soalan upsr 012 bahagian b

Download Soalan UPSR 012 Bahagian B

Post on 18-Jul-2015

4.089 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Bahagian B

1 Kamu telah mengikuti Program Motivasi UPSR yang dianjurkan oleh sekolah kamu.Ceritakan pengalaman kamu semasa mengikuti program tersebut. ATAU 2 Pada cuti sekolah yang lalu,kamu berpeluang berkelah bersamasama keluarga kamu di sebuah tempat yang menarik. Tulis catatan kamu tentang perkelahan tersebut. ATAU 3 Rakan anda telah memenangi pertandingan bercerita peringkat daerah.Anda diminta menemu ramah rakan anda itu tentang kejayaannya untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. Tulis temu ramah anda selengkapnya.

1 Penjagaan kesihatan diri sangat penting kepada kita. Tulis karangan tentang cara-cara menjaga kesihatan diri. ATAU 2 Kamu diminta untuk menyampaikan ucapan dalam majlis meraikan kejayaan kamu dalam satu pertandingan. Tulis ucapan kamu selengkapnya. ATAU 3 Kamu sedang berbual dengan seorang rakan tentang lawatan yang akan kamu sertai. Tulis perbualan kamu itu.

1 Selepas makan tengah hari,kami sekeluarga duduk di ruang tamu sambil berbual-bual.Tidak lama kemudian,sebuah teksi berhenti di hadapan rumah.Aku menjenguk keluar.Aku melihat Mulakan cerita kamu dengan: Aku melihat ATAU 2 Kamu mempunyai jiran-jiran yang baik. Tulis karangan tentang kebaikan jiran-jiran kamu itu. ATAU 3 Sempena sambutan Hari Kemerdekaan,satu pertandingan melukis telah diadakan di tempat tinggal kamu. Kamu telah ditugaskan untuk menulis berita tentang pertandingan tersebut. Tulis berita itu selengkapnya.

Bahagian B [ 30 markah ] [ Masa dicadangkan : 40 minit ]

Pilih satu daripada tajuk dibawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan. Tulis sebuah cerita dan akhiri cerita kamu dengan ayat-ayat di bawah. .... . Rakan-rakanku mengucapkan tahniah kepadaku. Aku berasa sangat gembira. ATAU 2. Sekolah kamu atau sekolah kawan kamu telah mengadakan temasya sukan tahunan. Ceritakan suasana semasa temasya sukan itu dijalankan. ATAU 3. Tulis sepucuk surat kepada abang kamu untuk bercerita tentang persediaan yang kamu lakukan bagi menghadapi UPSR.

Bahagian B [ 30 markah ] [ Masa dicadangkan : 40 minit ]

ilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang anjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.

1. Kamu telah membaca sebuah buku yang menarik. Tulis sebuah karangan tentang buku yang telah kamu baca itu.ATA U 2. Kamu telah menyertai Kem Kecemerlangan UPSR yang dianjurkan oleh sekolah kamu. Tulis faedah-faedah yang kamu peroleh setelah kamu menyertai kem tersebut. ATA U 3. Unit beruniform di sekolah kamu telah mengadakan perkhemahan. Sebagai setiausaha, kamu diminta menulis laporan tentang perkhemahan tersebut. Tulis laporan itu selengkapnya.

Bahagian B [ 30 markah ] [ Masa dicadangkan : 40 minit ] Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.1. Kamu telah membaca sebuah buku yang menarik. Cuti sekolah boleh dipenuhi dengan pelbagai aktiviti. Tulis sebuah karangan tentang buku yang telah kamu baca itu. karangan tentang aktiviti-aktiviti yang kamu lakukan semasa cuti sekolah.

2. Murid-murid digalakkan supaya membawa bekalan makanan dari rumah ke 2. sekolah. Kamu telah menyertai Kem Kecemerlangan UPSR yang dianjurkan oleh sekolah kamu. Tulis kebaikan-kebaikan membawa bekalan makanan dari rumah ke sekolah.

ATA U

ATAU3. Seorang kawan kamu telah berjaya menjadi johan dalam pertandingan bercerita peringkat negeri. Pada waktu rehat, kamu berbual-bual dengannya tentang kejayaannya itu. Tulis perbualan kamu dengan kawan kamu itu.