pencegahan kemalangan kenderaan bermotor

Download PENCEGAHAN KEMALANGAN KENDERAAN BERMOTOR

Post on 17-Jan-2017

174 views

Category:

Health & Medicine

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • PENCEGAHAN KEMALANGAN KENDERAAN BERMOTORDisediakan Oleh : Nassruto

  • pengenalanKemalangan kenderaan bermotor di negara kita merupakan salah satu punca utama kematian dan kecacatan.Kerugian dari segi ekonomi adalah tinggi,sementera kerugian kerana kehilangan nyawa adalah tidak dapat dinilai.

  • Definisi pencegahan kemalangan Apa bentuk tindakan sama ada secara kumpulan atau individu yang bertujuan mencegah atau mengurangkan kemalangan dan kecederaan akibat dari kenderaan bermotor .

    Klasifikasi kemalangan kenderaan bermotorMotor vehicle accident (MVA). melibatkan pelanggaran antara dua kenderaan.Road transport accident(RTA) apa-apa kemalangan yang melibatkan kenderaan dijalan raya.

  • Faktor-faktor penyebabFaktor manusia sikap cuai,tidak sabar,kurang cekap,mengantuk dll.Faktor peralatan.Brek rosak,stering rosak,bahan api bocor dllFaktor persekitaran jalan yang berselekoh,kabus,hujan yang lebat,tanah runtuh dll

  • Tindakan pencegahanMenyedarkan orang ramai tentang kerugian akibat dari kemalangan ini.Memastikan timbulnya awereness yang mendalam tentang terdapatnya bahaya dijalanraya dan harus sentiasa berwaspadaMembantu pihak yang berkaitan untuk mengurangkan bahaya dari faktor persekitaran melalui tindakan jawatankuasa setempat (eg ; JKKK)Mengadakan promosi tentang keselamatan dijalan raya dari masa ke semasa

  • Tindakan secara individu bagi memastikan keselamatan dalam perjalananRancang perjalanan anda.Periksa kenderaan anda.Berehat sekiranya anada penat atau mengantuk.Sentiasa berwaspada pada tanda-tanda isyarat jalanraya.Tidak membawa kenderaan terlalu laju.anticipate keadaan persekitaran yang boleh membawa kepada risiko kemalangan

  • Tindakan secara individu sekiranya menaiki kenderaan awan atau orang lain.Pastikan kenderaan awan tersebut berdaftar dengan pihak yang berkuasa.Memberitahu kepada pemandu,sekiranya pemanduan beliau membahaya. atau membuat aduan kepada pihak yang bertanggungjawab.

  • Tanggungjawab pembantu perubatan di klinik kesihatan/jabatan pesakit luar merekod kes- kes kemalangan dan membuat laporan bulanan ke pejabat kesihatan.Mempromosikan kesedaran tentang keselamatan jalanraya kepada kumpulan sasaran.Menerangakan kepada pesakit/waris tentang proses tuntutan insuran dan lain-lain pampasan sekiranya ada.Membantu dalam proses rehabilitaif kes kemalangan.Menyimpanan rekod kes kemalangan sebagai kes medikolegal.