sajak persahabatan

Download Sajak persahabatan

Post on 18-Jul-2015

126 views

Category:

Education

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

Sajak PersahabatanDisediakan oleh : S.Lewam Raj & Kumpulannya

MaksudnyaGambaran seorang kanak-kanak berbangsa Melayu yang nampak cantik apabila berbaju kurung. Mempunyai lesung pipit dan kening yang lentik. Dia sedang bermain-main keseorangan dalam keadaan keriangan. Di wajahnya menampakkan kegembiraan melalui senyum dan ketawanya.

122Gambaran seorang kanak-kanak berbangsa Cina yang mengenakan pakaian cheongsam dan mempunyai dua tocang pada rambutnya. Wajahnya menampakkan keceriaan. Kemudian dia datang bertegur sapa dengan kanak-kanak berbangsa Melayu. Dia menghulurkan senyuman dan ketawa manja yang menyerlahkan keriangannya. Kemudian mereka bermain dan berkejaran bersama-sama tanpa sesiapa yang menghalang.

3Gambaran seorang kanak-kanak berbangsa India yang mengenakan pakaian sari, bergelang dan bertindik hidung. Apabila dia melihat keriangan kanak-kanak berbangsa Melayu dan Cina itu bermain bersama-sama maka timbul rasa di hatinya untuk bermain bersama-sama dan berkongsi kemesraan.

4 Kanak-kanak yang berlainan agama dan bangsa itu saling bersalaman dan berpeluk mesra. Mereka tidak menghiraukan perbezaan adat dan budaya yang wujud antara mereka. Mereka telah membina hubungan baik antara satu sama lain tanpa rasa curiga. Wujudnya perpaduan dalam kalangan mereka tanpa rasa prasangka. Mereka telah bersatu hati membentuk jati diri bagi merealisasikan wawasan negara agar lebih bererti.

Sari

Cheongsam

Baju Kurung

TemaSajak ini mengemukakan tema tentang perpaduan antara kaum masyarakat berbilang kaum perlulah bekerjasama antara satu sama lain bagi mewujudkan perpaduan.

PersoalanHubungan persahabatan yang wujud tanpa mengira kaum dan agama.Keakraban dan perpaduan dapat dicapai tanpa wujudnya rasa sangsi atau curiga antara satu sama lain.Kemesraan dalam perhubungan contohnya kanak-kanak pelbagai kaum bermain bersama-sama dengan riang dang gembira.Sikap ramah mesra tanpa batasan kaum iaitu kanak-kanak berbangsa Melayu terhadap kanak-kanak berbangsa lain untuk bermain bersama-sama.

BentukSajak ini terdiri daripada empat rangkapJumlah baris adalah bebas. Contohnya:Rangkap 1 ada tujuh baris.Rangkap 2 ada lapan baris.Rangkap 3 ada lapan baris.Rangkap 4 ada sepuluh baris.Jumlah perkataan antara tiga hingga enam patah kata sebaris.Jumlah suku kata antara lima hingga lima belas suku kata sebaris.Rima akhir bebas.

Gaya BahasaContohPersonafikasibergincu pipi tampak ceria (R2,B3)Similedirinyabagaidigamit bermain bersama(R3,B6)Sinkopemelihatsajatelatah manja (R3,B4)Anaforabiarberlainan agamabiarberlainan bangsa (R4,B2 3)Responsimembina keakrabantanpacurigamembentuk perpaduantanpaprasangka (R4,B7 8)Kata GandaSeorangkanak-kanak(R1,B1)

Unsur BunyiContohAsonansiberlesung pipit beralis lentik(R1,B3)Aliterasibiarberlainanbangsa(R4,B3)Nada:Sajak ini bernada Patriotik.

Nilai:Perpaduan: Masyarakat perlulah bersatu padu antara satu sama lain untuk menjayakan wawasan negara.Keakraban dalam hubungan persahabatan: Kanak-kanak pelbagai kaum menjalin hubungan persahabatan tanpa timbul rasa curiga.Nilai

PengajaranKita hendaklah menjalinkan hubungan persahabatan tanpa mengira kaum atau agama.Kita janganlah menyimpan perasaan curiga atau prasangka antara satu sama lain.Masyarakat perlulah bersatu-padu antara satu sama lain bagi menjayakan wawasan negara.

Sekian TerimaKasih