penjagaan ante natal

Click here to load reader

Post on 29-Nov-2015

198 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

nota antenatal

TRANSCRIPT

PENJAGAAN ANTE NATAL

PENJAGAAN ANTE NATAL Pn Hjh Mohaini bt Abdullah KKSMBAKANDUNGANDefinisiTujuan rawatanTempat rawatanAktiviti lawatan

MBADEFINISIJagaan yang diberikan kepada seorang wanita yang mengandung dari mula mengandung sehingga labour bermula.MBATUJUAN RAWATAN1. Untuk meningkat dan memelihara tahap kesihatan dari segi fizikal, mental dan sosial ibu semasa mengandung2. Memastikan bayi yang dilahirkan berada dalam keadaan matang, hidup dan sihat

MBAMengesan awal dan memberi rawatan kepada sebarang keabnormalan dari segi medikal, surgikal dan obstetrik dimana ianya boleh menjejaskan kesihatan ibu dan anak.

4. Menyediakan ibu untuk kelahiran, laktasi dan penjagaan bayi seterusnya

5. Mengurangkan kadar kematian ibu dan prinatalMBA

TEMPAT PENJAGAAN ANTE NATALKlinik Kesihatan Ibu Dan Anak (KKIA)Klinik Desa (KD)Klinik atau Hospital SwastaMBAAKTIVITI LAWATANPendaftaran di kaunterMengambil Sejarah IbuPemeriksaan AmPenyelidikan rutinPemeriksaan Fizikal dan AbdomenPemberian imunisasi ATT.Pendidikan kesihatanRujukan Doktor.MBAPENDAFTARANMenerima ibu dengan mesra dan memberi angka giliran.Mendaftar kes yang baru dan lama sebagai rekod statistik tahunan.MBAPENGAMBILAN SEJARAHTemubual ibu untuk mengesan masalah ibu melalui analisa data-data yang diperolehi

SEJARAH PERIBADI

Nama dan alamat ibu dan suamiUmur BangsaAgama Pekerjaan ibu dan suamiTaraf perkahwinan Taraf pendidikan MBASEJARAH KANDUNGAN SEKARANGTemubual ibu mengenai Tarikh haid normal terakhir (LMP) , amaun dan hari, LMP penting untuk pengiraan gestasi dan jangka tarikh kelahiran (EDD)

Kira jangka masa mengandung period of gestation (POG) untuk menilai pembesaran fetus.

MBASEJARAH SOSIALIbu yang merokok dinasihatkan berhenti merokok kerana boleh merencat petumbuhan dan perkembangan janin dan seterusnya boleh mengakibatkan keguguran.Mengetahui pekerjaan dan taraf pendidikan ibu bagi mengenalpasti taraf ekonomi dan keperluan berkomunikasi.Persekitaran tempat tinggal.MBASEJARAH MENSTRUALUmur menarkeKitaran haid ( regular, pusingan, Tempoh dan amaun)Tarikh haid akhir (LMP)Amalan perancang keluarga

MBASEJARAH MEDIKALTekanan darah tinggi berisiko mendapat pregnancy induced Hypertension (PIH)Ibu yang berpenyakit diabetik juga berisiko mendapat saiz fetus yang lebih besar daripada biasaPenyakit jantung berisiko keguguran dan melahirkan bayi pra-matangAsthma/ epilepsi/psychosisPenyakit tuberkulosis yang sedang menerima rawatanAllergic pada makanan atau ubatan.Ubatan

MBASEJARAH SURGIKALKemalangan melibatkan kecederaan pada tulang pelvis dan pembedahan tulang pelvis

Pembedahan di bahagian uterus contohnya melahirkan anak secara pembedahan (LSCS)

MBASEJARAH KESIHATAN KELUARGAPenyakit keturunan di sebelah ibu atau bapa seperti Hipertensi, Diebetik, Sakit mental, sakit jantung dan kelahiran kembar.

Ibu yang mempunyai riwayat keluarga yang seperti diatas berisiko mendapat penyakit tersebut. Pada masa kehamilan ini beliau harus diberi perhatian untuk mengesan kejadian penyakit tersebutMBASEJARAH OBSTETRIK LALUSejarah antenatalUntuk mengesan sebarang komplikasi yang berlaku semasa Antenatal seperti Pendarahan Antepartum, Pre-Eklampsia, Anemia dan keguguran

Pariti

Tahun kelahiran

Suntikan Rubella.MBASEJARAH LABORKandungan cukup bulan atau pramasa

Jenis kelahiran

Keadaan bayi iaitu permulaan perlahiran, adakah secara spontan, penggunaan instruments dan sejarah kelahiran plasenta dan komplikasi pendarahan.

Retained placentaMBASejarah puerperiumUntuk mengesan kompliksi contohnya secondary PPH, Pireksia puerperal dan psikosis puerperal

Sejarah bayiJantina bayi yang lalu . Berat semasa lahirPenyusuan ibu dan jangkamasa.Keadaan anak sekarangMBAPEMERIKSAAN AMTekanan darahTekanan darah yang tinggi seperti sistolik 130 dan diastolik 90 mmHg berisiko mendapat pre-eclampsia atau Pregnancy Induced Hypertension (PIH)

Ketinggian ibuKetinggian yang kurang daripada 145 sm berisiko mendapat cepalo pelvic disproportion (CPD)

Timbang berat badanKenaikan berat badan 0.5kg/ bulan untuk 20 /52 minggu pertama. Dan 0.5 kg/minggu untuk 20/52 minggu akhir.MBAPENYELIDIKANUjian DarahHeamoglobin kalau kurang dari 10% diagnosiskan anaemia

Kumpulan darah.

Blood for Rhesus Factor- Untuk memeriksa darah ibu samada positive atau negative. Kalau negatif, ujian coomb dilakukan untuk menentukan isoimmunization.

Darah untuk Venereal Disease Research Labaratory (VDRL) untuk mengesan penyakit syphilis,

Ujian urin untuk kehadiran gula dan albumin.MBAPemeriksaan FizikalJururawat mesti memastikan tangan adalah bersih dan suam

Pemeriksaan dilakukan dengan berdiri disebelah kanan ibu dan mulakan secara sistematik

Dilakukan dari kepala hingga kehujung kaki untuk mengesan keabnormalan, contohnya Anamia, Vena Varikos dan parut pembedahan.

MBABANTU IBU BARING DIKATILLonggarkan pakaian untuk mendedahkan bahagian yang hendak dilakukan pemeriksaan bagi memudahkan tatacara dijalankan.

Lindungi bahagian lain dengan kain untuk memberi privasi kepada ibu.

MBARAMBUTNilaikan kebersihan rambut ibu dengan menyelakkan di bahagian pangkal rambut untuk memerhatikan kulit kepala:

Bersih dan sihat

Kutu

Kalau ada kutu atau kelumumur nasihatkan ibu menjaga kebersihan rambut.

MBAKONJUNKTIVAPerhatikan keadaan bahagian konjuktiva mata :

Pucat: tanda anemia dan mungkin perlu ujian darah untuk pernilaian heamaglobin dan rawatan heamatenik diberikan

MBAGIGILakukan pemeriksaan gigi dan tanyakan kerosakan yang berlaku kerana peringkat awal kalsium diperlukan untuk pembentukkan janin dan ibu berisiko mendapat kerosakan gigi dan menjadi punca jangkitan pada tapak placenta. Jika rosak buatkan:

temujanji klinik pergigian

MBALEHERPemeriksaan pada kelenjar tiroidJika terdapat pembesaran rujuk Dr.Cara memeriksa.jari digunakan untuk menentukan saiz.rapatkan jari-jari anda dengan rata.Rasakan leher dengan bahagian dalam dengan jari.Mulai dari pinggir kelenjar ditepi leher dan keliling kalenjar.Arahkan ibu menelan - Kelenjar akan naik dan turun.Periksa kehadiran tremor.

Arahkan ibu duduk/berdiriAngkat kedua-dua tangan ke depanArahkan ibu lurus & rapatkan jari-jarirujuk kepada doctor untuk tindakanMBAVENA JAGULARTerletak di kedua belah leher.Dari sudut rahang kebawah, jika kembang / berdenyut tanda tekanan bertambah dan mungkin ibu ada masalah lemah jantung.

MBATANGAN DAN KUKUWarna tidak pucatTidak ada sianosisBentuk biasa tidak ada clumbbing of finger tidak ada koilonikia (berbentuk sudu) spoon shape nail tanda anemia kekurangan zat besi.

Oedema jari-jariWaktu pagi lebih teruk.Tanya ibu. Adakah jari-jari kebas.Adakah rasa cincin ketat.

MBAPEMERIKSAAN PAYUDARA Tanda mengandung:

Perubahan mengambarkan kehamilanPembesaran payudara.Vena kelihatan di payudara Tuberkel Montgomery menjadi lebih jelasAreola primer & areola skunder menjadi semakin gelap.MBA

MBABentuk-bentuk Puting SusuMBA

Pemeriksaan sendiri

MBAKeadaan putingkesesuaian untuk penyusuanbentuk puting menonjol keluarmasalah : rata /tenggelam/bifid

Ketulanpalpasi ketulan : mungkin tanda barah bermula dari penglihatanbentuk: puting sengetKulit : berkerut menarik ke dalam.Lelehan puting.

MBAKAKIPanjang sama

vena varikosDi betis sebelah dalam paha .Jika teruk periksakan vulva

edemaDi pergelangan kaki Di pratibia kemudian tibiaTeruk jika makin mendalam dan makin tiggiEdema biasa berlaku pada penghujung kehamilan.

Lelehan vaginaTanya ibu lelehan vagina

MBAVena varikos

MBAMBA

PEMERIKSAAN ABDOMENBahagi 3:-PemerhatianPalpasi abdomenRawatan Am

MBAPALPASITujuan:Memerhatikan tanda-tanda kehamilanMenilai saiz pembesaran janinMengenalpasti lokasi bahagian fetus beradaMengesan keadaan luarbiasa janin.

MBA5.Menilai tinggi rahim / gestation

6.Gunakan jari telunjuk - 2jari= 2 cm Ukur dengan tali tape dari fundus simfisis pubis

7. Penggunaan Pinard stethoscope

MBAPEMERHATIANBerdasarkan 5 SSizeShapeSkinScarStriaeMBA

JENIS BARINGANMBA

What is the fundal height?It is estimated by centimeters from upper border of the fundus to the pubis symphasis by taping measure. The height of the fundus correlates well with the gestational age especially during the weeks of pregnancy.Semasa pemeriksaan, pemerhatian yang perlu.MBACARA MENGUKURPalpate uterus with left handTo find fundus press, there is a give at the fundusMeasure from here with a straight tape down to the pubic symphysis

MBAPALPASI FUNDUSTujuan:Mengetahui bahagian yang terdapat di fundus - punggung/kepala

Untuk membantu diagnosa baringan dan presentasi janin

Cara tapak tangan & jari kelingking fundusMBAFetal Poles & axisThe fetal poles refer to the head and bottom of the fetus.In Twins at least three fetal poles should be felt.From finding the 2 poles you can determine the lie/axis of the baby e.g. longitudinal, transverse or oblique.

MBAPALPASI LATERAL / SISITujuan: Mencari belakang janinCari posisi janinCari dnyutan jantung janin

Cara:2 tangan pemeriksa di bahagian sisi abdomen ibu1 tangan tekan lembut1 tangan palpat & gilirkanMBA

MBA

MBAPALPASI