tajuk 14 sdp

of 26/26
Penghubungkaitan KUMPULAN: PISMP AMB.JAN 2012 PENDIDIKAN KHAS 4 PENSYARAH PEMBIMBING: TN HJ.KHAIRAZMY BIN MAT NOR SENI DALAM PENDIDIKAN (WAJ3107) JABATAN KAJIAN SOSIAL, IPG KAMPUS DARULAMAN.

Post on 27-Oct-2015

160 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

WAJ 3107

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

PenghubungkaitanKUMPULAN: PISMP AMB.JAN 2012 PENDIDIKAN KHAS 4PENSYARAH PEMBIMBING:TN HJ.KHAIRAZMY BIN MAT NOR

SENI DALAM PENDIDIKAN (WAJ3107)JABATAN KAJIAN SOSIAL,IPG KAMPUS DARULAMAN.SOALAN:1. Mencari bahan-bahan tentang peranan dan kelebihan penghubungkaitan.

Peranan PenghubungkaitanKelebihan Penghubungkaitan

Menyediakan peta minda penghubungkaitan untuk satu bahan maujud yang berkaitan (klip kertas, pendrive, pasu, kotak kasut) yang ditetapkan.

PRINSIP REKAANImbanganHarmoniPenegasanKesatuanPergerakanKontra

Peta minda menggunakan pokok bunga di dalam pasu

Peta ini menghubungkaitkan antara seni visual, kemahiran hidup dan bahasa.Pondok di dalam pasu tersebut ialah salah satu daripada kemahiran hidup apabila murid diajar untuk menanam pokok di dalam pasu.Lukisan atau grafik yang dibuat /dilukis adalah salah satu di dalam subjek seni.

3. Merancang satu contoh aktiviti penghubungkaitan bentuk geometri melalui proses metamorphosis secara lukisan atau pergerakan.Apa itu bentuk geometri?Merupakan satu unsur yang amat penting dalam penghasilan karya seni yang bersifat realistik.Mempunyai struktur jisim dan isi padu. Ia mempunyai lebih daripada satu permukaan dan bersifat tiga dimensi(3D).Penggunaan unsur-unsur seni yang lain dapat digunakan bagi menghasilkan bentuk seperti garisan, jalinan, rupa, ruang dan warna.

Contoh Bentuk Geometri(2D dan 3D)Contoh Bentuk Geometri (3D)

Contoh Bentuk Geometri (Elemen Garisan)

Contoh Bentuk Geometri (Elemen Garisan)

Apa itu metamorfosis?Suatu proses perkembangan biologi pada haiwan yang melibatkan perubahan fizikal dan/atau struktur setelah kelahiran atau penetasan. Perubahan itu terjadi akibat pertumbuhan sel dan pembiakan sel yang berbeza.Dalam konteks geometri, metamorfosis bermaksud perubahan bentuk / rupa hasil daripada penambahan / pengulangan bentuk yang sama atau bentuk yang lain bagi menghasilkan bentuk yang baru.

Apa bentuk yang boleh anda hasilkan berdasarkan bentuk-bentuk ini?

This maybe

Or these maybe

Papercraft

Pergerakan Metamorfosis

Pergerakan Metamorfosis (Tangan)Pergerakan Metamorfosis (Tarian)

Pergerakan Metamorfosis (Jari)

Terima kasih..Salam mesra dan stay cute..