapat anda, di manakah situasi ini berlaku?

Post on 14-Jan-2016

237 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

VIDEO SEKOLAHKUSET INDUKSIApakah yang telah anda pastikan dalam paparan klip video sebentar tadi?Pada pendapat anda, di manakah situasi ini berlaku?Membeli makananMembuang sampahUcapan guru besarNyanyian lagu NegarakuMenyemak bukuBerbual dengan rakanBerehat di tamanMenyiram pokokBerlariBersenamAKTIVITI MENDENGARTATABAHASAAyat TunggalAyat tunggal ialah ayat terbentuk daripadasatu klausa, yakni ayat yang terdiri daripada satu subjek dan satu predikat.Ayat dasar juga adalah ayat tunggal, tetapi bukan semua ayat tunggal dapat dianggap sebagai ayat dasar.Ayat dasar merupakan ayat tunggal jenis ayat penyata dalam ragam ayat aktif.Ayat-ayat berikut ialah contoh ayat-ayat tunggal (subjek ditebalkan. Selainnya ialah predikat).

Ibu negarakita Kuala LumpurGunung Kinabalugunung tertinggi di Asia TenggaraTali leher ayah ada dalam almariNama enciksiapa?Berapakah keuntungan kita hari ini?

Telah dinyatakan bahawa ayat tunggal terdiri daripadasatusubjek dan satu predikat.Subjek ayat tunggal boleh terdiri daripada frasa nama, frasa kerja dan frasa adjektif.Begitu juga dengan predikat ayat tunggal boleh terdiri daripada frasa nama, frasa kerja, frasa adjektif, dan frasa sendi nama.

VIDEO PENUTUPNILAI MURNIKita hendaklah menghormati dan mendengar nasihat guru.Kita hendaklah menjaga kebersihan kawasan sekolah.