prosedur membuat laporan kemalangan

Download PROSEDUR MEMBUAT LAPORAN KEMALANGAN

Post on 05-Jul-2015

212 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

y

Mengikut Seksyen 107 Kanun Prosedur Jenayah, apabila pengaduan atau repot dibuat kepada seorang Ketua Polis Balai (KPB) berkenaan kejadian sesuatu kesalahan, KPB itu atau pun pegawai polis lain di bawah arahannya hendaklah menulis maklumat itu dan setelah menulis hendaklah dibaca semula kepada pengadu. Setiap pengaduan hendaklah ditulis dalam buku laporan yang disimpan oleh KPB dan hendaklah ditulis tarikh dan waktu aduan dibuat, samada diberi dengan tulisan atau percakapan. Setelah menulis pengaduan itu dikehendaki ditandatangan oleh pemberinya atau pengadu.

y Pengaduan boleh dibuat melalui dua cara, iaitu :

Pengadu membuat pengaduan secara lisan dan ditulis oleh anggota polis yang menerima pengaduan. Pengadu menulis sendiri pengaduannya dalam borang khas yang dikenali sebagai borang Pol. 55 . Pengaduan boleh dibuat di mana-mana balai polis,

walaupun kejadian berlaku diluar kawasan balai berkenaan (termasuk kes Trafik).

y BORANG POL55 y Tulis nama(seperti dalam kad pengenalan) dengan

betul.y Tulis nombor kad pengenalan selepas nama anda. y Isikan butir-butir lain dalam borang berkenaan iaitu

jantina,umur, keturunan,bahasa, pekerjaan tempat tinggal (nombor telefon jika ada) menulis laporan.y Tulis dengan terang, jelas dan boleh dibaca.

dan

y Gunakan bahasa yang mudah dan tepat semasa

y Tandatangani pengaduan yang ditulis. y Tulis pengaduan dalam Bahasa Melayu atau Bahasa

Ingggeris sahaja (pengaduan dalam bahasa-bahasa lain tidak dibenarkan).y Pengadu berhak mendapat salinan pengaduan yang

disahkan oleh Ketua Polis Daerah dengan bayaran minima sebanyak RM2.00.

y Apa - Kes/kejadian yang hendak dilaporkan (misalnya y y y

y

y

kecurian, pembunuh dan sebagainya). Bila - Nyatakan tarikh dan masa berlakunya kejadian itu. Di mana - Nyatakan tempat/lokasi berlakunya kejadian. Nama bandar, kampong, jalan dan nombor rumah. Siapa - Nyatakan butir-butir orang terlibat atau disyaki sekiranya ada saksi yang melihat dan sebagainyai. Adakah mereka dikenali atau tidak. Bagaimana - Nyatakan cara atau bagaimana kes itu berlaku/cara jenayah itu dilakukan. Misalnya bagaimana cara pencuri memasuki rumah. Akibat - Kerosakan, kerugian, kecederaan yang dialami (anggaran harga/kos).

y Peringkat I

Pihak-pihak yang terlibat dalam kemalangan tampil membuat pengaduan polis.y Peringkat II

Siasatan pihak polis terhadap pihak-pihak terlibat serta pemeriksaan terhadap kenderaan.y Peringkat III

Peringkat penyediaan dokumen-dokumen siasatan.

y Mengikut

peruntukan seksyen 52 Akta Pengangkutan Jalan Raya 1987, setiap kemalangan jalan raya hendaklah dilaporkan kepada polis. Pihak yang terlibat hendaklah pergi ke balai polis untuk membuat pengaduan samada dengan menulis sendiri atau melalui anggota polis yang bertugas di Pejabat Pertanyaan.

y Tarikh, masa dan tempat kejadian (tanda-tanda

nyata atau "landmark" boleh digunakan bagi menggambarkan tempat kejadian). y Pihak-pihak yang terlibat (catatkan nombor pendaftaran, jenis dan warna kenderaan). y Kenderaan, mangsa yang terlibat (termasuk kematian) dan kerosakan kenderaan atau harta awam. y Maklumat-maklumat yang diperolehi hasil pengamatan kelima-lima pacaindera pengadu sebelum, semasa dan selepas kejadian. (Jangan sama sekali membuat andaian).

y Setelah laporan dibuat pengadu akan dirujuk kepada

pegawai penyiasat kes trafik. Siasatan awal dilakukan dengan merakam percakapan, pengecam tempat kejadian, pemeriksaan teliti kenderaan yang terlibat dan mengklasifikasikan kes mengikut undangundang. Klasifikasi kes bergantung kepada keterangan fakta dan data-data yang dikumpul semasa siasatan.

y Bagi kes kenderaan kecil, tidak melibatkan

kematian atau kecederaan serta kerosakan kecil ke atas kenderaan yang terlibat, siasatan tidak diperlukan dan diklasifikasikan sebagai"RTI Refer To Insurance" dan pengadu boleh membuat tuntutan sivil.

Bagi kes kemalangan yang serius, siasatan terperinci akan dilakukan dan kertas siasatan akan dibuka. Setelah segala keterangan serta data-data kecederaan tersebut diperolehi, pihak yang bersalah akan ditetapkan untuk didakwa.

y Bagi

kesalahan-kesalahan yang boleh dikompaun, satu notis saman akan dikeluarkan ke atas pesalah yang terlibat. Bayaran kompaun boleh dibuat dikaunter Trafik C.O.P.S Compound On Line Payment System.

Jika tidak membayar kompaun, pesalah hendaklah hadir di mahkamah pada tarikh yang dinyatakan dalam notis saman.

y Salinan

pengaduan boleh dibeli pada kadar yang

ditetapkan sejurus pengaduan dibuat atau tidak lewat daripada tiga (3) hari dari tarikh pengaduan. Bagi dokumen-dokumen lain siasatan seperti gambar, rajah kasar dan salinan rakaman percakapan, pembekalannya bergantung kepada status siasatan dan bantuan logistik. Sebarang pertanyaan boleh dibuat kepada daerah polis di mana siasatan kes itu dijalankan.

y Pada

2.2.2003, Jam 3.00 petang ketika saya sedang

memandu kereta saya Proton Putra warna merah nombor pendaftaran PBB 644 di Jalan Permai, Tanjung Bungah sebuah kereta jenis Toyota warna hijau nombor pendaftaran PEA 7378 yang datang daripada depan secara tiba-tiba memotong sebuah kereta lain, telah melanggar kereta saya daripada hadapan. Kereta saya mengalami kerosakan dan saya turut tercedera dibahagian kepala. Inilah pengaduan saya.

Recommended

View more >