perlaksaan aktiviti pengayaan

Click here to load reader

Post on 12-Jun-2015

2.767 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Perlaksaan Aktiviti PengayaanMuhammad Kamil Bin Ahmad Adnan Farhan Hanif Bin Abdul Rahman

Pelaksanaan Aktiviti Pengayaan Hanya diperkenalkan setelah kemahiran asas dicapai. Akan diterangkan dalam 3 kemahiran iaitu Kemahiran lisan Kemahiran membaca Kemahiran menulis

Kemahiran Lisan Contoh Akitiviti:1.Melakonkan sebuah keluarga yang mesra dan sayang menyayangi. 2.Membuat lawatan sambil belajar. 3.Membandingkan kemudahankemudahan yang ada di tempat sendiri dengan orang lain. 4.Menyediakan satu senarai semak tentang nilai-nilai baik untuk memerhatikan sikap penduduk dalam satu komuniti.

Contoh pelaksanaan Guru akan menyediakan satu dialog untuk murid-murid melakonkan sesebuah adegan atau babak. Kemudian murid akan diberikan watak yang terdapat di dalam dialog. Murid akan melakonkan watak masingmasing di dalam cerita tersebut.

Contoh Pengukuhan Contoh Soalan Bacalah sajak berikut dengan sebutan dan intonasi yang betul. ILMU Ilmu adalah penyuluh hidup Terang bersinar bagai Sang Suria Jika tiada ilmu di dada Gelap umpama malam tiada berpelita Carilah ilmu di mana-mana Sekalipun sampai ke negara China Carilah pada setiap masa Agar diri di pandang mulia Dapatkan ilmu apa-apa pun jua Sama ada ilmu dunia ataupun akhirat Ilmu dunia jadikan pedoman Ilmu akhirat jadikan amalan

Contoh Bentuk Teka-teki Ada janggut misai tiada Tombak tercacak di atas kepala Makan rumput badan berbulu Cuba teka siapakah aku

Contoh Pantun Burung helang terbangnya tinggi Hinggap sebentar di dahan mati Kalau selalu sombong diri Semua orang akan membenci Di pagi hari pergi ke kedai Belikan emak segulung benang Kalau sudah menjadi pandai Hiduplah kamu dalam senang

Kemahiran MembacaAktiviti-aktiviti untuk kemahiran 1. Membunyikan huruf yang ditunjukkan 2. Membunyikan suku kata yang ditunjukkan. 3. Membaca perkataan yang ditunjukkan. Aktiviti-aktiviti pengayaan 1. Memadankan kad gambar yang ejaannya bermula dengan huruf yang ditunjukkan 2. Menyesuaikan suku kata dengan gambar yang diberi. 3. Memadankan gambar dengan perkataan yang diberi.

Padankan Gambar-Gambar di Bawah BATU

BUNGA

AIR

KERETA

Kemahiran Menulis Kemahiran: menulis huruf yang tertinggal dalam petak yang dikosongkan. Kandungan: Pokok-pokok bunga yang biasa dilihat.

Aktiviti kemahiran 1. Melawat ke kawasan sekolah untuk melihat pelbagai jenis bunga-bunga. 2. Bersoal jawab tentang bungabunga yang dilihat.

Aktiviti pengayaan - Mengkaji bunga, iaitu bau, warna dan saiznya. - Memasukkan keratan pokokpokok bunga ke dalam botol-botol yang berisi air untuk dijadikan hiasan bilik darjah dan ditanam ke dalam pasu apabila tumbuh akarnya. - Melengkapkan silang kata tentang pokok atau bunga. - Mencari benda-benda yang tersembunyi di dalam gambar. - Membaca kad-kad atau bukubuku (yang disediakan oleh guru) tentang pokok atau bunga.

3. Memadankan gambar bunga dengan kad perkataan. 4. Mencari kad-kad huruf bagi menamakan gambar. 5. Mengisi petak kosong untuk melengkapkan satu nama. 6. Menyalin perkataan-perkataan yang dipelajari 7. Melukis bunga yang digemari.

Contoh aktiviti:P I D R A S K R U I B N T N N G

Isikan silang kata berikutP H

B K K J B R V L