pendidikan jasmani & kesihatan

Download PENDIDIKAN JASMANI &  KESIHATAN

Post on 09-Jan-2016

91 views

Category:

Documents

9 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

PENDIDIKAN JASMANI & KESIHATAN. Tingkatan 4. Permainan Hoki. 1. Definisi. 2. Sejarah. 9. Uji Minda. 3. Kedudukan Padang. 8. Penalti. Keluar. 4. Posisi Pemain. 7. Undang - undang. 6. Kelengkapan Penjaga Gol. 5. Kelengkapan Pemain. 1. DEFINISI. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

Slide 1

Koswer ini dihasilkan oleh :

Mohd Jukhairi bin Md. Said Nik Muhamad Hafifi bin Nik Ayob L20112007194 L20112007199

Zulkifli bin Harun L20112007165Jutaan terima kasih diucapkan kepada En. Yasir bin Bahadur atas segala pertolongan dan tunjuk ajar yang diberikan. Tidak lupa juga kepada individu- individu yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menyiapkan koswer ini.

Diharapkan semua dapat memanfaatkan koswer ini dengan sebaik mungkin.

Terima kasih.

-TAMAT-

Keluar

Keluar3. Kedudukan Padang 4. Posisi Pemain6. Kelengkapan Penjaga Gol1. Definisi 2. Sejarah5. Kelengkapan Pemain7. Undang-undang8. Penalti9. Uji Minda

2. BERAPAKAH KELUASAN PADANG HOKI ( Panjang X Lebar ) DALAM UKURAN ELA?

(100 X 70) ELA(110 X 60) ELA(100X60) ELA(110 X 70) ELA

Jawapan salahCUBA LAGI.

TAHNIAH !!!!ANDA BETULAnda Pasti untuk Keluar?YATIDAK

3. KEDUDUKAN PADANG4. POSISI PEMAIN

6. KELENGKAPAN PENJAGA GOL

Definisi Permainan Hoki :sejenis permainan yang dimainkan oleh dua pasukan, yang setiap satunya terdiri daripada 11 orang pemain yang mencuba memasukkan bola ke dalam gol lawan dengan menggunakan kayu pemukul khas untuknya.

Kayu Hoki - kayu pemukul bola (dalam permainan hoki) yang bengkok di satu hujungnya.1. DEFINISIAdalah dipercayai nama hoki berasal daripada bahasa Perancis, iaitu "hoquet", yang kemudiannya diterjemah kepada bahasa Inggeris menjadi "hockey".

Sejarah hoki Malaysia hampir sama dengan India. Permainan ini dibawa ke negara tersebut oleh askar dan kakitangan British pada 1892. Namun pada ketika itu, hoki masih belum lagi terkenal di kalangan rakyat tempatan. Selepas dua dekad, barulah penduduk tempatan mula meminati permainan ini.

Pada 1923, Malaya berjaya menubuhkan sebuah pasukan hoki dan telah mengadakan perlawanan persahabatan dengan India yang baru sahaja memenangi pingat emas dalam Sukan Olimpik. Selepas itu, pasukan hoki negara telah menjelajah ke beberapa negara di Macau dan Hong Kong dan mengadakan permainan persahabatan di sana.2. SEJARAH HOKI DI MALAYSIA

5. KELENGKAPAN PEMAIN

8. PENALTI- Pukulan Percuma Pukulan percuma diambil berdekatan tempat kesalahan dilakukan

Lokasi untuk mengambil pukulan percuma mestilah di dalam kawasan kesalahan dilakukan seluas 23 meter persegi.

Pukulan percuma yang diberi dalam kawasan bulatan kepada pasukan yang menyerang mesti diambil dalam jarak lima meter dari bulatan tersebut.

Pukulan percuma yang diberikan kepada pasukan yang bertahan dalam kawasan 15 meter daripada garisan belakang, akan diambil dalam jarak 15 meter dari garisan belakang di mana kesalahan berlaku, selari dengan garisan tepi padang.

Klik pada video

9. UJI MINDA12

Recommended

View more >