rakan perniagaan francais anda - pns.com.my pns/wp-content/uploads/2014/12/bulletin-edition-3ogos...

Download Rakan Perniagaan Francais Anda - pns.com.my pns/wp-content/uploads/2014/12/Bulletin-Edition-3Ogos termasuklah memainkan lagu patriotik yang berjudul Warisan, penayangan filem patriotik

Post on 24-Feb-2018

251 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Francais @ PNS 1

  Rakan PerniagaanFrancais Anda

  Edisi 3/2014Edaran PERCUMA

  Terbitan Berkala

  KPDNKK

  Agensi di bawah

  KEMENTERIAN PERDAGANGANDALAM NEGERI, KOPERASI

  DAN KEPENGGUNAAN

  Francais @

  PERBADANAN NASIONAL BERHAD

  www.twitter.com/my_PNS www.pns.com.my www.facebook.com/myPNS.page

 • Francais @ PNS2

  KandunganKandunganKandungan

  RedaksiPenasihat/Penaung Datuk Idris Hashim

  Ketua EditorDato Syed Kamarulzaman Dato Syed Zainol Khodki Shahabudin

  Penolong EditorAmelia Ong Abdullah

  Sidang EditorialZafrul Azman Mohamed Azraai

  Debby Amrini ShamsulbahriFarouk Ariffin

  Farrah Julieana Mohd Azlin Asrul Afendi Aderos

  Asmaliza MalekSyamsinar MohamadShariana ShaharuddinNor Azura Abd WahabZulkiflee Amom

  Perunding Editorial dan GrafikBig Step Communication (001666578-M)

  5A, Jalan SG 1/1 Taman Seri Gombak,68100 Batu Caves, Selangor.

  Perbadanan Nasional Berhad (9157-K)Tingkat 16, Menara PNS,Tower 7, Avenue 7,Bangsar South City,No 8, Jalan Kerinchi,59200 Kuala Lumpur.Tel: +603-20827788 Faks:+603-20827787Talian Bebas Tol: 1 800 22 1767Laman web: www.pns.com.my

  Hak milik terpelihara dan sebarang pener-bitan dari buletin ini tidak dibenarkan sama ada melalui percetakan semula, imbasan, eletronik atau medium lain tanpa kelulusan Perbadanan Nasional Berhad (PNS).

  EditorHamidah Ibrahim

  Jiwa Merdeka Dizahirkan Di PNS!

  Aktiviti Team Building:Pupuk Individu Cekal Berjiwa Rakyat

  Koleksi Zawara Gaya Muslimah Profesional

  Kerjasama Musharakah PNS-IFSB: PNS Labur RM60 Juta Bagi Menjayakan Pemfaktoran Permintaan Latihan Semakin Meningkat: PNS Academy Tambah Bilangan CTP

  Integriti Mengangkat Nilai Diri Insan

  Sempena FIM 2014:Lapan Usahawan BIT Nikmati LayananFrancaisor Terkemuka

  Semua Premis PNS di Kawasan Hot Spot!

  Skim Biasiswa Bukti PNSLahirkan Modal Insan

  PNS Terus Tingkatkan Kualiti Kerja MelaluiPelan Induk Ms ISO 9001:2008

  4

  8

  14

  10

  12

  6

  18

  16

  20

  21

 • Francais @ PNS 3

  Dari Pena Ketua EditorDari Pena Ketua EditorDari Pena Ketua EditorMELESTARI CINTA MERDEKA

  MENJADI RAKYAT MALAYSIA YANG PROAKTIF

  KERAJAAN sentiasa menyokong inisiatif agensi-agensinya mengadakan program dan aktiviti sempena bulan kemer- dekaan. Namun persoalannya sekarang, adakah percikan bunga api dan nyanyian lagu Tanggal 31 Ogos setiap tahun sudah cukup menzahirkan rasa kesyukuran kita selepas dijajah selama lebih lima abad?

  Ramai di antara kita lahir selepas merdeka dan keba-nyakan kita juga tidak pernah melalui keperitan hidup di zaman penjajahan. Justeru, ramai menterjemahkan erti kemerdekaan secara harfiah sebagai bebas daripada pen-jajahan dan anasir-anasir luar. Malah, di atas keistimewaan hak kemerdekaan itu ada segelintir masyarakat yang meng-ambil perkataan bebas itu ke tahap kebebasan melakukan segala-galanya tanpa batas. Bagi mereka, itu hak mereka sebagai anak merdeka untuk bebas memperlekehkan kerajaan dan sistem beraja dengan menggunakan laman- laman sosial media sebagai medan perang. Hakikatnya, ke-bebasan tanpa batas itu bukanlah harga sebuah kemerdekaan yang kita perjuangkan.

  Malah, kebebasan yang kita kecapi hari ini bukanlah tiket untuk kita bebas melakukan segala-galanya tanpa batas. Menjadi merdeka sebenarnya adalah peluang untuk kita menjadi yang terbaik. Malangnya, definisi bebas secara harfiah ini turut menyebabkan nilai keakuan mengambil alih nilai-nilai murni yang terjalin hasil daripada semangat kekitaan. Amat sedih apabila, jiran tetangga sudah tidak bertegur, kaum pelbagai bangsa saling tuduh-menuduh dan pekerja di dalam organisasi hanya mengerling sampah di lantai dengan harapan orang lain yang akan membuangnya.

  Semangat kekitaan itulah yang ingin disampaikan di dalam konsep 1Malaysia. Kita bukan terpisah mengikut bangsa Melayu, Cina dan India, sebaliknya kita bersatu sebagai rakyat Malaysia. Malah, menjadi rakyat Malaysia yang hidup di di zaman merdeka, ia bukanlah tiket untuk menjadi penumpang di dalam gerakan ekonomi negara semata-mata sambil menadah tangan menaguk hasil. Itu pemikiran yang amat merugikan. Cukuplah bertanya apa yang kerajaan boleh berikan kerana kerajaan sudahpun menyediakan pelbagai kemudahan dan prasarana canggih untuk rakyatnya.

  Selepas 57 tahun merdeka, kita seharusnya bertanya apa yang kita boleh lakukan untuk menjadikan negara kita lebih merdeka. Perjuangan kita hari ini ialah untuk menjadi rakyat Malaysia yang proaktif. Sikap tunggu dan lihat adalah sikap yang harus kita buang jauh-jauh jika kita mahu melihat Malaysia terus membangun seiring dengan negara-negara maju yang lain.

  Malah, semangat merdeka ini seharusnya bersulam dengan rasa sayang pada negara. Amat sedih apabila mendengar rakyat Malaysia memperlekehkan kejayaan negara sedangkan negara luar sudah mengiktiraf pelbagai kejayaan kita. PNS menyeru warga kerjanya agar bermuhasabah, lihat ke hadapan dan

  Change does not roll inon the wheels of inevitability, but comes through continuous struggle. And so we must straighten our backs and work for our freedom. A man cant ride you unless your back is bent. Martin Luther King

  mengadaptasikan diri dengan kehidupan yang lebih proaktif. Justeru, bersesuaian dengan tema Hari Kemerdekaan ke-57 iaitu Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta, PNS menganjurkan Kempen Bulan Kemerdekaan.

  Antara aktiviti dan pengisian yang telah diadakan sepanjang Ogos termasuklah memainkan lagu patriotik yang berjudul Warisan, penayangan f i lem patr io t ik dan beberapa pertandingan seperti kuiz, merekac ip ta barangan merdeka dan melukis mural merdeka. Pada kemuncak Kempen Bulan Kemerdekaan, YB Dato Sri Hasan Malek, Menteri Per-dagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan telah hadir memeriahkan majlis dengan menurunkan tandatangan pada mural dan mengumumkan nama-nama pemenang.

  PNS berharap aktiviti-aktiviti yang telah dilaksanakan sepanjang Kempen Bulan Kemerdekaan ini berjaya memberi kesedaran dan memutikkan semangat cintakan negara sekaligus menjadikan setiap warga kerja PNS sebagai rakyat Malaysia yang sayangkan keamanan dan menjadi penyumbang aktif pada pembangunan negara. Marilah kita bersama-sama menanamkan iltizam untuk menjadi rakyat Malaysia yang proaktif dan memberi yang terbaik pada negara Malaysia yang kita cintai.

  Rakan Perniagaan Francais Anda

  Dato Syed Kamarulzaman Dato Syed Zainol Khodki Shahabudin

 • Francais @ PNS4

  FokusFokusFokus Fokus

  BOleh JABATAN KOMUNIKASI KORPORAT

  JIWA MERDEKA DIZAHIRKAN DI PNS!

  ULAN Kemerdekaan yang disambut setiap tahun mempunyai peranan yang sangat penting dalam membina sebuah negara dan bangsa Malaysia

  yang berdaulat. Sebagai rakyat Malaysia, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memahami dan menghayati sejarah perjuangan negara dalam mencapai kemerdekaan. Organisasi kerajaan, khususnya, menjadi antara agensi utama kerajaan dalam mendidik dan memupuk semangat patriotisme di kalangan warga kerjanya yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat.

  Bagi menyemarakkan Bulan Kemerdekaan ini, Jabatan Komunikasi Korporat telah mengambil inisiatif untuk menjalankan beberapa aktiviti kepada warga kerja Perbadanan Nasional Berhad (PNS) sepanjang bulan Ogos. Pengisian kempen yang bermula pada 1 Ogos itu berhasrat memupuk semangat cintakan negara, di samping menonjolkan bakat dan seterusnya mengeratkan silaturrahim di kalangan warga kerja. Antara aktiviti dan pengisian yang telah diadakan sepanjang Ogos termasuklah memainkan lagu patriotik yang berjudul Warisan, penayangan filem patriotik dan beberapa pertandingan seperti kuiz, merekacipta fesyen atau barangan merdeka dan lukisan mural merdeka. Kemuncak Kempen Bulan Kemerdekaan ini telah berlangsung pada 8 September dan telah diserikan dengan kehadiran YB Dato Sri Hasan Malek, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

  Majlis yang dinamakan Sepetang Merdeka adalah majlis yang dinanti-nantikan oleh warga kerja PNS. Pada majlis kemuncak ini, YB Dato Sri Hasan Malek telah menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan dan menurunkan tandatangan pada lukisan mural. Semoga aktiviti-aktiviti yang telah dilaksanakan sepanjang Kempen Bulan Kemerdekaan ini berjaya menyuntik semangat cintakan negara sekaligus menjadikan setiap warga kerja PNS sebagai rakyat Malaysia yang sayangkan keamanan dan mendambakan kehidupan harmoni.

  patriotisme yang tinggi dan ini seharusnya disemat di hati semua wargakerja. Saya yakin aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan dapat menyemai nilai-nilai perpaduan dan semangat kerjasama.

  Namun, kita juga perlu ingat pengorbanan generasi terdahulu yang telah berjuang di tengah-tengah pemberontakan senjata untuk mencapai kemerdekaan. Oleh itu, hargailah nilai kemerdekaan. Hayatilah pengorbanan generasi terdahulu.

  YB Dato Sri Hasan MalekMenteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan

  Laungan merdeka tidak akan membawa makna jika rakyat tidak menghayati dengan penuh kesedaran dan kesyukuran nilai kemerdekaan yang sebenar. Penglibatan anda semua dalam menjayakan aktiviti-aktiviti ini sebenarnya mencerminkan nilai-nilai

  Bagi menyemai semangat kemerdekaan di kalangan warga kerja PNS, siri tayangan filem patriotik telah dipertontonkan. Tayangan ini telah diadakan setiap petang hari Jumaat di Auditorium, Menara PNS.

  Filem patriotik yang telah dipilih adalah filem Leftenan Adnan dan Tanda Putera. Filem-filem ini selain menceritakan mengenai insan-insan terbilang yang terlibat secara langsung dalam usaha Malaysia mencapai kemerdekaan, ia juga mempunyai mesej mengenai kemerdekaan yang boleh dihayati oleh setiap warga kerja PNS.

  Bagi menjadikan tayangan filem ini semakin menarik, pertandingan kuiz telah diadakan di mana soala