slide hegemoni barat

Download Slide Hegemoni Barat

Post on 17-Jul-2015

233 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

TAJUK : HEGEMONI (PENGUASAAN) BARAT DALAM MEDIA MASSA KINI UNTUK MEMPERGANTI MASYARAKAT ISLAMMOHD SAAD ISMAIL (2007243206) SITI NURADIBBA SABRI (2010404074) MOHD SHAFIE MABROR (2010254146)

PENGENALAN

Perkembangan pesat sains dan teknologi maklumat yang agresif bermula pada abad ke20. Abad 21 - kemajuan proses globalisasi dan dukungan kuat teknologi maklumat dan revolusi komunikasi yang terkini menjadikan kehidupan manusia semakin pantas dan kompleks.

diimbas kembali akan kehebatan Islam dalam menguasai dunia semenjak zaman Nabi Muhammad SAW hinggalah kepada kejatuhan kerajaan Islam Sepanyol, kita melihat bahawa dunia hidup dalam era yang aman. kebangkitan tamadun Barat mula selepas kejatuhan kerajaan Islam Sepanyol , membuka era baru kepada dasar penguasaan Barat terhadap negara lain terutamanya negara Islam melalui dasar globalisasi alaBarat . Inilah yang membawa kepada permulaannya dominasi barat atau disebut sebagai Hegemoni Barat.

DEFINISI HEGEMONI

DEFINISI HEGEMONI

Istilah Hegemoni berasal daripada istilah Yunani. Perkataan Inggeris Hegemoni membawa makna pengaruh atau penguasaan. Perkataan Hegemoni dalam kamus bermaksud pengaruh atau dominasi sesebuah negara atas negara-negara lain (merangkumi politik, ekonomi, sosial, budaya, ketenteraan, pendidikan, perundangan dan sebagainya) (Azhar Muhammad & Abdullah Sulong, 2005 : 99).

"hegemony is the dominance of one group over other groups, with or without the threat of force, to the extent that, for instance, the dominant party can dictate the terms of trade to its advantage; more broadly, cultural perspectives become skewed to favor the dominant group. Hegemony controls the ways that ideas become 'naturalized' in a process that informs notions of common sense. (http://en.wikipedia.org/wiki/ hegemony)

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

JENIS 1: media cetak

JENIS 2 : media elektronik

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

wadah dalam mencari maklumat rujukan

membantu dalam pertukaran budaya dalam masyarakat dan tamadun

menyebarkan maklumat kepada orang ramai

membantu perkembangan ekonomi melalui penjualan akhbar, majalah

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

Barat menguasai media komunikasi dunia, segala berita dan maklumat yang disiarkan di seluruh dunia adalah lebih berpihak kepada mereka dan menindas mana-mana negara yang tidak bersekongkol dengan mereka khususnya negara-negara Islam. MELALUI

PENGGABUNGAN DAN PENGAMBILALIHAN SYARIKAT MEDIA MASSA DAN HIBURAN 1983 = 50 syarikat Pada tahun 2007 = 9 korporat AS mendominasi media dunia : AOL - Time Warner, Disney, Bertelsmann, Viacom, News Corporation, TCI, General Electric (owner of NBC), Sony (pemiliki Columbia dan TriStar Pictures dan perusahan rakaman besar), dan Seagram (pemilik syarikat filem Universal and syarikat music).

STRATEGI1- Melakukan pengembangan dan tumbuh secara besar sehingga mereka boleh menguasai pasaran dan membuat rival mereka tidak mampu untuk membeli mereka 2- Melakukan perluasan variasi produk media seperti pengeluaran filem, penerbitan buku, muzik, rangkaian TV, kedai runcit, taman hiburan, majalah, akhbar, dan lain - lain

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

AGENDA BARAT :Usaha Barat mengekalkan keunggulan militari melalui dasar dan perjanjian senjata nuklear, biologikal dan kimia yang ternyata berat sebelah. Usaha mempromosikan hak asasi manusia dan demokrasi ala-Barat. Menjaga integriti negara bangsa Barat dengan menyekat kebanjiran imigran ke Barat.

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

AGENDA BARAT :Mudah tersebar luas di kalangan masyarakat luar dengan pendominasian Bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris berjaya dinobatkan sebagai bahasa komunikasi dunia. Segala urusan pengantarabangsaan dalam semua aspek politik, ekonomi dan sosial menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa utama.

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

AGENDA BARAT :

1-Penonjolan Idea Terrorism atau Keganasan barat 2-Pemikiran Budaya Hedonisme 3-Pemikiran Kristianisasi 4-Pemikiran Seks

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

1-Penonjolan Idea Terrorism atau Keganasan baratCONTOH : Peristiwa 11 September 2001. Dikatakan dirancang oleh pengganas Islam mula dipersoal bukan hanya oleh penduduk dunia Islam tetapi rakyatnya sendiri. Punca keruntuhan bangunan World Trade Centre disiasat dan ternyata keruntuhan itu bukan disebabkan oleh pelanggaran kapal terbang 'pengganas' sebaliknya disebabkan oleh bahan letupan yang dipercayai diletakkan di kedua-dua menara World Trade Center ketika bangunan itu meletup. Dijadikan alasan kuat oleh Amerika untuk mengebom Afghanistan.

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

2- Pemikiran budaya hedonismeMenurut kamus dewan, hedonisme = pegangan atau pandangan hidup yang mementingkan keseronokan atau kesenangan hidup. Media cetak atau media elektronik memberikan peruntukan yang sangat banyak kepada aspek hiburan CONTOH : Rancangan Malaysian Idol, Akademi Fantasia dan lain-lain diciplak dari Barat hampir 100% dan tidak banyak mencerminkan nilainilai ketimuran atau budaya hidup Malaysia apatah lagi nilai keIslaman dan keimanan.

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

2- Pemikiran Kristianisasigerakan yang dipanggil Gerakan Kristianisasi. Melalui media juga sesuatu kelompok, pertubuhan atau individu dapat menyebarkan fahaman serta ideologi mereka atas dasar keterbukaan dan merentasi benua AGENDA : Pertama: Memberi gambaran buruk tentang Islam kepada orang bukan Islam. Kedua: Memberi pemahaman yang salah kepada penganut Islam terhadap Islam. Penguasaan mereka terhadap akhbarakhbar arus perdana dan media massa di Mesir Aktiviti dan bahan-bahan dakwah mereka boleh dibaca dan dimuat-turun secara percuma Filem. CONTOH : The Davinci Code, Passion of the Christ

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

2- Pemikiran SeksBahan-bahan lucah mudah didapati Begitu juga dengan video, filem-filem dan majalah lucah anak-anak kita telah dimanipulasi dan dipengaruhi minda mereka oleh Barat tentang seks sejak kecil Melalui kartun-kartun lukisan Walt Disney Asal permulaan perang psikologi seks ini adalah di Nazi, German. Ideologi Nazi adalah merupakan Pandangan Dunia Peperangan. Mereka kononnya mahu mendedahkan pandangan Nazi ini kepada Negara-negara yang telah ditawan oleh Nazi. Barat mengambil idea ini dan menghasilkan psikologi peperangan versi mereka sendiri iaitu melalui lukisan kartun, di mana lukisan kartun mereka dimulakan dengan lukisan symbol seks dan mengakhirkan lukisan dengan menghasilkan lukisan kartun.

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

AGENDA BARAT :Definisi Berita di dalam bahasa Inggeris ialah News yang bermaksud: laporan tentang sesuatu kejadian yang terbaru atau informasi yang baru tentang suatu peristiwa. Kajian analisis kandungan yang telah dilakukan oleh sekumpulan penuntut (bidang Komunikasi) Universiti Sains Malaysia, merangkumi seminggu siaran televisyen dalam tahun 1978, menunjukkan bahawa 70% peratus daripada kesemua siaran televisyen Malaysia adalah di ambil daripada bahan media asing. Ini menunjukkan hampir kesemua bahan media asing tersebut adalah dari Amerika Syarikat. PROPAGANDA BARAT : sejenis seruan yang mempunyai muslihat buruk dalam berusaha untuk mempengaruhi akal fikiran orang lain supaya turut menyebelahi pihaknya

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

TEKNIK PROPAGANDA DALAM BERITA BARAT :Teknik pemberian gelaran yang elok dan menarik terhadap perkara atau individu yang diberi sokongan dan gelaran yang buruk terhadap pekara dan individu yang di tentangi. Berdasarkan kepada teknik ini, ia boleh mengubah tanggapan khalayak dan dalam masa yang sama penerima perutusan itu lebih cenderung dalam menerima saranan yang dipropagandakan. Teknik tuduh-menuduh tanpa berdasarkan bukti yang jelas, merupakan salah satu sifat penindasan bagi penuduh kerana pihak tertuduh tidak diberi peluang untuk berterus terang, mahupun membuat pembelaan ke atas dirinya sendiri. Teknik pencarian musuh merupakan salah satu kaedah untuk menafikan kesalahan serta kelemahan sendiri dan meletakkan semua kesalahan kepada musuh. Teknik pendakwaan pula ialah teknik untuk mendakwa sesuatu hal yang dipropagandakan, sama ada ia sudah diterima atau dianuti orang ramai. Teknik pertauliahan adalah penggunaan kepada institusi, kumpulan ataupun watak tertentu yang berkedudukan, berwibawa dan berpengaruh untuk memberikan tauliah atau perakuan kepada hal yang dipropagandakan. Teknik pengulangan iaitu untuk mengulangi sesuatu atau hal yang telah dipropagandakan secara terus menerus sehingga menyebabkan khalayak akan menerima dan menganggapnya sebagai sesuatu yang betul dan sah.

GERAKAN HEGEMONI BARAT MELALUI MEDIA MASSA TERKINI

TEKNIK PROPAGANDA DALAM BERITA BARAT :

MEDIA GLOBAL DAN ISLAM

Landasan media barat dari akar umbi menjadi penyebab kebencian terhadap islam. Sumber kebencian berasal dari kapitalisme. Sumber perantaraan Islam yang negatif adalah bersifat Ideologis. peliputan yang bersifat menyokong. Kerajaan Israel. bahawa tanpa adanya negara, akan sulit sekali untuk membentuk kritikan global Rupert Murdoch dan Ted Turner disokong oleh negara sekular yang sangat berpengaruh. BBC, Sky dan CNN disokong oleh negara Kapitalis untuk pengedaran ideologinya. Di sisi lain, media Islam tidak disokong oleh satu negara manapun.

HALA TUJU MEDIA MASSA ISLAM

Satu-satunya media islam dunia al-jazeera cuba dimanipulasi Akan terhapus jika tiada sokongan dari negaranegara islam Akan diperalatkan menyebarkan maklumat yang tidak tepat

KESAN POSITIFKecekapan Berkomunikasi