surau hamdaniah

Download SURAU HAMDANIAH

Post on 25-Jun-2015

1.985 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

ISI KANDUNGAN BAHAGIAN SATU (SINOPSIS) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. PENGENALAN KONSEP SURAU OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU KUMPULAN SASARAN AKTIVITI SURAU DAN HIASAN SUMBER KEWANGAN SURAU . . .. . ..

BAHAGIAN DUA (PENGURUSAN) 1. CARTA ORGANISASI 2. BIDANG TUGAS 3. PERATURAN SURAU BAHAGIAN TIGA ( 1. SENARAI SEMAK PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU 2. SENARAI SEMAK PENGURUSAN KEBERSIHAN DAN KECIARAAN 3. PENGURUSAN PERALATAN 4. .. .. .

.. .

SURAU HAMDANIAH SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN,(STAR) IPOH,PERAKVISI MENJADIKAN SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN SHOWCASE KECEMERLANGAN DALAM BIDANG PEMBANGUNAN BINA INSAN MENJELANG 2015 MISI 1. MEWUJUDKAN MODAL INSAN YANG BERILMU DAN BERTAQWA 2. MENJADIKAN PELAJAR STAR SEBAGAI PEMIMPIM YANG MEMPUNYAI WAWASAN ,INTERGRITI DAN SAHSIAH YANG TINGGI. 3. MEMBUDAYAKAN WARGA SEKOLAH DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI MENGIKUT ACUAN FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA. TEMA KEBAHAGIAAN DUNIA DAN AKHIRAT

STRATEGI 1. MENUBUHKAN JAWATANKUASA SURAU YANG KOMITMEN DAN BERTANGGUNGJAWAB. 2. MEWUJUDKAN BUKU HIJAUSEBAGAI PANDUAN KEPADA AJK BERTINDAK 3. MEWUJUDKAN HUBUNGAN YANG INTIM DENGAN PIHAK LUAR. 4. MENJADIKAN SURAU HAMDANIAH SEBAGAI ONE STOP CENTERKEPADA PELAJAR STAR. 5. MERAPATKAN JURANG KOMUNIKASI DAN SOSIAL MELALUI PROGRAMPROGRAM BERKEMBAR SURAU DI ANTARA SEKOLAH,PIBG DAN STAROBA. 6. MELANCARKAN PROJEK GOLDEN BACTH UNTUK PEWARIS PEMIMPIN MASA HADAPAN.

BAB 1

KONSEP PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU SEKOLAH

y

PENGENALAN

y

KONSEP SURAU

y

OBJEKTIF PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

RASIONAL PENGURUSAN DAN PENGHAYATAN SURAU

y

KUMPULAN SASARAN

y

AKTIVITI SURAU DAN HIASAN

y

SUMBER KEWANGAN SURAU

1.

PENGENALAN Surau sekolah adalah merupakan suatu lambang syiar Islam di sekolah. Pembinaannya bukan sekadar sebagai tempat untuk melaksanakan ibadat solat samaada secara individu atau berjamaah tetapi ia berfungsi sebagai pusat kegiatan Pendidikan Islam di sekolah. Pengurusan musalla yang sistematik dan berkualiti dengan pelbagai program yang telah diatur dan dilaksanakan akan dapat melahirkan pelajar yang memahami dan menghayati Islam secara syumul dalam kehidupan mereka.

2.

KONSEP SURAU SEKOLAH 2.1 Tempat mengerjakan solat fardhu dan solat sunat samaada secara berjamaah atau individu. 2.2 Tempat melaksanakan amali Pendidikan Islam seperti cara berwuduk, cara mengerjakan solat dan sebagainya. 2.3 Tempat melaksanakan Tazkiyyah Ruhiyyah-pembersihan jiwa melalui tilawah Al-Quran, zikrullah, tazkirah dan lain-lain.

3.

OBJEKTIF MENGIMARAHKAN SURAU 3.1 Menghidupkan surau dengan pelbagai aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 3.2 Melaksanakan pengurusan surau dengan efisien dan sistematik. 3.3 Memupuk minat dan tabiat pelajar supaya rajin berada di surau dan memanfaatkan masa sebaik-baiknya.

3.4 Melatih pelajar dengan kepimpinan dan sahsiah Islamiah yang unggul. 3.5 Membantu pelajar menyelesaikan permasalah keagamaan dan isu-isu semasa. 3.6 Mewujudkan surau mithali yang menekankan kepada budaya ilmu dan pembinaan insan.

4.

RASIONAL 4.1 Musalla adalah syiar dan imej Islam di sekolah yang perludiberi perhatian serius dan tindakan positif. 4.2 Kurangnya aktiviti keagamaan yang menarik dan berkesan. 4.3 Pelajar-pelajar kurang berminat dan tidak suka berada di surau malah mereka tidak memanfaatkan setiap detik masa ketika berada di surau. 4.4 Terdapat surau yang tidak diurus dengan efisyen dan sistematik , dan ia kelihatan lesu dan tidak bermaya. 4.5 Penglibatan warga sekolah terhadap aktiviti surau tidak menyeluruh dan menyeluruh dan menjurus kea rah pemuafakatan.

5.

KATEGORI SURAU 5.1 Surau bangunan sendiri (berasingan). 5.2 Surau menggunakan bilikk darjah (kelas).

6.

KUMPULAN SASARAN 6.1 Pelajar muslim di sekolah. 6.2 Pentadbir dan guru-guru muslim. 6.3 Kakitangan sokongan muslim. 6.4 Persatuan ibu bapa dan guru-guru. 6.5 Masyarakat setempat.

7.

STRATEGI 7.1 Membentuk jawatankuasa pengurusan surau. 7.2 Merancang dan melaksanakan aktiviti surau harian, mingguan, bulanan dan tahunan. 7.3 Menggubal peraturan surau. 7.4 Menyediakan senarai semak pengurusan surau. 7.5 Menyediakan jadual tugasan. 7.6 Menyediakan laporan / dokumentasi mengenai pengurusan dan pelaksanaan aktiviti surau.

8.

AKTIVITI SURAU Terdapat 6 aktiviti utama yang boleh dilaksanakan di surau. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah seperti berikut:

8.1 Aktiviti Dakwah dan Ibadat. 8.2 Aktiviti Tarbiyah dan Nadwah. 8.3 Aktiviti Penerbitan dan Mini Perpustakaan. 8.4 Aktiviti Kebersihan dan Kecerian. 8.5 Aktiviti Kebajikan dan Peralatan. 8.6 Aktiviti Keselamatan dan Disiplin. Kesemua aktiviti tersebut boleh dilaksanakan sama ada secara harian, mingguan, bulanan atau tahunan oleh pihak jawatankuasa pengelola surau sekolah setelah dimaklumkan kepada pengerusi jawatankuasa induk surau.

8.1 IBADAH DAN IMARAH

HARIAN 1. Solat berjamaah setiap waktu.

MINGGUAN 1. Aktiviti khusus malam jumaat Solat Hajat Bacaan Yasin Tahlil

BULANAN 1. Solat Dhuha 2. Solat Tasbih 3. Solat Taubat 4. Tadarus alQuran berkelompok khatam 30 juzuk al-Quran di mana setiap kelompok mempunyai 30 orang pelajar.

TAHUNAN 1. Program Ihya Ramadhan Solat Tarawikh dan Tadarrus alQuran

2. Wirid selepas zikir mathurat sughra / kubra.

2. Tadarus Al-Quran untuk hafazan surah-surah berikut: Surah Al-Kahfi Surah Al-Waqiah Surah Al-Mulk Surah Ar-Rahman Surah As-Sajadah Surah Al-Insan Surah Ad-Dukhan

2. Selawat ke atas Nabi saw.

3. Galakan mengerjakan solat sunat rawatib (yang

3. Sambutan Hari Kebesaran Islam: Maal Hijrah Maulidur

muakkad)

Rasul Israk Mikraj Nisfu Syaaban Nuzul alQuran

4. Selawat ke atas Nabi saw.

4. Program menjelang peperiksaan: Solat Hajat setiap malam peperiksaan dan hafalan zikir atau doa-doa berkaitan dengan persiapan menghadapi peperiksaan.

5. Zikir Asmaul Husna

8.2 DAKWAH DAN AKTIVITI

HARIAN 1. Tazkirah satu hadis setiap hari selepas solat asar- jangka masa 5 minit. 2. Membiasakan diri dengan doa-doa seharian seperti: Doa bangkit dari tidur.

MINGGUAN 1. Kuliah maghrib mingguanantara maghrib hingga isya. 2. Kuliah subuh mingguanpagi

BULANAN 1) Program Qiamullai l: Solat Hajat Solat Tasbih Solat Taubat Zikir Munajat

TAHUNAN 1. Ceramah agama sempena sambutan harihari kebesaran Islam. 2. Forum Perdana 3. Nadwah kepimpinan pelajar. 4. Khemah ibadat

Doa masuk tandas Doa keluar tandas Doa melihat muka di cermin Doa memakai pakaian Doa makan dan selepas makan Doa keluar rumah Doa menaiki kenderaan Doa memulakan pembelajaran Doa balik rumah Doa hendak tidur. 3. Memakai pakaian bersopan ketika ke surau. 4. Menghayati tatasusila Islam ketika dalam surau. Duduk ikut saf. Penugi saf hadapan. Banyak berzikir. 5. Bersalaman selepas solat dengan memegang erat dan bertentangan mata. 6. Budaya senyum dan suka menolong serta membantu sahabat dan guru.

minggu. 3. Usrah mingguan petang jumaat atau petang khamis.

Dilaksanakan secara bulanan.

5. Program restu peperiksaan.

2) Diskusi agama / bulanan / muzakarah 4. Puasa sunat bulanan isnin dan mengikut khamis. tajuk tertentu. 3) Tunjukcara ibadat seperti panduan solat jenazah, latihan menjadi imam, memimpin tahlil, azan , iqamat dan lain-lain. 4) Ceramah agama bulanan.

8.3 WAKAF,DERMA DAN TAJAAN

HARIAN 1. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Kitab-kitab suci Al-Quran. Kitab-kitab agama. Papan Putih . 2. Mencari dana dan sumbangan untuk pembangunan surau. 3. Mendapatkan tajaan dan sumbangan untuk aktiviti-aktiviti surau

MINGGUAN 3. 1. Mengurus aset wakaf dan barang amanah yang berada di surau. Kitab-kitab suci AlQuran. Kitab-kitab agama. Papan Putih

BULANAN

TAHUNAN

1. Mengemaskin 1. Membuat i semua aset perancangan wakaf jangka masa pendek dan 2. Membuat panjang bagi kertas kerja mendapatkan bagi sumbangan mendapatkan sumbangan. 3. Sentiasa follow up penyumbang agar hubungan tidak putus. 2. Penyediaan laporan tahunan 3. Penyedian cenderamata dan sijil sebagai menghargai sumbangan penaja

8.4 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN

HARIAN

MINGGUAN

BULANAN

TAHUNAN

1. Penentuan giliran 1. Gotong 1. Mengadakan 1. Membuat bertugas untuk royong kempen perancangan menentukan secara kebersihan dan tahunan untuk kebersihan mingguan keceriaan secara memastikan surau. bagi bulanan melalui kebersihan dan Dalam surau. memastikan gotog royong dan keceriaan kebersihan kerjasama erat / surau. Beranda / dan keceriaan permuafakatan. serambi surau. 2. Menyediakan surau. laporan an Tempat wuduk. 2. Memastikan dokumentasi 2. Memastikan Bilik air. kawasan kepada pihak kebersihan dan Tangga sekolah. dalaman dan keceriaan yang persekitaran luaran serta berterusan. surau. persekitaran dalam 2. Memastikan keadaan keceriaan dan bersih dan keindahan surau ceria. - bahagian dalam dan luar.

8.5 KEBAJIKAN DAN PERALATAN

HARIAN

MINGGUAN

BULANAN

TAHUNAN

1. Memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik dan selamat digunakan.

1. Memastikan peralatan dalam keadaan baik dan berfungsi.

1. Mengutamakan kebajikan ahli dan keselamatan peralatan.

1. Mengemaskini kan stok peralatan dan kedudukannya.

2. Mengambil berat kebajikan ahli jemaah surau dari masa ke semasa dari segi kebajikan, pengiktirafan dan sebagainya.

2. Mengadakan 2. Menggerakkan khidmat aktiviti kebajikan kumpulan / apabila team solat berlaku musibah jenazah dan seperti tahlil untuk pungutan memberi derma khidmat kematian dan kepada warga menziarahi sekoah dan pesakit. masyarakat sekitar.

2. Mengadakan prog

Recommended

View more >