topik 9 a kewarganegaraan malaysia

Click here to load reader

Post on 15-Feb-2015

226 views

Category:

Documents

23 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

TAJUK : KEWARGANEGARAAN MALAYSIA

(Topik 9 A)

TAJUK : KEWARGANEGARAAN MALAYSIA1.1 DEFINISI 1.2 KEWARGANEGARAAN DI SISI UNDANGUNDANG ANTARABANGSA 1.3 KEWARGANEGARAAN MALAYSIA 1.4 FAKTOR DAN CARA-CARA MENDAPATKAN KEWARGANEGARAAN 1.5 PERLUCUTAN KEWARGANEGARAAN

1.1) DEFINISI WARGA Warga bererti penduduk/rakyat sesebuah negara

Menurut Kamus Dewan : warga bererti ahli NEGARA

Negara bererti satu kawasan politik yang

mempunyai sempadan,ideologi dan identiti tertentu.

SAMBUNGAN.. WARGANEGARA Warganegara ialah penduduk yang mempunyai

kerakyatan dalam sesebuah negara. KEWARGANEGARAAN

Kewarganegaraan ialah satu proses pembentukan

seseorang rakyat untuk mencintai tanah air, berdisiplin, bertanggungjawab, menurut perintah dan undang-undang serta mengikut seruan dan mendokong cita-cita negara.

SAMBUNGAN Kewarganegaraan adalah status istimewa bagi

seseorang rakyat kerana ia memberi hak, faedah dan kemudahan dari banyak segi perlindungan dan keselamatan, hak memiliki harta dan layak menerima faedah kebajikan. Status istimewa ini juga sekaligus

menuntut

tanggungjawab tertentu.

1.2) KEWARGANEGARAAN DISISI UNDANG-UNDANG ANTARABANGSAJENIS-JENIS KEWARGANEGARAAN

Kewarganegaraan Subnasional Kewarganegaraan Supranasional

1) Kewarganegaraan Kesatuan Eropah (EU) 2) Kewarganegaraan Komenwel Kewarganegaraan Kehormat Kewarganegaraan Sejarah

1. KEWARGANEGARAAN SUBNASIONAL Pengiktirafan kewarganegaraan oleh

dua negara terhadap seseorang individu. Cth: Seorang Amerika-Cuba boleh di

anggap sebagai rakyat Cuba kerana dia dilahirkan disana, tetapi dia juga boleh menjadi warganegara Amerika Syarikat melalui pewarganegaraan.

2. KEWARGANEGARAAN SUPRANASIONAL Kerakyatan yang melampui beberapa

negara. Ia diperuntukan kepada keseluruhan warganegara ahli-ahli sebuah kesatuan negara Cth:1) Kewarganegaraan Kesatuan Eropah (EU) 2) Kewarganegaran Komenwel

3. KEWARGANERAAN KESATUAN EROPAH (EU) Perjanjian Maastricht 1992 memperkenalkan

konsep Kewarganegaraan Kesatuan Eropah Kewarganegaraan ini berasal daripada kewarganegaraan ahli-ahli 27 negaranya. Kecuali Switzerland, Norway, Iceland dan Liechtenstein. seseorang yang memegang kerakyatan salah satu daripada ahli-ahli negara Kesatuan Eropah akan menjadi "warganegara Kesatuan" sebagai tambahan dan secara automatik.

Antara hak-hak yang diberikan kepada warganegara EU ialah:Kebebasan pergerakan ,hak kediaman, guna

mata wang yang sama dan bekerja di dalam negara kesatuan. Hak mengundi dan menjadi calon dalam pilihan raya Parlimen Eropah serta dalam pilihan perbandaran di dalam Ahli Negara kediamannya; Hak perlindungan diplomatik dan konsular Hak petisyen kepada Parlimen Eropah; dan Hak untuk merujuk kepada Ombudsman.

4. KEWARGANEGARAAN KOMANWEL Wujud sejak penubuhan Negara-

negara Komanwel British. Seseorang memegang kewarganegaraan Komanwel hanya kerana dia merupakan warganegara salah satu daripada ahli-ahli negara Komanwel.

Hak-hak istimewa dalam negara Komanwel:Sebahagian negara-negara TIDAK memerlukan VISA

PELANCONG daripada negara-negara lain di dalam Komanwel. Sebahagian negara-negara Komanwel, Pemastautin tetap dari negara-negara Komanwel yang lain layak untuk HAK BERPOLITIK seperti mengundi dalam pilihan raya tempatan dan nasional, di dalam beberapa kes, juga hak untuk menjadi calon pilihanraya Di beberapa negara Komanwel, HAK UNTUK BEKERJA di mana-mana satu jawatan (termasuk perkhidmatan awam) kecuali jawatan dalam Pertahanan, GabenorJeneral, Presiden dan Perdana Menteri.

5.KEWARGANEGARAAN KEHORMAT Kewarganegaraan diberikan kepada individu dari

negara lain yang memberi sumbangan/berbakti terhadap negara. Cth: Amerika Syarikat :menganugerahkan kepada 6 orang tokoh dunia. Kanada: - menganugerahkan kepada 2 orang iaitu Raoul Wallenberg(1985) dan Nelson Mandela(2001) Seniwati Amerika Syarikat- Angelina Jolie pada tahun 2005 menerima Kewarganegaraan kehormat Kemboja kerana usaha kemanusiaannya.

6. KEWARGANEGARAAN SEJARAH Menghadkan kewarganegaraan kepada hanya

sebahagian rakyatnya. Wujud kelas-kelas warganegara - tercipta suatu kelas warganegara dengan hak politik yang lebih unggul berbanding kelas yang lain. Cth:1. Di Athens (dahulu) gulungan abdi dan kaum wanita tidak dibenarkan berpolitik. 2. Pelarian Rohingya Myanmar. 3. Rakyat Palestine Tebing barat. 4. Masyarakat Gypsi Turki, Spanyol dll. 5. Masa pemerintahan Apartheid Afrika Selatan.

MENGAPAKAH ISU KEWARGANEGARAAN SUKAR DAN SENSITIF? Persoalan dua kewarganegaraan. Tiada bukti dan rekod lengkap pemohon. Masalah kefasihan BahasaMelayu. Rakyat pendalaman Sarawak dan Sabah. Pendatang berkala/tetap di Sabah dan Serawak. Pemberian kewarganegaraan kepada pendatang

di Sabah disensasikan- isu perseimbangan kaum. Isu pelarian Acheh dan penduduk Selatan Thai.

DATA PENDUDUK MALAYSIA BANCIAN 2010. Jumlah Penduduk; 28.3 juta Bumiputra 67.4% Cina 24.6% India 7.3% Lain-lain 0.7% Jantina; Lelaki 14,562,638 Perempuan 13,771,497

Kerakyatan Malaysia;

91.8% Nisbah penambahan penduduk tahunan; 2000 2.6% 2010 2.2% Jumlah penduduk teramai ikut negeri; Selangor 5.4 juta (19.3%) Johor 3.3 juta Sabah 3.2 juta

Jumlah penduduk bandar;

2010 71% 2000 62% Peningkatan proses perbandaran tercepat; Kuala Lumpur Puterajaya Selangor Penang Star - 30 Julai 2011

KEWARGANEGARAAN MALAYSIA Kewarganegaraan merupakan satu status istimewa yang dipegang oleh rakyat yang berhak dalam sesebuah negara.

Sesiapa yang menjadi rakyat, berhak untuk menjadi warganegara Persekutuan Tanah Melayu/ Malaysia.

HAK-HAK ISTIMEWA SEORANG WARGANEGARA MALAYSIA Berhak menjadi pemilih pilihanraya. Layak mengambil bahagian aktif dalam politik. Layak mengisi jawatan eksklusif yang dikhaskan untuk warganegara sahaja. Bebas memiliki hartanah. Bebas bergerak dalam dan keluar negera. Tidak boleh dibuang negeri. Berhak menerima pelbagai faedah dan kemudahan dalam negeranya.

CARA MENDAPATKAN KEWARGANEGARAAN MALAYSIA Terdapat 4 cara yang membolehkan

seseorang itu mendapatkan taraf kewarganegaraan Malaysia iaitu melalui: (1) Kuatkuasa Undang-undang (2)Pendaftaran (3) Naturalisasi - permohonan (4) Penggabungan Wilayah

1.KEWARGANEGARAAN MELALUI KUATKUASA UNDANG-UNDANGa) Orang yang lahir sebelum Hari Malaysia yang menjadi warganegara persekutuan menurut kuasa peruntukan yang terkandung dalam bahagian I Jadual Kedua.

b) Orang yang lahir pada atau selepas Hari Malaysia dan mempunyai mana-mana kelayakan yang dinyatakan dalam bahagian 11 jadual ke 2.

SAMBUNGAN c) Orang yang dilahirkan

di Persekutuan sebelum Hari

Merdeka Bermastautin dalam masa lima hingga tujuh tahun sebelum tarikh permohonan. Berniat tinggal secara tetap di Malaysia. Berkelakuan baik Mempunyai pengetahuan asas Bahasa Melayu. d) Orang yang bermastautin di Negeri Sabah dan Sarawak

pada Hari Malaysia Bermastautin dalam masa tujuh hingga sepuluh tahun sebelum tarikh permohonan. Berniat tinggal secara tetap di Malaysia. Berkelakuan baik Mempunyai pengetahuan yang mencukupi dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris atau mana-mana bahasa ibunda yang digunakan di Sarawak(bagi yang bermastautin di Negeri Sarawak).

2. KEWARGANEGARAAN MELALUI PENDAFTARANa) Isteri Suaminya seorang warganegara. Perkahwinannya masih wujud semasa pendaftaran. Bermastautin sepanjang tempoh dua tahun. Berkelakuan baik. b) Anak Salah seorang daripada ibu bapanya seorang warganegara. Note; Penyalahgunaan status perkahwinan untuk mendapat taraf kewarganegaraan.

ISU Kedapatan banyak dikalangan warga tua kaum

Cina ,India dan masyarakat pendalaman yang belum memiliki kad pengenalan diri kerana masalah tiada surat beranak . Ini menghalang mereka untuk: - Mengundi - Mendapat pekerjaan tetap - Pembelian harta - Kemudahan bank, pinjaman dll - Pendidikan , kesihatan, skim bantuan dll.

3. NATURALISASI Orang bukan warganegara. Pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

-

Berumur 21 tahun @ lebih Telah bermastautin di Persekutuan tidak kurang 10 tahun hingga 12 tahun. Berniat hendak menetap di persekutuan. Berkelakuan baik Mempunyai pengetahuan BM yang cukup

4. KEWARGANEGARAAN MELALUI PENGGABUNGAN WILAYAH- Mana-mana wilayah baru diterima masuk ke

Persekutuan selepas Hari Malaysia, maka Parlimen boleh melalui undang-undang menentukan siapakah orang yang akan menjadi warganegara oleh sebab hubungan mereka dengan wilayah itu dan tarikh atau tarikh-tarikh mereka itu akan menjadi warganegara.

SAMBUNGAN

Orang-orang yang boleh menjadi

warganegara secara masukan ialah: 1) Warganegara Sabah 2)Warganegara Sarawak 3)Warganegara United Kingdom dan tanah

jajahan yang bermastautin tetap di Sabah & Sarawak

PERLUCUTAN KEWARGANEGARAAN1. Pelepasan Kewarganegaraan: (sukarela)a) Warganegara yang berusia dua puluh satu atau lebih yang sempurna akalnya, yang telah menjadi warganegara negara lain atau hampir menjadi warganegara negara lain. b) Seseorang perempuan yang telah berkahwin dengan warganegara negara lain dan ingin menjadi warganegara negara suaminya.

SAMBUNGAN.2)Perlucutan kewarganegaraan kerana memperoleh atau menggunakan kewarganegaraan asing:a) Warganegara yang telah memperoleh manamana kewarganegaraan mana-mana negara luar Persekutuan melalui pendaftaran, penaturalisasian atau sukarela dan formal. b) Warganegara yang telah menuntut kewarganegaraan negara luar Persekutuan. c) Seseorang perempuan yang telah memperoleh kewarganegaraan negara lain melalui perkahwinan.

SAMBUNGAN 3)Perlucutan kewarganegaraan pendaftaran atau penaturalisasian:

melalui

a) Kerajaan Persekutuan boleh melucutkan kewarganegaraan yang mana warg