sejarah folio tingkatan 2

Download Sejarah Folio Tingkatan 2

Post on 12-Jun-2015

25.349 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

folio ni xsama dengan yg diatas.ask me if u dont faham ape2 about this folio..huhuhu..

TRANSCRIPT

Bersyukur saya kahadrat ilahi dengan limpah kurnianya berjaya saya menyiapkan kerja kajian sejarah tempatan yang tidak seberapa ian.Disini saya ingin mengucapkan setinggi penghargaan kepada semua mereka yang terlibat dalam menghasilkan kerja kajian sejarah tempatan ini terutamanya guru matapelajaran sejarah iaitu Cikgu Ghazali Bin Salleh yang banyak memberi tunjuk ajar dan nasihat kepada saya.Tidak lupa juga kepada ibubapa serta saudara mara saya yang banyak memberikan dorongan serta sokongan kepada saya.Selain itu,saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada kawankawan yang turut bekerjasama dan memberi pandangan yang bernas dalam penghasilan kerja kajian sejarah ini.

Objektif Kajian Mengenali dan memahami sejarah perkembangan sekolah Mengenali nama lambang-lambang,misi,visi sekolah

Memupuk rasabangga dan cinta terhadap sekolah

Memupuk nilai murni yang diwarisi dikalangan warga bersama warga sekolah Menguasai kamahiran mencari ,mengumpul,merekod dan menganalisis maklumat tentang sekolah.

Kaedah KajianDalam menghasilkan kajian sejarah tempatan ini,pelbagai kaedah kajian yang telah saya gunakan dan rancangan bagi memperolehi maklumat ini berjalan lebih teratur dan sistematik

Pemerhatian:Saya dengan penuh teliti berusaha melukis pelan sekolah ini.Pemerhatian pula dijalankan untuk mengenal pasti atau lokasi tempattempat yang ingin dikaji.

LATAR BELAKANG SEKOLAH

Temuramah:Saya juga telah menemuramah beberapa orang Guru disekolah saya,termasuk Tuan Pengetua, serta beberapa orang tokoh pelajar sekolah ini. Selain itu,saya juga telah mewawacara bekas Pelajar.Selain itu,saya juga mewawacara penduduk kampung yang berdekatan sekolah dan para pekerja sekolah bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci bagi melengkapkan maklumat bagi kajian sejarah ini.

HALA TUJU DAN KEPIMPINAN SEKOLAHFALSAFAH SEKOLAHPelajar yang berada di sekolah ini berpotensi untuk mencapai perkembangan yang seimbang dari segi intelek,emosi,rohani dan jasmani.Dengan itu,pelajar di

sekolah ini diberi peluang untuk mengembangkan keempat-empat aspek tersebut.Sekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar mempunyai pendidikan yang memiliki kebolehan ikhtisas dan keupayaan untuk memberi pendidikan yang lengkap dan berkualiti bagi memejukan pelajar di sekolah ini.

VISI SEKOLAHMenjadikan Sekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar sebagai institusi berstatus Sekolah Gemilang menjelang tahun 2010.

MISI SEKOLAH@Menyediakan pendidikan yang berkualiti merangkumi akademik,sahsiah dan kokurikulum selaras dengan perkembangan teknologi terkini. @Mewujud iklim sekolah yang harmoni dan persekitaran yang kondusif. @Memastikan Budaya Negatif Sifardalam kalangan warga sekolah. @Memupuk kerjasama warga sekolah dan masyarakat setempat untuk sama-sama membudayakan konsep 5K[kebersihan, keceriaan, kesihatan, ke selamatan dan kemesraan].

MOTTO SEKOLAHTOGETHER WE ACHIEVE GREATNESS

PIAGAM PELANGGANKami guru-guru Sekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar gengan penuh tekad dan iltuzam berikra dan berjanji dan berusaha memberi perkhidmatan yang bermutu seperti berikut: @Menyampaikan ilmu pengetahuan dan mendidik secara adil. @Mewujudkan suasana pembelajaran yang harmoni dan menarik @Meningkatkan kualiti dalam pencapaian kurikulum.\ @Menyediakan keperluan pengajaran dan pembelajaran dengan segera dan bermutu. @Bertindak segera terhadap segela arahan Kementerian,JPN dan PPD. @Layanan mesra kepada ibu bapa yang berurusan dengan sekolah. @Berusaha memantapkan disiplin pelajar ke tahap sifar. @Membimbing dan menerapkan nilai-nilai murni kepada pelajar ke tahap optimum. @Mewujudkan hubungan mesra dan kasih sayang di antara guru dengan guru,guru dengan pelajar dan pelajar dengan pelajar. @Memberi peluang kepada semua pelajar yang terlibat dengan aktiviti kokurikulum ke peringkat kebangsaan dan antarabangsa. @Menjalin hubungan mesra dengan masyarakat sekitar.

Memperkembangkan pengaruh sekolah agar dapat menarik minat masyarakat setempat. Merancang dan melaksanakan aktiviti-aktiviti berkesan ke arah kecemerlangan akademik pelajar. Meningkatkan kecemerlangan kokurikulum pelajar dengan mottoPenyertaan Untuk Kecemerlangan. Memantapkan sahsiah pelajar melalui pelbagai Program Pembangunan Insan Pelajar. Mewujudkan iklim persekolahan yang kondusif dan harmoni agar menarik minat pelajar untuk sentiasa hadir ke sekolah. Mewujudkan taraf profesionalisma keguruan barisan pendidikan khususnya dalam bidang pedagogi dan pengurusan personaliti pelajar. Melahirkan pelajar yang cergas dan berwibawa serta memperkembangkan potensi kepimpinan pelajar. Menjalinkan kerjasama dan permuafakatan yang utuh dalam kalangan staf sebagai satu pasukan. Menjadikan sekolah sebagai satu institusi yang selesa dan selamat. Mewujudkan perhubungan dan kerjasama dengan komuniti sekitar dan pihak lain yang berkaitan.

Lagu SekolahMenjulang namamu SMK Long Gafar Meniti usia Mendidik anak bangsa Mencapai wawasan perdana Seiring kita berusaha Yakinkan kejayaan Penuh semangat dan bertakwa Menyahut arus cabaran Taat ibu bapa Hormati guru Sayangi teman Patuhi ajaran Together We Achieve Greatness Terpancar megah di hati Tuhan kurniakan rahmat-Mu Agar kami terus gemilang Agar kami terus terbilang

Sejarah SekolahSekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar [SMKLG] telah ditubuhkan pada januari 1965 dengan nama Sekolah Menengah Rendah Kubang Keranji .SMKLG terletak di Kubang Keranji , 16150 Kota Bharu , Kelantan. Pada peringkat awal penubuhan SMKLG tidak mempunyai bangunan sendiri dan terpaksa menumpang di Sekolah Rendah Long Gafar [Sek. Ren. Kubang Keranji] .Bilangan pelajar seramai 90 orang yang semuanya tingkatan satu dan waktu pembelajarannya pada sebelah petang. Pada tahun 1970, SMKLG telah mendapat bangunan sendiri yang mengandungi sebuah makmal sains,sebuah bilik jahitqan,bilik darjah dan pejabat pengetua.Pada 17 hb. Julai 1974, sekolah ini ditukar nama kepada Sekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar . Nama ini disempena nama Long Gafar seorang raja sekitar tahun 1670an.Baginda merupakan seorang raja yang warak ,adil,berani,tangkas bermain senjata,disegani dan digeruni.Baginda mangkat ketika berusia 110 tahun .Jenazah baginda dimakamkan di Kampung Limbat, kira-kira 1 kilometer dari SMKLG.Jesteru ,sifat-sifat terpuji yang dimiliki baginda itulah yang mendorong sekolah ini diberi nama sedemikia .Harapan sekolah ini juga mempunyai keistimewaan,masyhur dan terkenal sebagaimana Raja Long Gafar.

Semasa penubuhannya pada tahun 1965,SMKLGhanya mempunyai seramai 4 orang tenaga pengajar sahaja .Walaubagaimanapu ini sentiasa bertambah dari semasa ke semasa selaras dengan pertambahan pelajar.Kini SMKLG mempunyai 94 orang guru dengan bilangan pelajar seramai 1460 orang. Sesi pembelajaran di SMKLG adalah dalam dua sesi iaitu sesi pagi dan sesi petang.Bilangan bilik darjah yang ada sebanyak 28 buah tidak dapat menampung bilangan kelas sebanyak 44 kelas.Oleh itu, pelajar tingkatan 1 dan 2 terpaksa belajar pada sesi petang. Sejak penubuhan 43 tahun lalu, SMKLG telah mengorak langkah setanding dengan sekolah-sekolah harian yang lain di negeri Kelantan sama ada dalam bidang akademik atau bidang-bidang lain. Jika dilihat kepada rekod pencapaian dan kejayaan yang diraih, memang tidak dapat dinafikan

bahawa SMKLGialah sebuah institusi pendidikan yang berpotensi dalam semua bidang.Jesteru,mulai sekarang SMKLG sedang bersiap sedia untuk menjadi sebuah sekolah yang berwatak dan berwibawa demi memburu kecemerlangan dalam semua aspek pendidikan.

PRESTASI DAN KEJAYAAN

AKEDEMIK

CATATAN PERISTIWA SMKLG

RUMUSAN DAN RUJUKANRUMUSAN

Alhamdulillah,akhirnya dapat juga saya menyiapkan kajian sejarah tempatan ini dengan sempurna pada masa yang telah ditetapkan.Saya berasa sangat bangga dan berpuas hati dengan apa yang telah saya lakukan untuk kajian sejarah tempatan ini walaupun pada mulanya saya tidak mempunyai bahan-bahan yang mencukupi dalam penghasilan kajian sejarah rtempatan ini. Sepanjang proses menyiapkan kajian sejarah tempatan ini,saya mendapat banyak pengalaman baru dan pengetahuan mengenai SMKLG lebih lanjut dan mendalam. Disamping itu, saya juga mendapat banyak pengajaran yang akan saya jadikannya sebagai iktyibar dan pengajaran.Saya berharap agar SMKLG terus berjaya

,sebaris dengan sekolah ternama dalam memperkasa pendidikan negara bertaraf dunia.

RUJUKANBagi menyiapkan kajian sejarah tempatan ini saya telah membuat beberapa rujukan.Syukur Alhamdullilah apa yang saya lakukan ini telah membuahkan hasil diantara rujukan dibuat ialah :@Majalah Bakti 2005,2006,2007,dan 2008 @Menemuramah Pengetua Sekolah iaitu Tuan Haji Mohamad Bin Yang. @Info Sekolah @Pusat Sumber Sekolah

Isi Kandungan@Biodata @Penghargaan @Objektif kajian @Kaedah kajian @Laporan kajian @Lampiran @Rumusam @Rujukan

Elemen 1 : Mengumpul Fakta Sejarah

Elemen 2 :

Merekod Fakta Sejarah

Elemen 3 : Penerapan

Unsur PatriotismeBIODATANAMA:MOHD FIRDAUS BIN YUSOF TINGKATAN:2 BESTARI I\C:951018-03-5337 Tarikh Lahir:18|10|1995 Tempat Lahir:H.U.S.M

Hobi:Bermain Babminton Cita-cita:Jurutera Nama Ibu:Siti Rokiah Bt Hassan Pekerjaan:Suri rumah