presentation osmosis

Click here to load reader

Post on 19-Jul-2015

332 views

Category:

Documents

9 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Slide 1

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

BBR 26303PENGANTAR BIOLOGITUGASAN INDIVIDU SEMESTER I 2013/2014 KOHORT 1Bab 3 Struktur, Fungsi dan Metabolisme Sel3.4.2 OsmosisNama: Kee Sek KhaiNombor Matrik : DB100721Nombor Telefon Bimbit : 016-7932655Nama Program : BBR-Program Pensiswazahan Guru Sarjana Muda Pendidikan (SR) Dengan Kepujian MatematikPengkhususan Seksyen : Seksyen 4Nama Pensyarah : Encik Ahmad ZainalTarikh Hantar : 1 Disember 2013

Mr dan Mrs. Tan pergi bercuti selama beberapa hari.Apabila mereka pulang, apa yang berlaku terhadap tumbuhan kegemaran mereka ?

Proses Osmosis

pengenalanPergerakan molekul pelarut ( misalnya air ) dari larutan yang kurang pekat ( cair ) ke larutan yang lebih pekat melalui membran separa telap.Larutan yang pekat mempunyai kepekatan osmosis yang tinggi berbanding dengan larutan cair.

Osmosis dalam sel tumbuhan

Low water concentration inside the cell(ie concentrated solution outside)Equal water concentrations inside & out(ie equal solute concentrations inside & out)High water concentration inside the cell(ie pure water or dilute solution outside)Osmosis dalam sel haiwan

Contoh-contoh Osmosis dalam kehidupan seharianJika kita rendam lobak merah dalam larutan garam 10% maka sel-sel akan kehilangan kesegaran.

Penggunaan cecair campuran yang harus isotonik dengan sel darah dalam tubuh, agar tidak terjadi krenasi maupun plasmolisis.

Penyerapan air dan mineral dalam tanah oleh akar tanamanFaktor yang mempengaruhi osmosisSaiz molekul yang meresapKeterlarutan lipidLuas permukaan membranKetebalan membranSuhuCas elektrik pada molekulKESAN LARUTAN HIPOTONOK, HIPERTONIK DAN ISOTONIK TERHADAP SEL TUMBUHAN DAN SEL HAIWAN

SelHaiwanSelTumbuhanSEL HAIWAN DAN TUMBUHAN DALAM LARUTAN ISOTONIK (ZAT TERLARUT DAN AIR ADALAH SAMA)kepekatan zat terlarut di luar sel sama dengan kepekatan zat terlarut di dalam sel.bendalir luar sel biasanya isotonik dengan bendalir dalam sel (bendalir intrasel).air meresap masuk dan keluar sel secara osmosis adalah seimbang.

10SEL TUMBUHAN DALAM LARUTAN HIPOTONIK (AIR LEBIH BANYAK BERBANDING ZAT TERLARUT)air akan meresap masuk secara osmosis.vakuol sel mengembang memenuhi dinding sel dan menekan sitoplasma serta menolak membran plasma ke dinding sel.dalam keadaan segar kerana mempunyai dinding sel untuk menghalang sel tumbuhan supaya tidak pecah.

SEL HAIWAN DALAM LARUTAN HIPERTONIK(ZAT TERLARUT LEBIH BANYAK BERBANDING AIR)air akan meresap keluar secara osmosis.menyebabkan isipadu sel berkurang dan mengecut.proses ini dikenali sebagai krenasi.

SEL TUMBUHAN DALAM LARUTAN HIPERTONIK (ZAT TERLARUT LEBIH BANYAK BERBANDING AIR)air akan meresap keluar secara osmosis.vakuol dan sitoplasma mengecut dan menjauhi daripada dinding sel.proses ini dikenali sebagai plasmolisis.jika sel tersebut dipindahkan ke dalam larutan hipotonik, air akan memasuki semula sel secara osmosis dan sel menjadi segah semula.proses ini dikenali sebagai deplasmolisis.

KesimpulanSebagai kesimpulan, osmosis adalah suatu proses difusi. Para ahli kimia mengatakan bahawa osmosis adalah difusi dari setiap pelarut melalui suatu selaput yang separa telap secara berbeza. Seperti dikatakan di atas, pelarut universal adalah air. Osmosis adalah difusi air melalui selaput yang separa telap secara berbeza dari suatu tempat yang berkepekatan tinggi ke tempat yang berkepekatan rendah.(Tim Dosen Pembina:2010)Sekian terima kasih !!!