program pelancaran kibar jalur gemilang & bulan kemerdekaan

Download Program Pelancaran Kibar Jalur Gemilang & Bulan Kemerdekaan

Post on 15-Jul-2015

209 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU16109 PENGKALAN CHEPA, KOTA BHARU KELANTAN

PROGRAM Pelancaran kibar jalur gemilang & BuLAN KEMERDEKAAN1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASIANJURAN Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail 4, Kota Bharu TARIKH 7 OGOS 2011 TEMPAT Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail 4, 15200 Kota Bharu.

1.0 PENGENALAN Program ini merupakan program wajib bagi SK Sultan Ismail 4 setiap tahun. Program ini bertujuan untuk meningkatkan semangat patriotik dikalangan murid SK Sultan Ismail 4 disamping merapatkan silaturrahim dikalangan mereka. Disamping itu,aktiviti pengisian sepanjang program seperti pertandingan mewarna,melukis,kuiz, buku skrap dan sebagainya diharap dapat menarik minat murid untuk menyerlahkan bakat dan sekaligus mewujudkan persaingan sihat dikalangan murid. Diharap perlaksanaan program akan berjalan dengan lancar dan mendapat sokongan daripada semua pihak.

2.0 NAMA PROGRAM Program Pelancaran Kibar Jalur Gemilang dan Bulan Kemerdekaan

3.0 TEMA PROGRAM 1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI

2.0 OBJEKTIF Adalah di harapkan pelaksanaan program ini akan dapat memenuhi objektif berikut:

2.1 2.2 2.3

Meningkatkan semangat patriotik dikalangan murid,guru dan pihak sekolah. Membantu para pelajar dari segi intelek, rohani, emosi dan sosial bagi berdepan dengan kemajuan dunia kini. Memberi pendedahan dan pengalaman serta meningkatkan kesedaran diri dalam diri pelajar dan pentingnya pembentukan semangat patriotik yang luhur.

3.0 MATLAMAT

3.1

Memberi peluang kepada para pelajar dan para guru pelatih untuk mendapatkan pengalaman baharu dan berguna serta maklumat yang bermanfaat untuk kebaikan bersama selaras dengan aspirasi IPG Kampus Kota Bharu untuk melahirkan guru dan generasi bertaraf dunia. Untuk melahirkan generasi pelajar yang berkualiti dan cemerlang pada masa hadapan. Untuk menghasilkan bakal guru yang lebih berkualiti, cekap, inovatif, kreatif, berani dan berpengetahuan luas. Mendedahkan cabaran-cabaran yang bakal dihadapi oleh para guru pelatih disamping berusaha untuk membentuk peribadi dan perwatakan sebagai seorang pendidik.

3.2 3.3 3.4

4.0 NAMA PENGANJUR Panitia Kajian Tempatan Dan Pendidikan Sivik & Kewarganegaraan dan SK Sultan Ismail 4 5.0 TARIKH, HARI, MASA & TEMPAT PROGRAM Berikut merupakan butiran yang dicadangkan oleh penganjur :Tarikh : 7 Ogos 2011 (Ahad) Masa : 7.45 pagi Tempat : Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail 4

6.0 KUMPULAN SASARAN Semua pelajar,guru-guru dan kakitangan SK Sultan Ismail 4

7.0 INPUT PROGRAM

7.0 Menyemai semangat patriotik 7.1 Mengeratkan silaturrahim 7.2 Kesedaran mengenai semangat kenegaraan 7.4 Hala Tuju Masa Depan Negara

8.0 KAEDAH PERLAKSANAAN 8.1 Ucapan Pelancaran 8.2 Tayangan Video Kemerdekaan 8.3 Nyanyian Lagu Patriotik Dan Kibar Jalur Gemilang

9.0 PENUTUP Diharapkan dengan berlangsungnya Program Pelancaran Kibar Jalur Gemilang dan Bulan Kemerdekaan ini dapat menyemai dan memupuk semangat kecintaan kepada negara dikalangan murid-murid di SK Sultan Ismail 4 dan merapatkan lagi silaturrahim. Diharap semua murid-murid serta guru-guru dapat memberi sepenuh kerjasama dalam menjayakan program ini. Kami juga igin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ribuan terima kasih kepada pihak yang terlibat terutamanya pihak pentadbiran SK Sultan Ismail 4 dan pihak Panitia Kajian Tempatan dan Sivik & Kewarganegaraan kerana memberi peluang kepada pihak kami untuk mengadakan Program Pelancaran Kibar Jalur Gemilang. Sokongan dan kerjasama yang diberikan serta pengesahan dari pihak atasan mahupun pihak sekolah membolehkan kami memperoleh pengalaman yang berharga dan akan digunakan pada masa hadapan. TENTATIF PROGRAM ANGGARAN PERBELANJAAN AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN : LAMPIRAN : : Lampiran A : Lampiran B

Lampiran C Lampiran D

Disediakan oleh, .............. (MOHD SYAFIQ BIN MOHD SABRI) Setiausaha, Program Pelancaran Kibar Jalur Gemilang & Bulan Kemerdekaan, SK Sultan Ismail 4, Kota Bharu, Kelantan.

Disemak oleh, (SITI NURUL FATIHAH BT MAT SAFIEN) Naib Settiausaha, Program Pelancaran Jalur Gemilang & Bulan Kemerdekaan, SK Sultan Ismail 4, Kota Bharu, Kelantan.

Disokong oleh, .. (AHMAD MURDANI BIN YUSOF) Panitia KT&PSK, SK Sultan Ismail 4, Kota Bharu, Kelantan.

Disahkan oleh, (WAN NORMAH BTE WAN MUSTAPHA) Guru Besar, SK Sultan Ismail 4, Kota Bharu, Kelantan.

LAMPIRAN B

ANGGARAN PERBELANJAANBil. Perkara Anggaran Jumlah

1.

Bendera Malaysia

736 Bendera Malaysia kecil x RM 0.50

RM 368.00

Pertandingan Kelas Patriotik 2. Jam Dinding (Tahap 1&2) Tempat Pertama 2 x RM20.00 Tempat Kedua Tempat Ketiga 2 x RM20.00 2 x RM20.00 RM120.00

Pertandingan Mewarna (Tahap 1) 3. Alat Tulis Kotak Pensel(Tahun 1) Kotak Pensel(Tahun 2) Kotak Pensel(Tahun 3) 3 x RM3.00 3 x RM3.00 3 x RM3.00 RM27.00

Pertandingan Melukis Poster (Tahap 2) Kotak Pensel(Tahun 4) Kotak Pensel(Tahun 5) Kotak Pensel(Tahun 6) 3 x RM3.00 3 x RM3.00 3 x RM3.00 RM27.00

Kuiz Kemerdekaan (Tahap 2) Kotak Pensel 10 x RM3.00 RM30.00

Pertandingan Buku Skrap (Tahap 2) 4. Hadiah Tempat Pertama 3 x RM10.00 Tempat Kedua 3 x RM8.00 RM30.00 RM24.00 RM15.00

Tempat Ketiga 3 x RM5.00

Pertandingan Nyanyian Lagu Patriotik 5. Hamper Tempat Pertama Tempat Kedua Tempat Ketiga 3 x RM30 3 x RM30 3 x RM30 RM270.00

Jumlah

RM842.00

LAMPIRAN C

AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAPenasihat Pengerusi Timb. Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Naib Setiausaha Bendahari Naib Bendahari Penyelaras : Pn. Wan Normah bt Wan Mustapha (Guru Besar) : En. Che Hashim b. Mahmood (PK Pentadbiran) : Pn. Hjh. Noraini bt. Harun (PK HEM) : En. Rusli b. Said (PK Kokurikulum) : Mohd Syafiq Bin Mohd Sabri : Siti Nurul Fatihah Bt Mat Safien : Mohd Adib Bin Basrudin : Hafizul Bin Husain : Ahmad Murdani Bin Yusof

Ahli-ahli Jawatankuasa

Peralatan Keselamatan Kerohanian

: Radnan b. Ibrahim : Hjh. Hamimah bt. Ab Hamid : Mohd Azlan b. Abd Wahab

Buku Program & : Nadiatul Shima Abu Bakar Cenderahati : Shalkis Samihah bt. Ismail

Fotografi & Multimedia : Zaidah b. Mahmud

MESYUARAT

SEBELUM :I.

MINIT MESYUARAT 1 :

Membentangkan kertas kerja program. Menerangkan objektif dan hala tuju program di adakan. Melantik ahli jawatan kuasa program Pelancaran Kibar Jalur Gemilang. Mengagihkan tugas kepada semua AJK.

II.

MINIT MESYUARAT 2 :

Membincangkan anggaran belanjawan program. Mebincangkan masalah-masalah yang di hadapi.

SELEPAS :

I.

MESYUARAT :

Menyediakan laporan selepas program. Mengira semula anggaran belanjawan yang telah dibelanjakan. Mengumpul semua resit-resit belanjawan.

Membuat refleksi tentang keberkesanan program.

LAMPIRAN A

AKTIVITI SEPANJANG PROGRAM PELANCARAN KIBAR JALUR GEMILANG & BULAN KEMERDEKAAN (2011)

Bil 1

Aktiviti Pertandingan Kelas Patriotik Tentatif : 1. Semua kelas Tahap 1 & 2 terlibat. 2. Murid-murid perlu menghias kelas masing-masing bertemakan Hari Kemerdekaan. 3. Murid-murid juga perlu mempamerkan tingkah laku dan sikap yang baik. 4. Markah bagi setiap kelas akan dinilai dan ditentukan oleh penyelaras.

Peserta Murid Tahap 1 & 2

Tarikh 7/825/8

Penyelaras -En.Ahmad Murdani b Yusof (Tahap 1) -Pn.Hjh Hamimah bt Ab.Hamid (Tahap 2)

5. Keputusan akan diumumkan semasa perhimpunan. 2 Pertandingan Mewarna Tentatif : 1. Semua murid Tahap 1 terlibat. 2. Guru-guru pada waktu terakhir akan mengedarkan kertas mewarna kepada setiap murid. 3. Pertandingan dijalankan selama 1 jam pada waktu akhir sesi persekolahan. 4. Murid-murid akan diberitahu terlebih dahulu untuk membawa kelengkapan mewarna. 5. Pemenang akan diumumkan pada hari perhimpunan. Murid Tahap 1 10/8 -En.Rusdi b Abdullah (Tahun 1) -Pn.Anishah b Ibrahim (Tahun 2) -Pn. Zariah bt Idris (Tahun 3)

3

Pertandingan Melukis Poster Kemerdekaan Tentatif: 1. Terbuka kepada semua murid Tahap 2 2. Tema lukisan : 1 Malaysia MenjanaTransformasi. 3. Guru-guru pada waktu terakhir

Murid Tahap 2

10/8

-En.Wan Anuar Wan Yusoff (Tahun 4) -Pn.Juraini b Hamat (Tahun 5) -Pn.Rohana bt Sulong

akan mengedarkan kertas lukisan kepada setiap murid. 4. Pertandingan dijalankan selama 1 jam pada waktu akhir sesi persekolahan. 5. Murid-murid akan diberitahu terlebih dahulu untuk membawa kelengkapan melukis poster. 6. Pemenang akan diumumkan pada hari perhimpunan.

(Tahun 6)

4

Kuiz Kemerdekaan Tentatif: 1. Peserta boleh mendapatkan soalan kuiz di Bilik Pengawas. 2. Peserta perlu menjawab 10 soalan yang diberi dan meletakkan kertas jawapan ke dalam bekas yang disediakan di bilik pengawas. 3. Kertas jawapan kuiz akan disemak oleh penyelaras. 4. Keputusan akan diumumkan semasa majlis perhimpunan.

Murid Tahap 2

7/825/8

-Pn.Zariah bt Idris -Pn.Ruth Ng Peng Ann

5

Pertandingan Buku Skrap Tentatif: 1. Dilaksanakan dalam kumpulan di dalam kelas masing-masing dan dipantau oleh guru subjek berkenaan.(SVK)

Murid Tahap 2

7/825/8

-En.Rodzuan b Awang -Pn.Rohana bt Sulong

2. Tajuk buku skrap berpandukan buku teks atau sukatan. 3. Buku skrap yang terbaik yang memenuhi criteria-kriteria yang dikehendaki akan dipilih sebagai pemenang oleh penyelaras. 4. Pemenang akan diumumkan semasa majlis perhimpunan.

6

Pertandingan Nyanyian Lagu Patriotik Tentatif : 1. Setiap kelas diwajibkan menghantar wakil sekurangkurangnya 15 orang. 2. Setiap kelas harus menyediakan sebuah lagu patriotik untuk dinyanyikan. 3. Tahun 1 akan bertanding dengan tahun 2, tahun 3 dengan tahun 4, dan tahun 5 dengan tahun 6.

Murid Tahap 1&2

18/9

-En.Ahmad Murdani b Yusof -Pn.Hjh. Hamima