prosedur kecemasan

Click here to load reader

Post on 29-Jun-2015

1.302 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Prosedur KecemasanKebakaran

Pengenalan Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat, hotel, pusat membeli belah, hospital, sekolah dan rumah. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran.

Api Api hanya akan bermula jika terdapat ketigatiga punca iaitu haba, oksigen dan bahan bakar. Punca-punca haba termasuk percikan api, api yang menyala, kuasa elektrik dan besi panas. Bahan mudah bakar seperti suratkhabar, langsir, pakaian, dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol.

Segitiga Api

Apa Harus Dibuat jika Berlaku Kebakaran

Melepaskan Diri dari Bangunan Terbakar Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan atau kain basah bertujuan untuk menahan asap, debudebu dan habuk masuk. Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba dengan tapak tangan untuk mengelakkan halangan dan juga kejutan elektrik. Seorang hendaklah menuju ke dinding dan merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu.

Dari Tingkat Pertama Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. Menyusur ke bawah cara membelakang, rasa dengan kaki sebelum pijak. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya.

Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. Gunakan tingkap/bumbung dapur dan terjun ke bawah.

Dari Tingkat Dua Jangan panik, gunakan kain-kain selimut, cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah, jaga keselamatan semasa menuruni cara ini.

Dari Tingkat Tiga Sediakan tali belati untuk menuruni, jika boleh. Tutup pintu, buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. Tunggu sehingga bantuan tiba. Jangan gunakan lif semasa kebakaran.

Penggunaan Soket Panggilan Isyarat dan Gelendong Hos

Jika Pakaian Anda Terbakar

Prosedur Kawad Kebakaran Setiap sekolah hendaklah menjalankan kawad kebakaran dan kecemasan disekolah masingmasing. Kawad kebakaran tersebut hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya sekali di dalam masa setahun.

Tujuan Supaya pelajar yang terancam boleh bertindak dengan tenang dan teratur. Supaya jalan keluar dan tangga keselamatan (routes of escape) digunakan mengikut kaedah yang dirancang. Supaya tindakan pengosongan bangunan dilaksanakan dengan cepat dan teratur.

Melatih AJK Pengurusan Krisis yang dilantik menjalankan tugas dengan sempurna dan mengikut prosedur. Supaya dapat menguji keupayaan bertindak serta keberkesanan alatan kebombaan dan kecemasan pada sesebuah bangunan tersebut.

Persediaan Mewujudkan Jawatankuasa bertindak di setiap bangunan dan melantik AJK Pengosongan Bangunan : Sebagai tanda pengenalan, AJK Pengosongan Bangunan hendaklah memakai topi yang bewarna merah umpamanya. Bertanggungjawab kepada semua penghuni semasa pengosongan bangunan sehingga dipastikan keadaan bangunan selamat untuk dihuni semula atau sehingga tanggungjawab tersebut diambilalih oleh pegawai pasukan perkhidmatan. Memastikan bantuan pertolongan cemas pertama diberikan, jika perlu.

Menyediakan pelan lantai (floor plan) dan rancangan tindakan.

Tindakan Sewaktu Menjalankan Latihan Bunyikan loceng kecemasan. Keluar dari bangunan mengikut pintu yang paling dekat dengan kadar segera. Laporkan diri di tempat perhimpunan dan pastikan nama anda dipanggil semasa perbarisan. Guru Tingkatan, panggil baris dan periksa kehadiran pelajar masing-masing di tempat perhimpunan dan lapor kepada AJK Pengosongan Bangunan. AJK Pengosongan Bangunan laporkan kepada Pegawai Bomba faktor masa, cara-cara pengosongan dijalankan/ulasan.

Semasa mengosongkan bangunan TIDAK dibenarkan: Berhenti atau berpatah balik untuk mengambil barangbarang. Pintas memintas atau tolak menolak antara satu sama lain. Jika terdapat penghuni yang sakit, cedera atau cacat, bantu mereka untuk keluar dari bangunan. Hanya selepas bangunan anda diisytiharkan selamat, barulah anda boleh masuk semula ke dalam bangunan dengan teratur.

Amali\SMK Hutan Melintang Latihan Kebakaran Sesi Pagi.flv

Penutup Kebakaran atau apa-apa kecemasan di bangunan-bangunan boleh berlaku pada bila-bila masa dan keadaan tanpa diduga. Kebakaran dan kecemasan boleh meragut nyawa, mencederakan dan memusnahkan harta benda. Latihan kawad kebakaran dan kecemasan adalah merupakan suatu langkah persediaan atau berjaga-jaga bagi menghadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku. Di dalam apa jua keadaan sekalipun, perlu dingatkan bahawa menyelamat nyawa adalah lebih penting daripada menyelamat harta benda.