tutorial 5

Download Tutorial 5

Post on 07-Feb-2016

9 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

edu pelan bilik darjah

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

Tutorial 5

Masalah susunan fizikal bilik darjahGuru mengajar dari kawasan berhampiran dengan papan tulis, murid di kawasan lain berada agak jauh dari papan tulis dan guru.

Meja guru tidak boleh membelakangkan murid.

Kedudukan kumpulan murid yang tidak seragam dari segi susunannya.

Ada pula sebuah meja untuk seorang individu sahaja di belakang kelas tersebut.

Kedudukan tingkap pula dihalang oleh rak buku.

Kedudukan stesen komputer juga tidak strategik kerana berada di belakang kelas.

Kedudukan bakul sampah yang berada di depan kelas akan mencacatkan pemandangan kelas.

Kedudukan kumpulan kecil yang berada di tengah pula akan menghalang pandangan murid-murid lain yang berada pada kedudukan belakang kumpulan mereka.

Susunan kelas dalam pelan tersebut juga agak padat dan tidak terdapat ruangan aktiviti.

Sesetengah murid membelakangi papan tulis dan kawasan pembentangan.Pelajaryangdudukmembelakangipapantulisdankawasan pembentangan terpaksa menoleh ke tempattersebut semasa sesi pengajaran dan pembelajaran berlaku. Ini akan menyebabkan murid-murid tersebut mungkin mengalami masalah kerana sentiasa berada dalam keadaan yang tidak selesa.

Gurumengalamimasalahuntuk memerhatikan pelajar lain di dalam bilik darjah semasa sedang membantu murid lain di dalam bilik darjah.

Laluanlalulintasagaksempitdikawasanrakbukudan dalam perjalanan menuju ke tandas dan tempat mengasah pensel. Ini menyulitkan keadaan jika berlaku sebarang kecemasan seperti kebakaran yang berlaku secara tiba-tiba. Selain itu, murid-murid juga tidak dapat bergerak secara aktif di dalam bilik darjah serta menyukarkan pergerakan murid dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Lokasi tempat menyimpan buku menyebabkan kawasan tengah bilik darjah sukar untuk diawasi

Susun atur meja murid perlu diubahsuaiKedudukan alat bantu mengajar perlu letak berhampiran meja guruSudut pembelajaran perlu berfokus di sesuatu tempat

Pelan Bilik Darjah yang Paling Ideal

jendela

Hujah-hujah sokonganSusunan meja murid yang membolehkan mereka fokus pada pembelajaran yang dilakukan guru di hadapan bilik darjah kerana jarak guru-murid menentukan kadar tumpuan murid terhadap pengajaran guru.Pusat atau point rujukan dan bacaan disekalikan memudahkan murid untuk mencari sumber rujukan dan bacaan.Susunan meja guru dan murid memudahkan interaksi dengan murid.

Susunan meja dalam tiga kumpulan seimbang.Susunan meja memudahkan guru buat pemantauan ke atas setiap murid, dengan ruang yang disediakan untuk guru meronda-ronda sekeliling kelas.

Rak buku di bahagian belakang tidak menghalang pencahayaan.Perasaan kemasyarakatan dalam kalangan murid dapat diwujudkan, melalui kumpulan-kumpulan dan pembelajaran koperatif.Closet terletak di hadapan memudahkan guru menyimpan alat bahan bantu mengajar.