punca punca berlakunya kemalangan jalan raya

Click here to load reader

Post on 05-Dec-2014

7.811 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

  • 1. Kereta Toyoto Vios Terbang Dan Tergantung Di Tepi JalanPelik tapi benar,kami tak tahulah bagaimana kereta toyota vios ini bolehterbang sehingga tergantung begitu tinggi. Agak-agak apa yang terjadisebenarnya dan bagaimana boleh jadi begini? Ada sesiapa yang bolehjelaskan?Agak pelik bila kereta boleh melompat sampai begitu tinggi sekali.Ataukereta itu ada kaki?
  • 2. 1) Pemandu Tiada Lesen Pemandu Tidak cekap dan tidak biasa memandu. Tiada mempunyai teknik memandu yang betul. Tidak memahami isyarat-isyarat memandu di jalan raya.2) Keadaan Jalan raya Jalan raya yang berbatu-bata. Jalan raya yang berlubang-lubang. Jalan raya yang keras.3) Hungry Ghost Festival Banyak pengganti (roh) di tempat tersebut Mencari pengganti untuk mendapatkan nyawa yang baru.
  • 3. 4.Sikap pemandu sendiriMementingkan diri sendiri, tidak tolak ansur, tidak sabar,tidak mematuhi peraturan dan lain-lain5.Memandu dalam keadaan mabuk atau mengantuk.6.Sikap leka berbual-bual dengan rakan semasamemandu .Contohnya, memandu melebihi had laju sehingga gagalmengawal kenderaan apabila nak belok.
  • 4. 7.Infrastuktur yang tidak lengkap seperti lampu jalan tidakmencukupi. Tiada penghalang jalan raya terutamanya dikawasan-kawasan yang tinggi.8.Keadaan Kenderaan tidak diselenggara mengikut jadual.-Tidak double checking untuk perjalanan jauh -Contohnya brek tidak berfungsi dengan baik
  • 5. TOKAI, Kedah Seorang lelaki terpaksa bertarung nyawa menunggu pihak bomba mengeluarkannyaakibat tersepit setelah kereta dipandunya terbabas ke kiri jalan dan merempuh sebatang tiang elektrikdi Pekan Tokai, pagi kelmarin.Dalam kejadian kira-kira 7.45 pagi, mangsa, Abu Bakar Abdullah dariKampung Bahagia Guar Kepayang cedera parah di bahagian kepala manakala kakinya disyaki patahakibat tersepit di kereta bersama tiang elektrik yang dirempuh.Menurutnya, jabatan itu menerima panggilan, kira-kira jam lapan pagi dan tiba ke lokasi 15 minitkemudian, mendapati mangsa tersepit menyebabkan anggotanya terpaksa menunggu ketibaan pihakbomba untuk usaha mengeluarkan mangsa.Mangsa tersepit kerana kereta yang dipandunya merempuh tiang elektrik bahagian kiri jalan sehinggamenyebabkan mangsa tersepit teruk dan kami terpaksa menunggu pihak bomba datang walaupunmangsa mengerang kesakitan.Kepala mangsa mengalami kecederaan teruk manakala kakinya disyaki patah sebelum dia terusdihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar untuk mendapatkan rawatan dan saya difahamkanmangsa dirawat di zon merah, katanya kepada Sinar Harian.Mohd Izuddin berkata, mangsa berjayadikeluarkan hampir sejam kemudian.
  • 6. Langkah-Langkah
  • 7. Mengadakan road block sentiasa untuk menangkap pemandu yang tiada lesen Mengalakkan masyarakat mengambil lesen memandu Mengadakan Kempen Kesedaran seperti Pandu,Tunggang,Jalan Dengan Selamat Membaca doa sebelum memulakan perjalanan Memesiksakan keadaan kenderaan sebelum memulakan perjalanan dan kenderaan diselenggarakan mengikut jadual Pandu dengan berhati-hati di jalan yang tidak rata dan sentiasa tidak melebihi had laju Tidak pandu dalam keadaan mabuk atau mengantuk