rahsia teknik mengecat

Click here to load reader

Post on 17-Jul-2015

331 views

Category:

Automotive

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Rahsia Teknik Mengecat Imej Buka Dan Tutup Cat Yang Keluar Dari Muncung SprayGun

Terdapat 3 perkara penting yang mesti kita fahami dan ikuti sebelum mula mengecat kereta.Pertama sekali ialah membersihkan ruang dan setiap peralatan yang terlibat ketika mengecat,dan kedua membersihkan cat dan yang ketiga membersihkan kereta dari minyak dan abuk.

Membersihkan ruang dan peralatan termasuklah diri kita atau spraygun,paip angin,filter angin dan komperesor.Ini adalah perkara utama kita perlu turuti tatakala kita mahu kerja profesional dan memiliki hasil kerja yang berbeza dan memuaskan.Andaikata perkara ini diabaikan,tidak kira samada kita pakar dalam mengecat kereta,hasilnya pasti kurang memuaskan.

Sebelum mula mengecat,prosedur ini boleh membantu anda;

1. Pastikan bahagian kereta yang dicat dan tidak cat sebaik-baiknya.(melihat masking dari terbuka atau berlaku kesilapan).

2. Pastikan spraygun yang digunakan bebas dari sebarang kotoran kemudian masukkan cat yang yang dicampur kedalam tangki spraygun(cat dituras).

3. Cuba spraygan anda untuk melihat kemampuan angin yang dibekalkan oleh komperesor,kemudian tentukan jumlah angin, jumlah cat yang digunakan dan buka cat mengikut tombol pada spraygun.Pada peringkat ini adakalanya rumit bagi mereka yang baru berjinak-jinak dengan spraygun.

4. Mulakan mengecat mulai dibahagian yang susah dilihat seperti didalam kereta,dibahagian sudut dan parit pada badan kereta.Ini mengelak bahagian tersebut tidak terkena cat(underspray).Di dini kita kena kurangkan angin,cat dan buka cat mengikut tempat yang dicat.Ini mengelak cat berlebihan dan mengalir pada bahagian yang dicat.

5. Setelah peringkat ke-4 selasai,uji kembali spraygun anda kerana pada peringkat seterusnya anda mengecat bahagian penting.Pastikan angin cukup,jumlah cat yang keluar dari muncung spraygun dan buka cat.Mula mengecat 5-8 inci jauh dari muncung spraygun dan bahagian yang dicat..Lihat hasilnya.

* elakkan membuka masking sebaik selasai mengecat.* semoga anda berjaya.

cara-cara mengecat kereta 1. tampalkan masking paper pada permukaan mana-mana bahagian badan kenderaan2. gosokkan badan kenderaan dengan menggunakan kertas pasir size360 pada badan kenderaan untuk mematikan warna pada permukaan tersebut.3. kemudian,ketuk kan badan permukaan dengan finishing hammer pada bahagian yang melekuk atau mengembang.4. seterusnya,tampal kan putty pada bahagian yang telah diketuk.5. selepas itu,cuci badan kenderaan untuk dibersihkan.6. kemudian,lap kan badan kenderaan dengan tag rag dicampurkan dengan thiner supaya badan kenderan tersebut menjadi bersih dan tiada debu atau kotoran degil untuk di spraykan.

Cara mengekalkan kilauan keretaKesan pancaran matahari, hujan, lecah, embun dan pencemaran alam sekitar adalah faktor semula jadi yang menyebabkan kereta anda kotor dan tidak berseri.

Tetapi, bagi mereka yang mengambil berat terhadap kereta dan rajin membasuh sendiri, warna kereta anda akan sentiasa menawan, walaupun sudah berusia lima hingga 10 tahun. Malah, usaha anda pasti tidak sia-sia kerana kereta yang sentiasa bersih dan berkilat mempunyai nilai pasaran tinggi apabila dijual semula.

Sesetengah pemilik kereta memang malas atau tidak ada masa untuk membasuh kereta. Mereka sanggup mengeluarkan wang RM5 hingga RM10 sebagai upah mencuci keretanya. Bagaimanapun, jika basuh sendiri, selain berpuas hati, kerja itu adalah satu senaman.

Sebenarnya, tiada rahsia atau alat tertentu yang boleh menghindari cat kereta daripada cepat pudar dan luntur. Ia berkaitan dengan kepekaan anda, sama seperti anda menjaga kesihatan tubuh badan. Yang penting ialah mencuci kereta dengan kerap kerana ia boleh menghindarkan kesan pencemaran, sekali gus mengelakkan badan kereta daripada terlekat habuk, terutama yang boleh menyebabkan karat.

Pada dasarnya, kereta hendaklah dicuci sekali dalam masa dua atau tiga minggu. Apabila mencuci kereta, bahan cucian yang digunakan juga perlu dipilih dengan berhati-hati.

Pemilihan bahan pencuci yang tidak tepat boleh menyebabkan risiko karat kepada kereta.Anda dinasihatkan supaya jangan sekali-kali menggunakan sabun atau serbuk pencuci pakaian untuk mencuci kereta kerana bahan pencuci itu mengandungi garam yang boleh menyebabkan karat. Untuk memudahkan cucian, gunakanlah kain lembut atau span. Anda perlu menyiram kenderaan dengan air yang banyak bagi menghilangkan buih sebelum dikeringkan dengan kain bersih.

Selain menggunakan sabun, ada pemilik kereta yang menggunakan bahan pengilat selepas mencuci untuk menjadikan cat kereta lebih berkilat. Bahan pengilat mampu menghapuskan kekotoran yang melekat pada badan kereta. Bagaimana pun, anda perlu memilih bahan pengilat yang sesuai dengan kereta anda, sama ada menggunakan cat biasa atau metalik. Teknik mengilat kereta juga harus dipelajari bagi memastikan penggunaan bahan itu selaras dengan harganya. Pastikan bahan pengilat diletakkan pada kain bersih. Selepas itu gosokkan secara sama rata pada permukaan kereta. Sebaik-baiknya anda melakukan gosokan dengan gerakan bulatan. Anda perlu menunggu beberapa minit sehingga bahan pengilat yang melekat pada bahagian yang disapukan itu bertukar warna keputihan sebelum ia digosok untuk kali kedua.

Panduan paling penting ialah jangan sekali-kali menggunakan bahan pengilat di bawah pancaran matahari terik kerana ia menimbulkan hasil yang kurang memuaskan. Tidak dapat dinafikan ramai pengguna tertipu membeli bahan pengilat dan syampu pencuci yang berkualiti rendah. Bahan yang bermutu rendah mempunyai kesan sampingan seperti merosakkan warna serta menyebabkan permukaan bercalar.

Selalunya, pemilik kereta hanya menumpukan perhatian terhadap penjagaan bahagian luaran kereta. Mereka sering kali meninggalkan bahagian dalam kereta yang turut mencerminkan kebersihan sesebuah kereta.

Beberapa bahagian dalam terutama besi atau bingkai tingkap, tepi lantai dan rangka pintu, turut mempunyai bahagian yang bercat. Bahagian ini juga perlu dibersihkan kerana sesiku pada tetingkat dan tepi pintu selalunya menjadi perangkap air dan habuk. Jika anda membiarkannya, lama kelamaan ia boleh meninggalkan kesan karat yang teruk. Pembersihan optimum pastinya merangkumi seluruh komponen dalaman dan luaran kereta, termasuk enjin. Bagaimanapun, anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati jika mahu membersihkan bahagian enjin kerana cukup sensitif dengan air terutama akibat pancutan air yang kuat.

ips Menggunakan & Perawatan Spray gun undefined undefined cara mengecat mobil , perawatan 17

Ada banyak merek spray gun yang ada dipasaran . Untuk Pemula hal ini tidak terlalu penting untuk yang baru belajar mengecat. Anda dapat menggunakan merek spraygun apa saja untuk mencoba semprot sana semprot sini.

Untuk mengetahui berbagai macam spray gun anda bisa mengecek di toko cat mobil terdekat atau auto body store di kota anda. Anda akan mendapatkan informasi harga mulai dari sekitar Rp.80 rb sampai dengan jutaan rupiah tergantung dengan merek dan tingkat kualitas presisi. Cangkir tempat cat biasanya sudah termasuk dalam harga tercantum atau mungkin juga tersedia dalam bentuk aksesorisnya dengan harga tertentu tergantung masing - masing kegunaan dan kualitas spraygun.Selain spray gun, anda juga dapat membeli bagian kepala spray gun yang menempel di spray gun dan juga sambungan katup suplai udara ( Di toko acessoris yang lengkap biasanya tersedia ). Kegunaan dari Nozzle / kepala spray gun adalah untuk membantu untuk menyempurnakan setting tekanan udara pada spray gun sehingga pola penyemprotan cat maksimal. Nantinya kita akan membahas lebih banyak tentang bagaimana mengatur / setting pola semprotan spray gun yang sempurna.

Jadi faktor pertimbangan apa yang paling penting dalam membeli spray gun ?

Jawabanya adalah tentu spray gun yang berkualitas. Belilah spray gun yang sudah terbukti awet dan tersedia suku cadangnya sehingga kita mudah untuk mendapatkanya apabila terjadi kerusakan pada spraygun. Daripada membeli merk spraygun import yang belum jelas dan mahal harganya, tentunya nanti juga akan merogoh kocek pengeluaran anda lebih dalam. cobalah sekali lagi mengecek di toko cat mobil atau toko peralatan dikota anda.

Apabila memungkinkan dan di toko tersebut ada sales representativenya yang memiliki pengetahuan dan pengalaman langsung dari spraygun tersebut, berarti anda sangat beruntung dengan mendapatkan informasi dan literatur produk spraygunsecara langsung. Contoh misal : seperti kita ketahui kadang buku panduan spraygun tersebut menyarankan cara penyetingan tekanan udara pada jumlah bar tertentu. Sedangkan spray gun yang baru kita beli kadang tidak dapat digunakan pada bengkel kita yang menggunakan kompresor lebih kecil atau lebih besar dengan ukuran pk nya. Jika Anda tidak pernah mengetahui informasi dari orang yang berpengalaman langsung dengan spraygun tersebut kemungkinan spray gun anda tidak pernah anda operasikan dengan benar dan maksimal. Sehingga sangat mutlak anda meminta rekomendasi orang yang lebih berpengalaman ( dipraktekan ). Ingat, yang bisa mengecat dengan mengecat dengan baik tidaklah sama.

Apabila anda menggunakan spraygun konvensional (model lama) tekanan udara yang diperlukan kadang melebihi 60 psi. Dengan tekanan udara yang cukup tinggi ke permukaan bidang yang akan dicat akan menimbulkan lebih dari 65% dari bahan tersebut hilang karena cara penyemprotan yang berlebihan. Selain itu, tekanan udara yang tinggi beresiko menerbangkan debu dan kotoran yang akan jatuh pada bidang pengecatan dan akan menimbulkan ketidak sempurnaan hasil pengecatan.

Solusi yang lebih praktis adalah mengurangi tekanan angin pada kompresor anda, sehingga cat bisa keluar dari spray dengan baik dan melekat pada permukaan bidang. Secara otomatis hal ini lebih sedikit cat yang terbuang daripada penyemprotan bertekanan tinggi dan memantul pada perm