tasawuf perbandingan (as-s0hwu wa as-sukru)

Click here to load reader

Post on 14-Apr-2017

35 views

Category:

Education

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

IUS 4163 TASAWUF PERBANDINGAN

NURUL IZATI BINTI AHMAD038260PROF MADYA SYED HADZRULLATFI BIN SYED OMAR

TAKRIF

Asyik / Mabuk

Sedar / Jaga-mencapai maksud jadi hamba Allah

Selama mana kita tidak tercapai maksud menjadi hamba yang bersifat kehambaan kepada Allah, maka kita dianggap tidur atau lalai. : secara buat-buat - sebenarnya kita tidak boleh buat sesuatu perkara tersebut tetapi kita buat-buat seakan kita mampu membuat perkara tersebut

Contohnya : solatKita dituntut untuk khusyuk tetapi solat bermula dari lalai untuk paksa diri supaya khusyuk dan ingat Allah.

Menangislah kamu, jika tidak boleh menangis buat-buat menangis supaya dapat membentuk peribadi

Musyahadah merupakan suatu warisan kesan daripada mujahadah

Sesetengah orang lebih membuat pilihan untuk buat berbanding Kecenderungan untuk pilih kerana apabila seseorang kasih/asyik kepada Allah maka hilang darinya sifat kemanusiaan (bukan sifat tabiI manusia) tetapi sifat yang syahwat/nafsu.

Contoh : dengki, riak, takabburBukan berterusan rasa asyik tetapi seketika-seketika sahaja.Pada saat kemuncak itulah hilangnya sifat mazmumah sebab terlalu asyik untuk beribadat

Adapun (sedar), masa itu sifat-sifat ananiyah (keakuan) masih ada dalam diri, maka timbullah sifat mazmumah iaitu sifat ujub, takabbur, hasad dan sebagainya.Sifat mazmumah merupakan penghalamg terbesar hamba dengan Allah, sebab itu mereka lebih memilih

PENDAPAT JEMAAH YANG MEMILIH

Mereka merasakan Allah mentadbir mereka

Adanya dia merasakan ditadbir oleh Allah, tidak luput dari ingatan bahawa di tadbir oleh Allah maka hilang sifat mazmumah dan timbul sifat kesempurnaan iaitu berakhlak dengan akhlak dan sifat-sifat yang baik

Menyandarkan perbuatan hamba kepada Allah lebih afdhal daripada menyandarkan perbuatan Allah kepada hamba.

PENDAPAT JEMAAH YANG MEMILIH

punca timbul pelbagai kecacatan dan hilang makna sihat/soheh/sebenar serta hilang kawalan akal - sebab mendakwa akal kurang berfungsi

Barang siapa tidak berada dalam hal yang sebenar atau kesedaran yang sempurna, bagaimana boleh mencapai tahap kesedaran dan kesempurnaan yang sebenar terhadap perkara yang difahaminya.

Oleh itu lebih baik daripada , yang mana merujuk kepada perasaan hati yang dikatkan dengan Allah Taala.

Selama mana seseorang itu tidak mampu melihat sesuatu perkara sebagai mana kedudukannya yang sebenar, maka dia tidak akan selamat dari segala kecacatan yang mungkin dihadapinya.

Hal ini kerana, untuk melihat sesuatu perkara tetapi tidak sedar hakikat tentang sesuatu perkara itu kita boleh tertipu.

PENDAPAT YANG TEPAT

Boleh difahami bahawa dan tidak boleh berlaku dalam keadaan usaha dan mujahadah

Ianya hanya kurniaan Allah tetapi kita dituntut untuk cinta kepada Allah tetapi tidak boleh berpegang dengan kata-kata kalau kita berusaha mesti boleh.

merupakan permainan kanak-kanak, bukannya bermaksud asyik dengan perkara tidak baik tetapi tumpuan kanak-kanak baru mula-mula mahu berkenalan dengan penghayatan tarbiyah kerohanian. - akhirnya timbul kesedaran di dalam diri

Orang yang sempurna ialah orang yang setelah melalui proses ini akan memiliki tahap dan sedar akan sifat kemanusiaan.

yang dapat lihat pada diri kecacatan lebih baik daripada yang merupakan kecacatan diri.

Jika merasakan memadai dengan kecacatan (), maka dia berada dalam kecacatan, tetapi jika dia sedar bahawa ia merupakan satu kecacatan menerusinya maka dia kan meninggalkan jauh dari dirinya dan jadilah dia orang yang sedar yang mana dapat melihat kecacatan.

adalah sebenarnya semuanya sangkaan merasakan dirinya dalam keadaan fana, sedangkan sifat dirinya masih kekal dan ia merupakan hijab yang paling besar antara dia dengan Allah, sebenarnya dia tertipu dan sebab itulah hilangnya sifat mazmumah.

Hakikat sebenar semua sekali ialah dapat menyaksikan keberkekalan hilangnya sifat mazmumah dan hakikat kebenaran dapat disingkapkan.

SEKIAN TERIMA KASIH