preparation body massage

of 29 /29
PENGENALAN PENYEDIAAN MELAKUKAN URUTAN BADAN NURUL ASYIKIN KHAIRUDDIN

Author: beautytherapyciast

Post on 15-Jan-2017

486 views

Category:

Services


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

PENGENALAN

PENGENALANPENYEDIAAN MELAKUKAN URUTAN BADAN

NURUL ASYIKIN KHAIRUDDIN

OBJEKTIF

PERSEDIAAN URUTANSebelum kedatangan pelanggan, juruterapi mesti membuat persiapan sebelum membuat sesuatu rawatan yang hendak diajalankan.

PENAMPILAN DIRI

Seseorang juruterapi kecantikan harus menjaga penampilan diri dari segi penampilan pakaian. Selain itu, harus mematuhi peraturan sebagai seorang pekerja. Jika mempunyai rambut panjang, pastikan sentiasa diikat kemas agar penampilan lebih kemas.Kuku harus dipotong pendek supaya rawatan dijalankan dengan selamat.

PROSUDER BILIK RAWATAN

PERSEDIAAN BILIK RAWATAN

BORANG KESIHATAN

Sebelum rawatan dijalankan , juruterapi mesti merekodkan analisa pelanggan di dalam kad analisa atau borang kesihatan.

JENIS PERALATAN YANG DIGUNAKAN

Pelbagai jenis perkakasan yang digunakan untuk membuat rawatan badan seperti troli,mangkuk,berus,spatula,tuala,penimbang berat badan dan sebagainya. Spa kecantikan harus mempunyai perkakasan yang sesuai dan untuk digunakan sewaktu rawatan. Perkakasan ini mesti disusun di tempat yang sesuai dan selamat.

JENIS-JENIS PERKAKASAN

9

JENIS KEMUDAHAN ALATAN UNTUK RAWATAN BADAN

SAUNA WET DAN SAUNA WAP

Sebelum memulakan rawatan dengan sauna haba kering ini, pastikan terapi mengenalpasti kontra indikasi pelanggan mengikut prosuder dan teknik yang betul.Menggunakan sauna ini pastikan mengikut masa yang bersesuaian.

JENIS-JENIS BAHANMengikut prosuder dan teknik dalam penyediaan bahan yang sesuai. Antaranya ialah : HEAD BAND

Headband adalah aksesori pakaian yang dipakai di rambut atau di sekitar dahi,Biasanyauntuk memegang rambut dari muka atau mata.

Digunakan untuk membersihkan kekotoranselepas mencuci badan.

TISU KAPAS

Tisu kapas ini biasanya digunakan di muka.Komponennya terlalu lembut dan kecil.

Disposible Brassierel dan Panty disposable

Bra dan seluar dalam pakai buang penting dipakai semasa rawatan dijalankan. Ini kerana, sesuatu rawatan senang dilakukan.

Topi mandi (shower cap)

Dikenali sebagai topi mandi yang dipakai semasa mandi atau semasa melakukan rawatan. Reka bentuk yang dibuat dari satu lapisan kalis air.

Bahan Massage Badan

Sebelum memulakan rawatan, terapi kecantikan harus menyediakan bahan untuk urutan badan. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mencuci badan pelanggan menggunakan bahan yang sesuai seperti body cleanser dan scrub. Selepas selesai mencuci badan pelanggan, lakukan urutan badan dengan bahan seperti minyak atau losyen. Pelbagai jenis minyak urut aromaterapi yang wangi dan badan menjadi segar.

KEBERSIHAN DIRI

Sebagai terapi kecantikan, kebersihan diri dan fizikal harus dijaga. Ia merangkumi kebersihan mental dari segi kebersihan pertuturan,perlakuan,pemikirann dan kerohanian. Kebersihan diri merupakan kebersihan tubuh badan yang perlu dijaga oleh setiap individu untuk menjamin kesejahteraan hidup.

Dalam aspek lain, ia lebih mendisplinkan diri yang tinggi dan memastikan diri berada dalam keadaan yang bersih sepanjang masa. Selain itu, mendapatkan rawatan dengan segera apabila tidak sihat/dijangkiti penyakit.

KESELAMATAN

Keselamatan di dalam salun sangat penting untuk melakukan sesuatu rawatan. Ini kerana bahan atau alatan yang digunakan dapat memberi kesan jika keselamatan tempat rawatan atau rawatan dijalankan tidak dijaga dengan baik. Sebelum memulakan rawatan, pastikan pelanggan tidak memakai barang kemas atau barang sejenis berlogam. Selain itu, pendawaian elektrik mesti memenuhi keperluan mana-mana kod tempatan yang berkenaan. Pastikan juruterapi dan pelanggan tidak menyentuh elektrik dengan tangan yang basah.

KELENGKAPAN ALAT PRODUK DAN BAHAN DISUSUN DENGAN PROSUDER DAN TEKNIK

Produk dan bahan yang digunakan haruslah disusun dengan mengikut prosuder dan teknik. Ini kerana bahan tersebut dapat dijaga dan dikawal dari bahan rosak. Jenis produk dan bahan untuk disimpan menempatkan kerja dalam proses pengendalian jumlah pengeluaran.

KUIZ MENGUJI MINDA

1. BERIKAN ALATAN YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK RAWATAN .

PENIMBANG BERATSURGICAL SPIRITBODY LOTIONAIR

2. SEBELUM MEMULAKAN RAWATAN, APAKAH YANG PERLU DILAKUKAN OLEH JURUTERAPI?

A. MEMARAHI PELANGGAN B. URUTAN PADA PELANGGAN C. MEMBERI NASIHAT PELANGGAN D. MEREKOD KAD ANALISA PELANGGAN

SEKIAN, TAMAT