taklimat bagi ibu bapa murid p5 & p6

Download Taklimat Bagi Ibu Bapa Murid P5 & P6

Post on 14-Jan-2016

49 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Taklimat Bagi Ibu Bapa Murid P5 & P6. Tarikh: 11hb Februari 2012 Tempat: 1 Patience. Agenda. Sukatan Pelajaran Bagi Buku Mekar Bahan – bahan Pengajaran Bagi Bahasa Melayu Penilaian Program dan Bahan – bahan Bahasa Melayu untuk 2012. Sukatan Pelajaran Bagi Buku Mekar. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Taklimat Bagi Ibu Bapa Murid P5 & P6Tarikh: 11hb Februari 2012Tempat: 1 Patience

 • AgendaSukatan Pelajaran Bagi Buku MekarBahan bahan Pengajaran Bagi Bahasa MelayuPenilaianProgram dan Bahan bahan Bahasa Melayu untuk 2012

 • Sukatan Pelajaran Bagi Buku MekarMurid murid akan dinilai berdasarkan 4 komponen: - BertuturMembacaMendengarMenulisMurid murid bukan sahaja dinilai semasa penilaian formal tetapi menerusi ujian kecil / kuiz / renungan guru dsb.

 • Bahan-Bahan Pengajaran Bagi Bahasa MelayuBuku TeksBuku AktivitiFail Bahasa Melayu Bahasa, Kefahaman & KaranganLembaran KerjaBuku Latihan Tambahan (Assessment Books)

 • Penilaian P5BM & P5BMLPenilaian formal akan dijalankan setiap penggal: Ujian Penilaian 1 (PP1)Peperiksaan Pertengahan Tahun (SA1)Ujian Penilaian 2 (PP2)Peperiksaan Akhir Tahun (SA2)

 • Penilaian P6BM & P6BMLPenilaian formal akan dijalankan setiap penggal: Ujian Penilaian 1 (PP1)Peperiksaan Pertengahan Tahun (SA1)Peperiksaan Prelim P6

 • Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BMKertas 1: KaranganKarangan BertopikATAUKarangan Gambar Bersiri Enam(40 markah) - Isi (20 markah)Bahasa (20 markah)

 • Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BMKertas 2: Bahasa & KefahamanBahagian A (46 markah) -Kata Berimbuhan (10 soalan 20 markah)Peribahasa (5 soalan 10 markah)Kefahaman Objektif (4 soalan 8 markah)Kefahaman Grafik (4 soalan 8 markah)

 • Kertas 2:Contoh Soalan Kata Berimbuhan (20 markah)

  Hampir setiap hari kita mendengar tentang kemalangan jalan raya. Kemalangan ini mengakibatkan banyak nyawa yang (1)____________. Terdapat banyak faktor yang (2)____________ kemalangan jalan raya. Salah satu puncanya adalah memandu (3)____________ had kelajuan yang ditetapkan. Apabila had laju ini tidak (4)____________, kemalangan akan berlaku.

  1(1)berkorban(2)mengorbankan(3)pengorbanan(4)terkorban

  2(1)bersebab(2)disebabkan(3)menyebabkan(4)penyebab

  3(1)berlebihan(2)melebihi(3)melebihkan(4)terlebih

 • Kertas 2:Contoh Soalan Peribahasa (20 markah)

  Pak cik Hashim mempunyai dua orang anak lelaki. Hubungan di antara anak-anaknya (11) sangat rapat. Semenjak kematian isterinya, Pak cik Hashim yang menjaga dan mengurus keperluan mereka. Pak cik Hashim terpaksa (12) banting tulang untuk mencari nafkah.11(1)bagai isi dengan kuku (2)bagai aur dengan tebing (3)bagai dakwat dengan kertas (4)seperti pahat dengan penukul

  12(1)selalu sibuk bekerja (2)hidup saling bekerjasama (3)kerja keras dengan bermati-matian (4)mengerjakan sesuatu yang sia-sia

 • 16. Pameran perkahwinan akan diadakan pada ______________.(1) 6hb Ogos hingga 8hb Ogos 2010(2) 3hb Ogos hingga 8hb Ogos 2010(3) 8hb Ogos hingga 10hb Ogos 2010 (4) 8hb Ogos hingga 11hb Ogos 2010

  17. Semua acara di bawah ini terdapat di pameran itu kecuali ______________.(1) tempahan kek (2) pakej andaman pengantin (3) mereka kad jemputan anda sendiri(4) konsultasi rumah dan perkahwinan percuma

 • Kertas 2:Contoh Soalan Kefahaman Objektif (8 markah) Hanna! Sudah ambil pasport Hanna? tanya ibu. Hanna tidak sabar lagi untuk berangkat ke sebuah pulau terpencil menaiki kereta api dan feri. Ini merupakan kali pertama Hanna meninggalkan tanah airnya untuk pergi makan angin lagi di negeri lain semenjak pemergian ayahnya tiga tahun yang lalu.

  Setibanya di Pulau Jati, Hanna memecut ke arah hotelnya lalu mencampak begnya di atas katilnya. Ibunya, Puan Asmah hanya tersenyum lebar melihat gelagat anaknya itu. Hanna tidak dapat menahan keghairahannya apabila melihat lautan kebiru-biruan yang mengepungi pulau itu. Muka lautan itu bersinar-sinar apabila dipancar cahaya matahari, seolah-olah mengundang Hanna untuk menerjun ke dalamnya dan membongkar dasarnya.Hanna pergi ke Pulau Jati bersama ________________. (1) ibu dan ayahnya (2) ibu dan abangnya (3) ayah dan abangnya (4) ayah, ibu dan abangnya

 • Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BMKertas 2: Bahasa & KefahamanBooklet B (44 markah) -Golongan Kata (8 soalan 16 markah) Frasa (4 soalan 8 markah)Kefahaman Subjektif (6 soalan 20 markah)

 • Kertas 2:Contoh Soalan Golongan Kata (16 markah) Hani merungut seorang diri sepanjang perjalanan pulang dari sekolah. Petang itu, dia tidak dapat (24) ___________________ bas kerana terlupa membawa kad Ez-linknya. Duit syiling di dalam dompetnya pula sudah (25) ___________________ kerana telah dibelanjakan semasa waktu rehat di sekolah. Perjalanan yang agak (26) ________________ serta cuaca yang begitu panas terik membuat badan Hani (27) ___________________ keringat.

  berangkat dibasahi jauh kehabisankehausankesal lenyap melihat menaikimenikmatimeninggalkan untuk

 • Kertas 2:Contoh Soalan Frasa (8 markah) (1)tidak sihat hari ini(2)mengubah sikap saya(3)berasa agak letih hari ini(4)tersenyum dengan gembira(5)mengabaikan kesihatan kamu (6)menyelesaikan kerja sekolah saya terlebih dahuluCikgu Aliyah: Eh, Athirah, mengapa kamu kelihatan pucat lesi? Kamu (32) __________________?

  Athirah : Oh, Cikgu Aliyah! Saya bukan kurang sihat. Saya cuma (33) __________________. Semalaman saya tidak tidur kerana asyik mengulang kaji untuk ujian Bahasa Melayu kita pada petang nanti.

  SOALANJAWAPAN11

 • Kertas 2:Contoh Soalan Kefahaman Subjektif (20 markah) Faizal tidak hadir di sekolah sejak dia pengsan secara tiba-tiba di kantin. Aku risau. Aku cuba telefon Mak Cik Gayah tetapi tidak ada jawapan. Aku masih ingat lagi waktu itu. Sebuah kereta mewah memasuki perkarangan sekolah. Heboh ketua murid mencari aku kerana katanya, ada orang hendak berjumpa dengan aku. Aku pun menemui pemandu kereta mewah itu. Rupa-rupanya, orang itu Pak Cik Hamid, pemandu peribadi bapa Faizal.36. Mengapakah Danial berasa risau?(2 markah)

  37. Apakah berita yang hendak disampaikan oleh Pak Cik Hamid kepada Danial? (2 markah)

 • Kertas 2:Contoh Soalan Kefahaman Subjektif (20 markah) 38. Terangkan dua perkara yang Danial lakukan setelah mendapat berita daripada Pak Cik Hamid. (4 markah)

  39. Berikan bukti-bukti yang menunjukkan Faizal sedang dalam keadaan tenat ketika ditemui Danial? (4 markah)

  40. Berikan dua sifat Danial yang terpuji yang boleh kita contohi. Berikan contoh untuk menyokong jawapan kamu.(4 markah)

 • Kertas 2:Contoh Soalan Kefahaman Subjektif (20 markah) 41(a)Berdasarkan petikan karangan ini, berikan maksud perkataan-perkataan yang berikut dengan menggunakan tidak lebih daripada lima patah perkataan.(i)heboh (1 markah)________________________________________________(ii)sedar (1 markah)________________________________________________(iii)Tersekat-sekat (1 markah)________________________________________________

  (b)Satu perkataan dalam petikan yang bermaksud perasaan sedih atau hiba ialah _______________________.(1 markah)

 • Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BMKertas 3: Kefahaman Mendengar10 Soalan Kefahaman Mendengar Berdasarkan 4 Teks (20 markah)

 • Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BMKertas 4: Lisan (50 markah)Bacaan Lantang (20 markah)Penerangan Gambar (20 markah)Perbualan Berdasarkan Topik Yang Berkaitan Dengan Gambar (10 markah)

 • Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BMLKertas 1: Karangan (40 markah)Karangan Berdasarkan Tajuk & SenarioATAUKarangan Berdasarkan PermulaanIsi (20 markah)Bahasa (20 markah)

 • Kertas 1 Bahasa Melayu Lanjutan:Contoh Karangan Soalan 1 (40 markah) SOALAN 1:Tulis sebuah karangan berdasarkan tajuk dan senario yang diberikan.Pengalaman Di Pasar Geylang SeraiKamu telah mengikut ibu ke Pasar Geylang Serai. Semasa berada di gerai ikan, kamu terpandang beberapa orang budak lelaki sedang berlari-lari di situ. Tiba-tiba satu jeritan yang kuat telah memeranjatkan kamu. Apabila kamu menoleh ke arah jeritan itu, kamu terpandang darah mengalir dari kepala salah seorang budak tadi. Kamu cuba membantu. Ceritakan bagaimana caranya kamu membantu.

 • Kertas 1 Bahasa Melayu Lanjutan:Contoh Karangan Soalan 2 (40 markah) SOALAN 2:Tulis sebuah cerita dengan menggunakan permulaan yang berikut:

  Mak Minah duduk di sofa yang terletak di ruang tamu. Malam kian larut tetapi anaknya masih tidak kelihatan. Beliau amat bimbang akan keselamatan anaknya. Tiba-tiba...

 • Kertas 2:Bahasa & Kefahaman (60 markah) -Memadankan Peribahasa (5 soalan 10 markah)Mengedit Teks (5 soalan 10 markah)Melengkapkan Teks (5 soalan 10 markah)Mengenal Pasti Idea Utama (2 soalan 4 markah)Kefahaman (7 soalan 26 markah) Komponen Penilaian bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun / Akhir Tahun / Prelim bagi P5 & P6 BML

 • Kertas 2:Contoh Soalan Memadankan Peribahasa (10 markah) 1.Dia rela menyerahkah wang simpanannya kepada adiknya yang akan melanjutkan pelajarannya ke luar negeri. Baginya itulah sahaja bentuk bantuan yang boleh diadakan olehnya. Dia berharap adiknya pulang dengan kejayaan.

  (1) putih hati(2) seperti garam jatuh ke air(3) seperti kacang lupakan kulit(4) seperti lipas kudung(5) seperti pahat dengan pemukul(6) tahan uji(7) tangan terbuka(8) umpama min