unit 7 : konkrit siap tuang (teknologi konkrit)

Click here to load reader

Download Unit 7 : Konkrit Siap Tuang (Teknologi Konkrit)

Post on 28-Nov-2014

1.212 views

Category:

Design

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Di sini saya ada kongsikan serba sedikit mengenai nota yang sederhana berkaitan konkrit siap tuang. Diharapkan dapat memberikan manfaat kepada yang memerlukkan.Terima kasih. :)

TRANSCRIPT

  • 1. UNIT 7 :KONKRIT SIAP TUANG Disediakan Oleh , WILTER ROGGER HUVAT 20DKA12F2044 CAROLINE ANAK UGAN 20DKA12F1901 LING CHUAN HONG 20DKA12F2037 ANJELINDA PALJA BT PAULUS AWEN 20DKA12F2020
  • 2. Takrifan Konkrit Siap Tuang Konkrit dituang dahulu di tapak bina / dibuat di kilang. Konkrit yang siap mengeras dibawa ke tapak bina untuk terus dipasang. bahagian konkrit siap tuang dibawa ke tapak bina pada peringkat-peringkat yang tertentu -
  • 3. Jenis-jenis Unit Siap Tuang Unit kemudahan digunakan membuat dinding pembahagian pelapisan. Digunakan - ringan dan mudah diangkat. Unit Struktur dinding alas beban,tiang rasuk, lantai dan tangga. keseluruhannya unit-unit struktur dibina bagi memenuhi spesifikasi bangunan.
  • 4. Kaedah pembuatan Kaedah papak angkat - salah satu sistem pembinaan. Kegunaannya melibatkan pembinaan bangunan2 - pejabat - hotel -tempat letak kenderaan keseluruhan papak lantai dan bumbung dibina dari aras tanah secara lapisan demi lapisan. Acuan hanya dipasang pada bahagian tepi papak dan pada pembukaan lantai yang akan memuatkan struktur tiang. tetulang-tetulang keluli direntangkan pada seluruh bahagian papak mengikut kekuatan reka bentuk yang diperlukan. Relang khas dipasangkan pada bahagian2 papak yang menempatkan pembukaan.
  • 5. I. Pengangkutan jalan raya Biasanya unit siap tuang diangkut dengan kenderaan khas seperti low loader, treler . Anggota ini dikenakan penyokong khas dan rangka khas bentuk A untukmemastikan unit ini tidak mengalami tegangan.
  • 6. II. Pengangkutan kereta api o Pengguaan kereta api akan menjadi lebih ekonomi terutamanya bagi jarak penghantaran yang jauh sekiranya kerja pengangkutan anggota siap tuang berhampiran dengan kemudahan kereta api. o Lanya akan menjadi lebih ekonomi lagi jika pengelolaan dapat dijalankan dengan perancangan yang teliti. o Sistem pengangkutan ini sesuai apabila unit-unit kecil
  • 7. III. Sistem pengangkutan air selalunya digunakan untuk struktur yang berhampiran terus dengan air. Contohnya pembinaan jeti, empangan dan lain-lain lagi.
  • 8. Kaedah-kaedah pemasangan di tapak semua ahli binaan perlu berada di tapak binaan . Lakaran tapak,lukisan awalan dan lukisan terperinci pada pemasangan perlu ada pada tapak. Pemilihan jentera dan peralatan diambilkira ketika pemasangan dilakukan. Penggunaan jentera hidraulik dan pembinaan kren dilakukan dgn teliti supaya i mengikut rekabentuk yang ditetapkan. Tentukan segala ahli struktur dan unit kemudahan tidak terdedah kepada beban . Tahan air hendaklah direka dipasang dengan trolak keselamatan.
  • 9. Sekian, Terima Kasih.