permainan pmr

of 23/23
PEMBUGARAN MINDA PEMBUGARAN MINDA Conducted by Conducted by Academic Teambuilding Academic Teambuilding Group Group Malacca Education Malacca Education Department Department

Post on 28-Nov-2015

58 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • PEMBUGARAN MINDAConducted byAcademic Teambuilding GroupMalacca Education Department

 • OBJEKTIF Mengeratkan Ikatan Persahabatan Melatih kerjasama sepasukan Mempertajamkan kaedah membuat keputusan Melatih minda membuat jangkaan Menguji Kepantasan Bertindak Rekreasi minda dan fizikal Melatih Kreativiti ADA HADIAH?

 • JENIS AKTIVITI Laga Ayam LagaSiapa Lebih Tepat Hakim Pemburu - Harimau Merdunya Suara Mine Sweeper / Selamatkan Daku

  SEMOGA BERJAYA DAN GEMBIRA

 • Laga Ayam LagaSejarah dimainkan ketika ada perayaan atau majlis di masjid oleh kanak-kanakSediakan tengkolok seperti kepala ayam.Peraturan:- 1. Setiap kumpulan diberi masa 5 minit untuk membina 5 soalan (Berkaitan Prasekolah) 2. Pilih 2 orang setiap pusingan, seorang sebagai Tuan dan seorang lagi sebagai Ayam Laga 3. Sebelum berlawan setiap Ayam Laga perlu berkokok terlebih dahulu sebagai tanda bersedia untuk berlawan.

 • Laga Ayam Laga 4. Setiap Tuan Ayam akan mengemukakan 1 soalan kepada Ayam Laga lawan; 5. Setiap Ayam Laga perlu mampu menjawab soalan yang dikemukakan oleh Tuan Ayam Lawan. Jika gagal, ia akan dianggap tewas dan akan dibawa balik ke kumpulannya. 6. Mana-mana Ayam Laga yang berjaya menjawab soalan dari Tuan Ayam Lawan, bermakna dia berjaya mengalahkan Ayam Laga Lawan. Ini bermakna, Tuan Ayam Lawan akan dibawa balik ke kumpulannya.

 • Laga Ayam Laga 7. Jika kedua-duanya gagal menjawab soalan yang diberi, maka tiada pergerakan kalah menang yang berlaku. 8. Tujuan permainan ini ialah untuk melihat kumpulan manakah yang kehilangan Tuan dan Ayam Laganya. 9. Pemenang dikira berdasarkan kumpulan manakah yang banyak mendapat Ayam Laga dan Tuan Ayam. 10. Ayam Laga mempunyai nilai lebih tinggi berbanding Tuan Ayam. Ini bermakna, jika kumpulan A memenangi 1 Tuan Ayam dan kumpulan B memenangi 1 Ayam Laga. Maka, kumpulan B dianggap pemenang.

 • Siapa Lebih Tepat?(Memadankan Susunan Binaan)Setiap kumpulan diberi sejumlah legoKumpulan diminta menyusun lego tersebut berdasarkan susunan yang dilihat dan dipandang oleh ahli-ahli dalam kumpulan dari satu binaan yang disembunyikan.Setiap ahli perlu bergerak melihat dan memaklumkan dapatan kepada kumpulanCiri yang diambil kira ialah ketepatan susunan dan bentuk yang dibina

 • Hakim Pemburu - HarimauSetiap kumpulan hendaklah patuh pada arahan ketuaKetua kata; Harimau ; kumpulan sahut Aummm dengan kuat.Ketua kata; Pemburu; kumpulan sahut Bangggg dengan kuat.Ketua kata; Hakim; kumpulan senyap dan berpeluk tubuh.Mana-mana kumpulan yang menyalahi arahan ketua di anggap kalah; Oleh itu, ianya perlu dirancang dengan rapi.Referee akan memastikan keselarasan arahan.

 • Hakim Pemburu - HarimauBerikut nilai Menang Kalah pertandingan:- Pemburu vs HakimHakim menang Harimau vs Pemburu Pemburu Menang Harimau vs Hakim Harimau MenangPermainan ini dijalankan secara 2 kali kalah baru matiSekiranya bertembung 3 kali berturut-turut seri (tiada perbezaan berlaku) kedua-dua kumpulan dikira kalah.

 • Merdunya SuaraSetiap kumpulan diminta menyediakan 5 rangkap pantun yang bertemakan - Perihal kawan dalam kumpulan - Nasihat dan motivasi - Alam Sekitar dllSetiap kumpulan diminta menyanyikan lagu Rasa Sayang berlirikkan pantun-pantun tersebutKumpulan yang baik dari segi pantun dan nyanyian berkumpulan dianggap pemenang.

 • Mine SweeperSetiap kumpulan diminta merancangkan strategi bagi menyeberangi satu kawasan yang penuh dengan bom jangka yang akan meletup bila terpijak.Bom ini boleh meletup berulang-ulangkali di tempat yang samaCabarannya ialah berapa ramai ahli yang dapat menyeberangi kawasan itu dengan selamat tanpa terkorban. Bom Meletup bererti anda mati.Setiap kumpulan diberi berlainan lokasi kedudukan Bom Jangka TersebutBom dikira meletup bila kedua-dua kaki telah mendarat pada petak yang berkenaan.

 • CONTOH 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 4000 point3000 point2000 point* 1000 point

 • Merdunya SuaraSetiap peserta diminta mendengar dan menghayati lagu yang dimainkan (senikata lagu diberikan)Setiap kumpulan perlu memilih salah satu lagu yang diperdengarkan dan menyanyikannyaKumpulan yang berjaya menyanyikan lagu tersebut dengan baik, akan diberikan markah yang tertinggi, dan begitulah seterusnya kepada kumpulan-kumpulan lain.Markah diberi berdasarkan:(a) Penyertaan semua ahli dalam kumpulan (b) Kebolehan menyanyikan lagu dengan baik (c) Mengikuti senikata lagu dengan baik (d) Nada suara yang baik dan jelas

 • Test MarathonTest ini mengandungi 40 soalan dalam 2 set. (20 soalan setiap set 1)Soalan terdiri dari soalan BM, BI, Sains dan MatematikSetiap individu akan melalui test ini. Setiap kumpulan akan diberi masa 30 minit secara serentak Selepas 30 minit setiap kumpulan dikehendaki menyerahkan jawapan masing-masingHakim akan menilai jawapan yang betul dan memasukkannya ke dalam jumlah markah kumpulanSetiap kumpulan hendaklah membincangkan strategi menjawab dan setiap ahli hendaklah terlibat.

 • Test MarathonSetiap ahli hendaklah hadir ke meja ujian untuk menjawab soalanCaranya: Kumpulan akan beratur memanjang menunggu giliranDitengah gelanggang disediakan lima meja/kerusi menjawab.Setiap individu akan bergerak ke kerusi/meja untuk menjawabTiru meniru adalah tidak dibenarkan dan sememangnya mengakibatkan anda tidak cukup masa.Fikirkanlah strategi yang bagaimana untuk membolehkan semua ahli dapat menjawab sebanyak mungkin soalan dalam waktu yang ditetapkan.

 • Test MarathonHakim akan mengira berapa set lengkap (20 soalan 1 set) yang mampu dijawab betulJika tiada set lengkap yang didapati maka markah akan dikira berdasarkan soalan yang dijawab betul oleh setiap ahliSoalan berulang tidak diterima.Keputusan Hakim adalah muktamad