slide kata nama

Download Slide Kata Nama

Post on 17-Jan-2016

93 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

BBM kata nama

TRANSCRIPT

Slide 1

Hai, adik-adik!!Hari ini kakak akan mengajar tentang topik GOLONGAN KATASelamat belajar!!!!

KATA NAMA AM

KATA NAMA KHASKATA GANTI NAMA

Merujuk benda, perkara, atau konsep yang umum sifatnya

Di eja dengan huruf kecil kecuali pada permulaan ayat

Terdapat 2 bahagian kata nama am iaitu benda bernyawa dan tak bernyawa

KATA NAMA AM

Benda Bukan Bernyawa

Benda BernyawaBenda

Tempat

ManusiaHaiwanTumbuhan

Soalan

Beberapa orang ________ sedang bekerja membersihkan longkang di taman perumahan ketika matahari mula menampakkan diri.A amahC hambaB stafD buruh

Jawapan yang paling tepat ialah buruh. Kata nama am buruh ialah kategori benda bernyawa.

KATA NAMA KHAS

Merujuk benda, perkara, atau konsep yang bersifat khusus.Dieja dengan huruf besar pada huruf pertama setiap perkataan.Dibahagikan 2 kumpulan iaitu bernyawa dan tak bernyawa.

Haa..dengar tu adik-adik!

Kata Nama Khas

ManusiaBukan ManusiaJibrailSang Kancil TompokKarmilaAhmad NaimTuanku Mizan Ibni Sultan Zainal Abidin

Si Belang-Bernyawa-

Kata Nama Khas -Tak Bernyawa-Bangunan

Negeri/NegaraBandar

Tajuk Buku/Filem/Lagu Angkasapuri

Menara Kuala Lumpur

Wisma PutraPusat Dagangan Dunia Putra Temerloh

New York

Tokyo

Kangar

Serdang

Kampar

Perak

Australia

Jepun

Sabah

Meniti Kaca PalohNegaraku

Soalan

Pada pagi sabtu yang lalu, saya sempat berbincang dengan encik murad. Kami berbincang tentang novel yang berjudul julia.Kenal pasti perkataan kata nama khas, kemudian betulkan perkataan tersebut.

Encik Murad ialah ialah nama orang, manakala Julia ialah tajuk novel. Mereka ini ialah kata nama khas. Oleh itu perlu dieja huruf besar pada huruf besar.

Kata Ganti Nama ialah perkataan yang menjadi pengganti Kata Nama Am dan Kata Nama Khas

Kata Ganti Nama terbahagi kepada 4 bahagian:

Kata Ganti Nama DiriKata Ganti Nama Tanya

Kata Ganti Nama Tunjuk

Kata Ganti Nama Tempat

Kata Ganti Nama

Diri KeduaDiri Ketigaanda , awak, kamu, tuanku, kalianBeliau, mereka, dia, baginda, nya

Diri Pertamasaya, aku, kami, patik,hamba, kita

Terdapat 3 bahagian Kata Ganti Nama Diri

Aku (tunggal) Untuk diri sendiri apabila bercakap dengan kenalan yang sangat rapat (mesra) dan Tuhan. Aku akan menunggu kamu di tepi jalan esok. Ya Allah, aku mohon agar dimurahkan olehMu rezekiku.Saya (tunggal)

Untuk diri sendiri apabila baru bercakap dengan orang yang baru dikenal atau ucapan rasmi.Saya harap para penonton dapat bertenang dan bersabar.Beta (tunggal)

Untuk raja, sultan atau kerabat diraja apabila bertitah kepada rakyat.Dengan ini, beta merasmikan Ucapan Pembukaan Sukan Malaysia 2007.Patik (tunggal) Untuk diri sendiri (rakyat) apabila bercakap dengan raja dan kerabat diraja.

Patik akan melaksanakan titah perintah tuanku.

Kata Ganti Diri PertamaPenggunaan

Contoh Ayat

Untuk diri sendiri pada zaman dahulu apabila bercakap sesama rakyat.Hamba ini pedagang dari kampung seberang. Untuk tulisan atau nyayian sebagai objek kata sendi /kata kerja transitif yang diakhiri huruf n.Ingatkah engkau pada pesanan daku tempoh hari? Untuk diri sendiri, dan menyertakan diri orang kedua.Kita hendaklah menjaga kebersihan alam sekita. Untuk diri orang yang berkata dan temannya apabila bercakap dengan orang kedua.Kami bangga menjadi rakyat Malaysia yang hidup bersatu padu.

Kata Ganti Diri PertamaPenggunaan

Contoh Ayat

kami (jamak)Kita (jamak)Daku (tunggal)Hamba (tunggal)

Awak (tunggal) Untuk diri orang kedua yang rapat hubungannya dengan kita. Awak mesti datang ke rumah saya.Engkau (tunggal)Aku akan bantu engkau mengemas rumah.Dikau (tunggal)Aku akan memperkenalkan dikau kepada ibunya. Untuk diri orang kedua yang rapat hubungannya dengan kita. Untuk tulisan atau nyayian sebagai objek kata sendi /kata kerja transitif yang diakhiri huruf n.

Kata Ganti Diri KeduaPenggunaan

Contoh Ayat

Dia (tunggal) Untuk diri orang ketiga yang umum (rakan, orang biasa). Ahmad didenda kerana dia tidak menyiapkan kerja sekolah yang diberi.Beliau (tunggal)Beliau merupakan Pengerusi Persatuan Sejarah SMK Seri Cemerlang.Kamu (tunggal dan jamak)Bilakah kamu akan datang ke rumah nenek? Untuk diri orang ketiga yang kiat hormati (ibu bapa, guru, menteri) Untuk diri orang kedua yang rapat dengan kita.Kata Ganti Diri Ketiga

Penggunaan

Contoh Ayat

Mereka (jamak) Untuk diri orang ketiga yang bilangannya lebih daripada seorang. Mereka datang ke sekolah dengan menaiki bas.Anda (tunggal) Saya harap anda terhibur dengan lagu itu. kata juruhebah itu.Kalian (tunggal dan jamak)Inginkah kalian menyertai rombongan ke Pulau Kapas pada hujung minggu ini? Untuk diri orang kedua apabila tidak berhadapan dengan kita. Untuk beberapa orang yang diajak bercakap.Kata Ganti Diri Ketiga

Penggunaan

Contoh Ayat

_____________ berjanji akan menyiapkan tugasan itu esok. kata kedua-dua murid itu kepada Cikgu Amir.A SayaC KitaB KamiD Mereka

Soalan

Jawapan yang paling tepat ialah Kami. Kata ganti nama diri orang Kami menunjukkan orang yang memulakan perbualan. Dalam konteks ayat ini, kedua-dua murid menunjukkan bilangan yang banyak.