sains student's copy module 1

Click here to load reader

Post on 27-Nov-2014

73 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

PPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMI

SCIENCE FORM 4 MODULE 1PPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMIPPSMI

BODY COORDINATION

MINISTRY OF EDUCATION MALAYSIA

MODULE 1: BODY COORDINATIONArahan: 1. Modul ini mengandungi tiga puluh tiga soalan. Semua soalan adalah dalam bahasa Inggeris. 2. Modul merangkumi enam konstruk yang diuji K1 - Memahami soalan dalam bahasa Inggeris K3 - Memahami istilah sains dalam bahasa Inggeris K5 - Menguasai konstruk pengetahuan K6 - Menguasai konstruk kefahaman K7 - Menguasai konstruk kemahiran K10 - Memahami pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa Inggeris 3. Murid hendaklah menulis maklumat diri dalam kertas jawapan objektif disediakan. Murid juga perlu memastikan maklumat konstruk, nombor soalan dan jumlah soalan seperti yang dibaca oleh guru di dalam ruangan disediakan dalam kertas jawapan objektif sebelum ujian. 4. Bagi soalan objektif, anda perlu menandakan jawapan dengan menghitamkan pilihan jawapan pada pilihan jawapan A , B , C atau D pada kertas jawapan objektif. Contoh: Antara berikut, yang manakah haiwan? A. PokokA B

B.

KambingC

C.D

KeretaE

D.

Pen

5. Untuk soalan subjektif, jawapan hendaklah ditulis pada kertas berasingan yang disediakan oleh guru. 6. Bagi soalan 29 hingga 33, murid hendaklah mendengar arahan daripada guru. 7. Jawab semua soalan. Modul ini mengandungi 15 halaman bercetak

2

1

The pheripheral nervous system consists of cranial nerves which emerge from the brain and the spinal nerves which arise from the spinal chord. Which of the following emerge from the brain? A. B. C. D. Pheripheral nerves Cranial nerve Spinal nerves Motor nerves

2

A neuron consists of a cell body which contains the nucleus, dendron, dendrites and a single axon. Where is the nucleus found in neuron? A. B. C. D. Cell body Dendron Dendrit D Axon

3

The brain is divided into three main parts, the cerebrum, cerebellum and medulla oblongata. How many parts are there in a brain? A. B. C. D. 1 2 3 4

4

The endocrine system is a system which consists of endocrine glands. Adrenal gland is a gland situated on top of the kidney and come in pairs. Name the endocrine gland situated at the top of the kidney? A. B. C. D. Pituitary gland Adrenal gland Pancreas Ovary

5

A receptor detects stimulus from the environment. Which part detect stimulus? A. B. C. D. responses receptors effectors stimuli

3

6

Changes in the environment is known as A. B. C. D. responses receptors effectors stimuli

7

The action that is done with consciousness and according to our will is known as A. B. C. D. reflex action voluntary action involuntary action unconscious action

8

Organic chemicals which are secreted by the endocrine glands into the bloodstream are known as A. B. C. D. depressants stimulants hormones impulse

9

The ability to think and reason is defined as A. B. C. D. life skill mind maturity

4

10

Figure shows a type of neuron.

What is the function of the neuron in the figure? A. B. C. D. Conduct impulses from the sensory neuron to the motor neuron Conduct impulses from the central nervous system to the effectors Conduct impulses from the receptor to the central nervous system Conduct impulses from the motor neuron to the central nervous system

11

Flow chart shows the pathway of impulses which involves three types of neuron, P,Q and R. Stimulus P Q R effectors

What is P, Q and R ? P A Sensory neuron B Motor neuron C Sensory neuron D Relay neuron Q Motor neuron Sensory neuron Relay neuron Motor neuron R Relay neuron Relay neuron Motor neuron Sensory neuron

5

12

Figure shows the endocrine glands in the human body. Which is the adrenal gland?

A B

C D

13

Figure shows the humans brains. Which part controls the maintaining of posture and balance of the body?

A

B C

6

14

Which of the following drugs are classified as hallucinogens? A B C D Barbiturates Morphine Cannabis Codeine

15

Ali met with an accident. He became deaf. Which part of the brain is damaged? A

B D

C

16

Which of the following made up the central nervous system? I II III IV A. B. C. D. Spinal chord Cranial nerves Brain Spinal nerves I and II I and III II and III II and IV

7

16 Figure shows the pathway of impulses of an action.

Stimulus

sensory neuron

medulla oblongata

motor neuron

effectors

Which of the following action is involved? A. B. C. D. 18 Walking Singing Running Sneezing

Zuraya suffers diabetes mellitus. Which of the following gland is responsible for this situation?

A B

C D

19

Which receptors are involved to enable the acrobats to walk on the rope, in a acrobatic shows?

A. B. C. D.

Pressure receptors Heat receptors Proprioceptors Pain receptors

8

20

Figure shows two types of neurons. P Q

What is the function of the neurons? A B C D P Conducts impulses from the receptors to brain Conducts impulses from the brain to motor neuron Conducts impulses from the receptors to brain Conducts impulses from brain to effectors Q Conducts impulses from sensory neuron to neuron motor Conducts impulses from sensory neuron to brain Conducts impulses from brain to effectors Conducts impulses from brain to motor neuron

21

What is the respond of the endocrine coordination, when the sugar level in the blood increases? A. B. C. D. The pancreases stores more pancreatic juice The pancreases secretes more insulin The liver secretes more bile The liver stores more sugar

9

22

Figure shows a reflex arc. Which part sends impulses from receptor to the spinal chord? B A ^ v o ^ Sensory organ Muscle D

C

23

Ani was chased by a dog. Her heartbeat increases. Which part controls this condition? A. B. C. D. Cerebrum Cerebellum Spinal chord Medulla Oblongata

24

Rosman was seriously injured in an accident. Which of the following can be used to relief the pain? A. B. C. D. Amphetamines Barbiturates Marijuana Heroine

10

25

Figure shows a situation faced by Ah Chong.

Table 1 shows the responses produced during situation in the figure above. IIIIIIIVTable 1 to Which of the following is the correct sequence of responses to enable Ah Chong run away from the dangerous situation in the figure ? A. B. C. D. I II III III III I I II II III II I IV IV IV IV Brain interprets there is danger Impulse sent to muscles and endocrine glands Light reflected from the snake to Ah Chongs eyes Muscle responded to make movement

11

26

Figure shows the effect of a hormonal imbalance.

Which of the following gland and hormone is responsible for the condition? A B C D Gland Adrenal Pancreas Thyroid Testis Hormone Adrenaline Insulin Thyroxine Testosterone

27

Which of the following shows the difference between the nervous system and endocrine system? Endocrine system The response is fast Message sent are in the form of hormone The effect short-lived Response are more localized such as glands and muscles Nerves System The response is slow Message sent are in the form of impulse The effect long lasting Response are wide spread such as whole body

A B C D

12

28

Figure shows the condition occurs in human.

Which of the following gland is responsible for the situation shown?

A B

C D

Question 29 to 33 Listen to the teacher and follow the instructions given. Then, answer the question. 29

How many glands are there in females endocrine system? A. B. C. D. 4 5 6 7

13

30

How many parts does the brain consists of? A. B. C. D. 1 2 3 4

31

How many types of neuron are involved in the reflex arc of a knee-jerk? A. B. C. D. 1 2 3 4

32

Which of the following is a stimulant? A. B. C. cocaine alcohol morphine

14

33

Name the product of endocrine system. A. B. C. Hormones Impulses Neuron

15

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KERTAS JAWAPAN OBJEKTIF Ujian DiagnostikNama Pelajar: Tahun/ Tingkatan : Nama Sekolah: 4 Mata Pelajaran: Modul: SAINS 1

GUNAKAN PENSIL 2B ATAU BB SAHAJA. TENTUKAN TIAP-TIAP TANDA ITU HITAM DAN MEMENUHI KESELURUHAN RUANG. SILA HITAMKAN JAWAPAN DI BAWAH MENGIKUT HURUF JAWAPAN YANG ANDA PILIH1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15A A A A A B B B B B C C C C C D D D D D E E E E EPADAMKAN HINGGA HABIS MANA-MANA TANDA YANG ANDA UBAH

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Jumlah Soalan

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

A A A A A

B B B B B

C C C C C

D D D D D

E E E E E

Konstruk

No. Soalan

Bilanga