resepi wajib buat

Download resepi wajib buat

Post on 07-Oct-2015

28 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

masak

TRANSCRIPT

Sup CendawanTop of FormUser Rating:/5PoorBestBottom of Form

(Resipi ini menggunakan ketuhar gelombang mikro)Bahan-bahan:250 gm cendawan tiram - dikisar250 ml susu rendah lemak100 gm tepung gandum - dicampur sedikit air menjadi pes3 sudu besar minyak jagung1 labu bawang besar - dikisar1/2 sudu besar lada sulah1/2 sudu teh garamCara Menyediakan:1. Campurkan minyak, bawang dan cendaran di dalam kaserol, biarkan 1 1/2 minit (medium high).2. Masukkan pes tepung, susu dan lada sulah, kacau hingga rata dan tidak berketul-ketul. Masak kembali dalam ketuhar gelombang mikro selama 5 minit (medium high).

Spageti Aglio Olio CendawanTop of FormUser Rating:/22PoorBestBottom of Form

Jom cuba resipi yang amat ringkas, mudah dan versatil ini. Jika terasa lapar pada waktu malam dan anda tidak mempunyai banyak bahan di dalam peti sejuk, ini adalah resipi yang patut dicuba.Anda boleh menggantikan cendawan dengan hirisan ayam atau udang serta makanan laut lain. Rasanya juga lebih enak. Tetapi jika tiada, cendawan kering seperti di dalam resipi ini pun boleh!Anda perlukan:200 gm spageti6-8 ulas bawang putih - ketuk dan cincangBeberapa keping cendawan kering - direndam hinggalembut2 sudu besar minyak zaitun1 sudu kecil herba - parsli1/2 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar2 biji cili kering - dibuang biji dan dipotong-potong (jika suka)Garam secukup rasaUntuk menyediakannya:1. Didihkan air dan masukkan spageti. Apabila spageti masak (biasanya 8 hingga 10 minit, atau ikut spesifikasi di paket), tapis dan lalukan air ke atasnya agar spageti tidak terus memasak. Spageti seharus dimasak al dente kata orang Itali, maksudnya, tidak terlalu masak dan tidak pula mentah. Ketepikan.2. Atas api sederhana, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga layu (jangan sampai garing). Masukkan cendawan (udang atau hirisan ayam), dan bahan-bahan lain. Kacau rata.3. Akhir sekali, masukkan spageti dan gaul sebati.

Cendawan SumbatTop of FormUser Rating:/11PoorBestBottom of Form

Bahan-bahan:20 biji cendawan kering - direndam hingga kembang300 gm udang - dibuang kulit dan dicincang2 biji telur masin - dikukus2 sudu besar tepung jagung1 tangkai daun bawang - dicincang halusSedikit gula, garam dan serbuk lada sulahUntuk Sos:1/2 cawan air rebusan ayam1/2 sudu besar sos tiram1/2 sudu kecil minyak bijan1/2 sudu kecil serbuk lada sulah1 sudu kecil tepung jagungCara Menyediakan:1. Cendawan diramas untuk membuang airnya.2. Gaulkan udang dengan tepung jagung, gula, garam, serbuk lada sulah dan juga daun bawang.Sumbatkan adunan udang ke dalam cendawan. Hiaskan bahagian atasnya dengan sedikit telur kuning masin.3. Kukus dengan api yang kuat selama lapan minit, kemudian atur di atas pinggan.4. Campurkan kesemua bahan sos dan jerangkan di atas api yang kecil. Bila mendidih, tuangkan ke atas cendawan. Hidang panas-panas.Cendawan GorengTop of FormUser Rating:/169PoorBestBottom of Form

Cendawan GorengBAHAN-BAHAN:500 gm cendawan1 sudu kecil lada hitam (kisar)1 sudu kecil serbuk lada sulah4 biji telurGaram secukup rasaCARA MENYEDIAKAN:1. Telur dipukul dan dicampurkan de-ngan lada sulah, lada hitam dan garam secukup rasa.2. Kemudian celupkan cendawan dan goreng sehingga masak.

Cream of Mushroom Soup | Resepi Sup CendawanPosted by Norasikin Basri on Saturday, January 8, 2011 Under: Resepi Masakan Barat

Satu lagi masakan barat dari kategori sup yang paling popular dinegara kita adalah cream of mushroom soup ataupun sup cendawan. Walaupun sup ini bukanlah istimewa sangat tapi ia mempunyai penggemarnya yang tersendiri. Tak sah restoran masakan barat kita tanpa sup ini. Bayangkanlah, masyarakat di Malaysia sanggup membeli sup cendawan ini yang telah dijadikan sup segera sama ada dijual dalam tin dalam bentuk pekatan mahupun dalam paket dalam bentuk serbuk pati sup. Sup-sup ini dijual dengan harga sekitar RM3 - RM4 ringgit Tak ada la mahal sangat tapi kalau dimasak sendiri lagi menjimatkan malah jika dijual sudah pasti menguntungkan.

Masakcream of mushroomcara barat ni lebih kurang sama dengan memasak cream of chicken soup yang pernah saya tunjukkan dalam entri yang lepas. Cuma kali ini saya jadikan ia lebih berperisa dengan menambah beberapa bahan. Tujuannya supaya anda boleh berfikir sejenak dan membandingkan dengan resepi cream of chicken soup seterusnya dapat meningkatkan pengetahuan dalam mempelbagaikan hidangan mengikut kesesuaian tanpa mengubah ciri-ciri masakan barat itu sendiri.

Bahan-bahan untuk Cream Of Mushroom Soup1 cmt mentega1 cmt tepung gandum1 cmt bawang besar dicincang1 cmt leek dicincang1/2 L stok rebusan sayur3 bj cendawan butang1/2 cawan susu segargaram dan gula

Cara membuat Cream Of Mushroom Soup1. Panaskan mentega dalam periuk sehingga cair.2. Tumiskan bawang besar dan leek sehingga layu sahaja.3. Masukkan tepung gandum dan kacau menggunakan whisk sehingga mendapat tekstur seperti pasir.4. Masukkan air rebusan sambil dikacau sehingga pekat dan tidak berketul.5. Jika suka, boleh masukkan kedalam blender dan kisar supaya bawang dan leek juga turut halus.6. Masukkan cendawan butang yang dicincang.7. Perasakan dengan garam, gula dan susu.8. Sedia untuk dihidangkan.

Tip masakan komersial1. Untuk resepi ini kalau boleh saya mahu anda rasa perbezaan antara sup yang menggunakan leek dengan yang tidak, sup yang menggunakan bawang dengan yang tidak serta sup yang menggunakan susu dengan yang tidak. Begitulah cara belajar yang betul. Kena beranikan hati, jangan takut mengeluarkan modal asalkan ilmu yang diperolehi boleh memberi pulangan dalam jangkamasa panjang.2. Oleh kerana bahannya yang lebih banyakdaripada biasa, jadiharga jualan semangkuk sup sepatutnya lebih tinggidari biasa. Bagaimanapun harga jualan sebenarnya bergantung kepada berapa banyak kos yang kita keluarkan. Jadi anda boleh mengawalkos dengan cara menetapkan dahulu harga jualan. Jika harga jual murah, tak perlu la gunaka leek, susu dan sebagainya. Harga jual juga berkadaran dengan rasa masakan itu sendiri.Anda mungkin juga meminati:

Resepi Cream of Chicken SoupPosted by Norasikin Basri on Thursday, January 6, 2011 Under: Resepi Masakan Barat

Chicken soup bolehlah dikategorikan sebagai asas bagi masakan barat memandangkan bahan dan teknik asas yang digunakan sangatlah mudah. Walaubagaimanapun tanpa teknik yang betul, agak sukar untuk menghasilkan sup yang boleh dijadikan produk jualan di gerai atau restoran-restoranmasakan barat komersial.

Perkara pertama yang perlu diingat jika menyediakan masakan barat adalah, masyarakat barat gemar masakan dengan perasa asli. Maksudnya jika memasakayam, mereka mahu rasaayam yang sebenar yang tidak dipengaruhi oleh rempah-rempah dan pelbagai bahan tambahan. Tak seperti masakan melayu yang terlalu banyak bahan dan rempahnyasehinggakan kita terpaksa tanya "ini ayam ke daging? Kenapa daging ni rasa macam kambing?" Jadi jika membuat masakan barat, jangan letak terlalu banyak bahan. Hanya gunakan rempah dan herbayang paling minimum supaya rasa bahan utama tidak terhalang oleh bahan-bahan lain. Itulah sebabnya kebanyakan masakan barat hanya menggunakan garam dan lada hitam sahaja sebagai bahan perapan.Ciri-ciri masakan baratini penting untuk membezakan masakan barat dengan masakan-masakan yang lain.

Bahan-bahan asasuntuk Cream of Chicken Soup1 cmt tepung gandum1 cmt mentega1/2 L air rebusan ayamgaram dan lada hitam

Cara memasak Cream of Chicken Soup1. Panaskan mentega sehingga cair.2. Gorengkan tepung gandum dan kacau menggunakan whisk sehingga mendapat tekstur berbentuk pasir.3. Masukkan air rebusan dan kacau sehingga sup menjadi pekat dan tidak berketul.4. Perasakan dengan garam dan lada hitam.5. Boleh dihidangkan bersamaroti bawang putih (garlic bread)

Tip Masakan Komersial1. Kalau nak jual sup ayam, pastikan ada cebisan ayam didalamnya. Tak la rasa kosong sangat. Boleh masukkan 1 cmb ayam yang dicincang.2. Menambah sayur-sayuran boleh menambahkan kesedapan masakan, memberikan warna yang menarik serta lebih berkhasiat. Boleh tambahkan karet cincang, giant celery yang dihiris, leek dan sebagainya.3. Tak sah masakan barat tanpa herba barat. Bagi sesiapa yang telah membaca ebook tulisan sayaPanduan dan Resepi Masakan Barat Komersial, sudah tentu tahu herba yang digunakan sewaktu membuat stok rebusan ayam. Sewaktu perasakan sup ayam ini, boleh la dimasukkan secubit oregano.4. Banyak eksperimen yang anda boleh jalankan untuk menghasilkan sup yang sedap. Banyak herba-herba barat yang boleh dicuba. Saya cadangkan anda pergi ke mana-mana restoran makanan segera yang menghidangkan sup ini dan cuba semangkuk. Sambil-sambil tu belek apa bahan tambahan yang dimasukkan. Kemudian cipta versi anda sendiri. Kebanyakkan sup yang dijual banyak menggunakan kiub pati ayam segera untuk memberikan rasa ayam yang kuat. Anda boleh berbuat demikian jika mahu. Bagi saya, tidak sama sekali kecuali kuib pati ayam itu saya buat sendiri.

Resepi Pancake AsasPosted by Norasikin Basri on Friday, June 3, 2011 Under: Resepi Masakan Barat

Dah lama saya tak paparkan resepi masakan barat sampaikan ada yang komplen, nama blog je masakan barat tapi dalamnya resepi cekodok. Bagaimanapun saya memang tak layan sangat komen sebegitu. Saya nak letak resepi masakan barat ke, timur ke, utara ke selatan ke, itu terpulang kepada saya. Saya sekeluarga yang nak makan. Saya yang keluarkan modal untuk memasak. Blog saya bukan copy paste dari internet. Gambar-gambar juga original milik saya. Jadi setiap apa yang saya paparkan perlulah saya masak terlebih dahulu. Setiap apa yang saya masak perlulah saya modalkan juga. Kepada yang mendapat kebaikkan dari blog saya tanpa mengeluarkan modal, cubalah bersyukur dan ucapkan alhamdulillah.

Kalau anda tak pernah dengar perkataan pancake, saya yakin, anda tentu pernah dengar perkataan lempeng. Jadi tak perlu di panjang-panjangkan lagi. Resepi pancake dibawah ini terlalu asas. Tanpa gula, tanpa serbuk pen