topic 2 electronic commerce markets and

Download Topic 2 Electronic Commerce Markets and

Post on 14-Oct-2015

22 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Topik Elektronik

  2 Perdagangan Pasaran dan Pasar

  HASIL PEMBELAJARAN

  Pada akhir topik ini, anda akan dapat:

  1.

  2.

  3.

  4.

  5.

  6.

  7.

  Bincangkan jenis-jenis pasaran perdagangan elektronik dan kesannya terhadap pasaran tradisional;

  Bincangkan asas-asas pasar elektronik dan kesannya terhadap jenis pasaran;

  Jelaskan contoh pasaran perdagangan elektronik;

  Terangkan perbezaan antara pasaran tradisional dan elektronik;

  Jelaskan jenis pasaran elektronik;

  Terangkan kepentingan struktur industri pasaran elektronik; dan

  Jelaskan ciri-ciri sistem maklumat yang menyokong pasaran perdagangan elektronik.

  PENGENALAN

  Pasaran perdagangan elektronik adalah Web diakses global yang menyediakan pasaran perdagangan dalam talian untuk menyokong membeli dan menjual produk melalui elektronik bermakna di Internet. Dalam pasaran tradisional, pembeli dan penjual membuat urus janji perniagaan melalui muka-ke-muka komunikasi dan interaksi. Walau bagaimanapun, dalam pasaran perdagangan elektronik, mereka menjalankan perniagaan melalui elektronik kaedah. Pasaran elektronik menyediakan saluran perdagangan global diakses antara pembeli dan penjual. Pasaran perdagangan elektronik (atau pasaran elektronik) adalah asas perdagangan elektronik. Mereka menyediakan elektronik (atau dalam talian)

 • TOPIC 2 PASARAN DAN pasar PERDAGANGAN ELEKTRONIK 25

  kaedah untuk memudahkan urus niaga antara pembeli dan penjual yang berpotensi menyediakan sokongan untuk semua langkah-langkah dalam proses memenuhi perintah. Elektronik pasaran perdagangan memberi tumpuan kepada aktiviti-aktiviti interaktif dan interaksi antara pembeli dan penjual. Dari perspektif pengguna, model proses perniagaan di pasaran elektronik terdiri daripada tiga kumpulan aktiviti: pra-pembelian penentuan, pembelian penyempurnaan, dan interaksi selepas pembelian. Semua aktiviti-aktiviti ini boleh disokong secara elektronik dalam pasaran elektronik yang lengkap.

  Pasaran elektronik mesti disokong oleh pasar elektronik (atau elektronik sistem pasaran), yang sistem maklumat antara-organisasi yang membolehkan pembeli dan penjual yang mengambil bahagian untuk bertukar-tukar maklumat mengenai harga dan penawaran produk. Firma yang beroperasi sistem ini dirujuk sebagai perantara, yang mungkin menjadi peserta pasaran pembeli atau penjual satu pihak ketiga yang bebas, atau konsortium pilihan luas (Bakos 1991, 296).

  2.1 CONTOH ELEKTRONIK COMMERCE PASARAN

  Hari ini, banyak pasaran elektronik boleh didapati kepada pengguna untuk membeli produk yang terdiri daripada CD muzik untuk kereta. Ada yang disenaraikan di bawah.

  Bunga Calyx & Corolla telah menggunakan perdagangan elektronik secara radikal mengubah cara mereka bergerak bunga baru dari penanam kepada pengguna. Dalam bunga tradisional pasaran, rantaian nilai yang bekalan bunga terlibat penanam, seorang pemborong untuk pengangkutan ke pemborong, dan akhirnya penjual bunga. Menurut kaji selidik daripada Buston kedai bunga pada bulan Julai 1995, harga, termasuk caj penghantaran dan cukai, bagi contoh susunan bunga ialah AS $ 60. Pelanggan boleh membeli bunga secara langsung daripada pasaran elektronik Calyx & Corolla, dan menerima bunga dihantar. Yang jumlah harga termasuk kos penghantaran, adalah AS $ 54 (Applegate 1996).

  Automobiles Pengguna juga boleh mencari pasaran elektronik untuk kereta. Ini elektronik pasaran membolehkan pengguna untuk membeli-belah dan membeli sebuah kereta baru, memastikan ia, dan mengambil penghantaran, tanpa melawat pengedar (Calem 1996). Anda boleh mencari Yahoo direktori pada peniaga kereta untuk mencari peniaga kereta tersenarai atau pencari perkhidmatan.

  CD muzik Jason dan Matthew Olim ditubuhkan CDnow (cdnow.com), yang pertama dalam talian e- pasaran perdagangan untuk CD muzik. Mereka ditubuhkan CDnow dari ruangan bawah tanah pulang Ambler, Pennsylvania. Mereka datang dengan idea cyberstore untuk menawarkan setiap album jazz dibuat di Amerika Syarikat, dan 20,000 import. Pembeli Music CD

 • 26 TOPIC 2 PASARAN DAN pasar PERDAGANGAN ELEKTRONIK

  pesanan mereka dengan CDnow, yang hubungan pengedar. Kebanyakan pelanggan menerima CD mengarahkan mereka dalam masa 24 jam.

  Saham dan Sekuriti Kemajuan teknologi Internet juga telah menyebabkan perubahan besar kepada Wall Street. Perubahan ini memegang banyak janji, dan banyak bahaya, untuk berkuasa firma-firma yang membuat wang mereka dalam perniagaan sekuriti. Ramai orang percaya bahawa Internet boleh menggantikan fungsi broker. Sebagai contoh, beberapa syarikat menyediakan pasaran dagangan dalam talian untuk orang-orang untuk menjual dan membeli saham di talian. Pada tahun 1996, Perdagangan Barangan Tanah dan Perfect Data, dua California kecil syarikat-syarikat yang ditubuhkan papan buletin elektronik yang membolehkan pemegang saham mereka untuk berdagang stok tanpa broker, peniaga atau pembuat pasaran. Baru-baru ini, banyak syarikat, seperti sebagai E * TRADE Group, Inc, telah menyediakan ciri-ciri yang lebih maju untuk online perkhidmatan pelaburan, seperti pengesanan portfolio, carta dan aplikasi quote, dan tepat masa analisis pasaran. Flea Market talian Sejak tahun 1998, eBay, syarikat dagangan dalam talian yang pertama, telah menyediakan lambak dalam talian pasaran untuk menyokong orang-ke-orang dagangan Internet. Dalam pasaran ini, pembeli dan penjual dibawa bersama-sama dalam format lelongan untuk berdagang barang-barang peribadi. Yang perkhidmatan eBay membenarkan penjual untuk menyenaraikan barang-barang untuk dijual dan pembeli untuk tawaran pada item dalam cara automatik sepenuhnya. Sekarang eBay membolehkan pembeli dan penjual untuk berdagang lebih daripada 1000 kategori barangan, termasuk komputer, buku, mainan, setem, duit syiling, elektronik, dan sebagainya.

  Buku Amzon.com adalah pasaran buku dalam talian yang pertama. Laman Web mereka menyediakan buku iklan, katalog, carian buku, dan ulasan buku. Sebahagian daripada mereka buku didiskaunkan sebanyak 30%. Pengguna boleh membuat pembayaran buku mereka melalui cek atau kad kredit. Mereka boleh menerima buku-buku yang dihantar mengikut mereka perkhidmatan penghantaran dipilih. Oleh itu, pengguna boleh mencari buku untuk, perintah, dan

  membayar untuk buku di Web. Tiket Penerbangan American Airlines dan Cathay Pacific Airways menggunakan Web untuk menawarkan ribu tiket penerbangan diskaun untuk tempat duduk tidak terjual mereka. Di samping itu, Amerika mula menjual tambang pada 20 laluan sebanyak 70% di bawah kadar terendah pengguna akan dipetik melalui ejen-ejen pelancongan atau Americans telefon nombor. Selain itu, banyak syarikat penerbangan mula mengurangkan kos pengedaran dengan

  menjual secara langsung di Internet dan bukan melalui ejen-ejen perjalanan (Rosato 1996).

 • TOPIC 2 PASARAN DAN pasar PERDAGANGAN ELEKTRONIK 27

  2.2 PERBANDINGAN of TRADISIONAL DAN PASARAN ELEKTRONIK

  Untuk membantu anda memahami perbezaan antara pasaran tradisional dan elektronik, Strader dan Shaw telah membangunkan model untuk membandingkan mereka daripada kedua-dua berikut perspektif: pembeli perspektif penjual dan (1997, 191 92).

  Perspektif Pembeli Dari perspektif pembeli, sekurang-kurangnya enam jenis kos adalah kos potensi yang berkaitan.

  Harga produk adalah jumlah kos pengeluaran, kos penyelarasan, dan keuntungan daripada rantaian nilai yang menyediakan produk atau perkhidmatan.

  Kos carian termasuk masa, tenaga dan wang yang terlibat dalam mencari penjual yang mempunyai produk yang betul pada harga yang boleh diterima.

  Kos risiko termasuk kos yang terlibat dalam meminimumkan risiko transaksi, dan juga kos yang berkaitan dengan kehilangan nilai dalam urus niaga. Contoh biasa adalah risiko ekonomi, risiko prestasi, dan risiko peribadi.

  Pengedaran dan cukai kos yang berkaitan dengan fizikal bergerak produk daripada penjual kepada pembeli, dan cukai jualan.

  Kos pasaran yang berkaitan dengan menyertai pasaran. Walaupun pasaran tradisional biasanya percuma untuk pembeli untuk mengakses, e-pasaran boleh memerlukan pembeli untuk membayar kos akses tetap dan / atau kos transaksi yang dibayar kepada firma (s) yang mengendalikan e-pasaran.

  Jadual 2.1 ringkasan penemuan daripada Strader dan Shaw (1997, 192). Jadual di membandingkan kos berkaitan dengan pilihan pembeli antara tradisional dan elektronik pasaran. Seperti yang ditunjukkan dalam jadual, harga produk dalam pasaran elektronik biasanya lebih rendah daripada dalam pasaran tradisional. Pengurangan kos carian utama sebab, kerana ia lebih mudah bagi pembeli untuk mendapatkan maklumat yang relevan. Dalam tradisional pasaran, kos carian biasanya lebih tinggi, disebabkan oleh kekurangan maklumat. Walau bagaimanapun, pembeli dalam pasaran elektronik mungkin menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk kelantangan yang tinggi transaksi.

 • 28 TOPIC 2 PASARAN DAN pasar PERDAGANGAN ELEKTRONIK

  Jadual 2.1: Perbandingan Kos Relevan dari Perspektif seorang Pembeli

  Produk Harga

  Carian Kos

  Tinggi

  Rendah

  Risiko Kos

  Rendah

  Tinggi

  Pengagihan Kos

  Rendah

  Tinggi

  Jualan Cukai

  Tinggi

  Rendah

  Pasaran Kos

  Rendah

  Tinggi

  Tradisional pasaran

  E-pasaran

  Tinggi

  Rendah

  Perspektif Penjual Pasaran elektronik menyediakan penjual dengan manfaat tertentu, seperti akses kepada yang besar pasaran dan pengurangan kos tertentu. Tetapi, kerumitan operasi mereka adalah meningkat, kerana mereka mesti belajar bagaimana untuk memasuki pasaran elektronik dan menjalankan mereka operasi perniagaan dengan cara yang baru. Dari perspektif penjual, kos berkaitan termasuk pemasaran (pengiklanan) kos, kos overhed, kos inventori, kos pengeluaran, dan k