science project 2

Download Science project 2

Post on 19-Oct-2014

71 views

Category:

Education

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

pengubah tenaga

TRANSCRIPT

SAINS PROJEK 1

SAINSPROJEK 1

DISEDIAKAN OLEH :MUHAMAD NAFIIZUDDIN BIN ASRIN (C02STP13F016)MOHD NAZRAHAH BIN RAMLEE ((C02STP13F002)MOHD SHAHRUL NIZAM BIN RUZI (C02STP13F006)MUHAMMAD AIMI ASHRAF BIN ABDUL LATIF (C02STP13F018)NOR SUHANIZA BINTI MOHAMAT ASRI (C02STP13F015)

DISEDIAKAN UNTUK :PUAN WAN NUR HIDAYATI BINTI WAN JOHARIPUAN RAJA AZLITA BINTI RAJA ABDUL RAHMAN

1

PENGENALANOBJEKTIFKOMPONEN-KOMPONENSILINDERROD PENGHUBUNGACI ENGKOLROD TENAGAOMBOHKELEBIHAN ENJIN 4-LEJANGKELEMAHAN ENJIN 4-LEJANGKESIMPULAN

Enjin 4 lejang menghasilkan kuasa dengan empat kali pergerakan omboh ke atas dan ke bawah dalam setiap selinder. 5 komponen utama terdapat dalam enjin 4 lejang iaitu silender, omboh, rod penghujung, aci engkol dan rod tenaga.

memahami reka bentuk enjin 4 lejangmenyiasat kaedah untuk mencapai tenaga yang di keluarkanmengkaji perbezaan enjin 4 lejang dan 2 lejang

Silinder adalah sebuah tuangan bulat dibuka pada bahagian hujung engkol lain oleh kepala selinder. Di sekeliling selinder terdapat jaket penyejuk air , fungsi penyejuk air adalah untuk menyejukkan enjin. Silinder diperbuat daripada besi tuang atau logam campuran aluminium. Fungsi silinder adalah sebagai tempat pembakaran berlaku

SILINDER

Rod penghubung adalah rod yang menyambungkan omboh dengan aci engkol. Rod penghubung berfungsi sebagai penghubungkan omboh dengan aci engkol dan pada masa yang sama menukarkan gerakan salingan omboh kepada putaran pada aci engkol.

ROD PERHUBUNG

Rod penghubung adalah rod yang menyambungkan omboh dengan aci engkol. Rod penghubung berfungsi sebagai penghubungkan omboh dengan aci engkol dan pada masa yang sama menukarkan gerakan salingan omboh kepada putaran pada aci engkol.

11

Roda tenaga diperbuat daripada disk besi tuangan yang di hubungkan pada hujung aci engkol. Ia berfungsi untuk melicinkan kelajuan enjin di antara lejang kuasa. Apabila daya pusingan dikenakan ke atas aci engkol, roda tenaga akan berputar dan menggerakankan tali sawat.

Omboh adalah komponen yang bergerak. Ia berbentuk silinder dan permukaan luar omboh boleh berbentuk rata cengkung dan cembung. Fungsi omboh adalah untuk memampatkan campuran minyak dan udara bagi menghasilkan kuasa

OMBOH BERGERAK SEMULA DARI TITIK TAKAT BAWAH KE TITIK TAKAT ATAS.INJAP MASUKAN DAN EKZOS TERTUTUPDAN RUANG SILINDER TERKEDAP.CAMPURAN UDARA DAN BAHAN APIDIMAMPATKAN DAN MENGHASILKAN TEKANAN DAN SUHU YANG TINGGI DI DALAM SILINDER. ACI ENGKOL TELAH BERPUSING SATU PUSINGAN.

OMBOH MASIH BERADA DI TITIK TAKATATAS, SATU PERCIKAN BUNGA APIDIHASILKAN OLEH PALAM PENCUCUH.PERCIKAN BUNGA API MENGHASILKANPEMBAKARAN . CAMPURAN YANGTERBAKAR INI MENGELUARKAN HABADAN TEKANAN YANG TINGGI. SITUASIINI MENYEBABKAN OMBOH TERTOLAKDARI TITIK TAKAT ATAS KE TITIK TAKATBAWAH. KETIKA INI KEDUA-DUA INJAPTERTUTUP DAN ACI TELAH BERPUSINGSATU SETENGAH PUSINGAN.

INJAP EKZOS TERBUKA. OMBOH DIGERAK SEMULA DR TITIK TAKAT BAWAH KE TITIK TAKAT ATAS. HASIL PEMBAKARAN AKANTERTOLAK KELUAR DARI SILINDERMELALUI LIANG EKZOS. ACI ENGKOL TELAH BERPUSING SEBANYAK DUA PUSINGAN UNTUK MELENGKAPKAN KITAR 4 LEJANG.

17

Kelajuan omboh yang tinggi.2.Perubahan tinggi dalam keperluan halaju dan beban.3.Omboh lebih sejuk.4.Kotak engkol yang sama dalam penggunaan banyak silinder.5.Tidak ada kehilangan bahan api pada ekzos.6.Kecekapan mekanik lebih tinggi.7.Penggunaan bahanapi tentu rendah.

ENJIN 4-LEJANG

Rekabentuk lebih rumit.2.Bahagian bahagian yang bergerak lebih banyak berbanding dari enjin 2 lejang.3.Disebabkan lejang kuasa berlaku bagi setiap dua pusingan engkol, terdapat turun-naik tork yang menyebabkan penghantaraan kuasa tidak seragam dan seimbang.4.Enjin lebih berat dari enjin 2 lejang.5.Memerlukan senggaraan yang lebih.

Kesimpulanya, kami dapat mempelajari tentang jenis jenis enjin, cara pengeoperasian enjin dan juga kelebihan-kelemahan setiap enjin.Enjin 2 lejang menghasilkan kuasa yang unggul tetapi komponenya cepat panas,manakala enjin 4 lejang menghasilkan kuasa yang agak kurang sedikit dari 2 lejang tetapi komponennya sejuk berbanding 2 lejang.

Dari pemerhatian kami kebanyakan Pengguna menggunakan enjin 4 lejang kerana dari segi kecekapan, penggunaan bahanapi,dan komponen ia lebih baik dari 2 lejang