pejuang kemerdekaan

Download pejuang kemerdekaan

Post on 05-Dec-2014

131 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

sejarah tokoh

TRANSCRIPT

Pejuang-pejuang kemerdekaan negara kitaMAT KILAU

LATAR BELAKANG MAT KILAU Imam Rasu atau Tok Gajah adalah ayah kepada Mat Kilau. Ibu Mat Kilau adalah Mahda iaitu anak kepada Tok Kaut,Burau. Mat Kilau dipercayai lahir dalam tahun 1865/1866 di Kampung Masjid Pulau Tawar. Mat Kilau dijaga dan dipelihara seperti kanak-kanak lain di kampung.

ZAMAN KANAK-KANAK MAT KILAU Mat Kilau diserah mengaji Quran dengan beberapa kanak-kanak lain.Mat Kilau mengaji dengan tekun hinggakan dia pandai membaca Quran dengan berbagai lagu.Apabila tamat Quran Mat Kilau belajar berzanji dan diikuti dengan berdikir Maulud.Setelah pandai berzanji dan berdikir Maulud,barulah Mat Kilau belajar berdikir rebana yang lebih terkenal sebagai 'Dikir Pahang'.Oleh kerana suaranya merdu,maka jadilah Mat Kilau sebagai seorang pendikir yang terkenal di Pulau Tawar.

HOBI MAT KILAU Semasa kecil Mat Kilau suka bermain gasing.Oleh itu kerana mat Kilau pandai main gasing,maka dialah yang dijadikan jurumudi,iaitu orang yang memangkah terakhir.Apabila ada perlawanan main gasing seperti melawan pasukan Pedah di sebelah Hulu Atau Burau di sebelah Hilir,Mat Kilau dijadikan Ketua pasukan Kampung Masjid. Setelah remaja,Mat Kilau mengambil bahagian di dalam permainan orang-orang dewasa iaitu berlaga buah keras.Disebabkan dia seorang pemuda yang kuat kudrat,maka Mat Kilau dijadikan orang tukang hencang. Mengikut apa yang diketahui Mat Kilau tidak pernah menghencang tidak pecah. Dia jadi lebih terkenal sebagai penghencang buah keras apabila Sultan Ahmad sampai dan bersemayam di Pulau Tawar. Mat Kilau juga gemar pergi berburu. Apabila 'peran tua'(ketua berburu) tidak berburu.Mat Kilau dijadikan peran.Akhirnya Mat kilau dijadikan Tok Peran.Sebagai pemburu Mat Kilau telah memperolehi banyak pengetahuan bersangkut paut dengan hutan.

PERKAHWINAN MAT KILAU Apabila berusia lebih kurang 20 tahun,Mat Kilau berkahwin dengan seorang gadis yang bernama Yang Chik binti Imam Daud, Kampung Kedondong. Hasil perkahwinan ini Mat Kilau telah dikurniakan tiga orang anak.

ILMU YANG DIPELAJARI Setelah berkahwin barulah Mat Kilau belajar bersilat dan menuntut ilmu kebatinan. Mat Kilau bukan sahaja belajar bersilat sebagaimana sahabatnya yang lain,bahkan beliau lebih mendalami silat dengan menggunakan senjata seperti keris dan parang. Tentang ilmu batin pula Mat Kilau banyak menuntut ilmu kepahlawanan hinggakan boleh menghilangkan diri. Mat Kilau juga banyak menuntut ilmu daripada ayahnya sendiri iaitu Tok Gajah. Ilmu kebatinan secara agama banyak dituntutnya daripada Haji Osman yang dikenali juga sebagai Haji Muntuk sebelum dia berpindah ke Pekan sebagai Mufti Negeri Pahang.

SIKAP PERIBADI MAT KILAU Mat Kilau mempunyai sifat-sifat pemimpin,maka beliau telah menjadi seorang pemuda yang sangat disegani dan dihormati. Mat Kilau mempunyai cara pemikiran yang matang.Pada bula Oktober,1888 semasa Tok Gajah berada di Pekan, Hugh Clifford telah datang ke Pulau Tawar dan berunding dengan anak Tok Gajah iaitu Mat Kilau itu sendiri.Ini menunjukkan Clifford mempercayai idea-idea Mat Kilau. Dengan setiap lapisan masyarakat.Maka Mat Kilau menjadi seorang yang luas pandangan dan mendapat kepercayaan penuh dari masyarakat. Mat Kilau juga merupakan seorang yang amat disegani.Ini bukan kerana dia adalah seorang anak orang yang berpangkat tetapi kerana kejujurannya. Mat Kilau adalah seorang yang tegas mak dia bukan sahaja disegani bahkan amat dikasihi oleh pengikut-pengikutnya.Pengikutnya terlalu ramai,tetapi yang diketahui namanya ialah Awang Nong,The Ibrahim,Mat Kelubi,Mat Ali(khatib), Awang(Imam)dan Mat Tahir.Mereka ini sanggup sehidup semati dengan Mat Kilau.

KEMATIAN MISTERI MAT KILAU Khabar yang menyatakan Mat Kilau mati tersiar di dalam akhbar-akhbar Inggeris yang diterbitkan di Singapura. The Straits Times dan The Free Press menyatakan "Ketua Pendehaka,iaitu Dato' Bahaman telah jatuh ke tanang pemerintahan Siam pada bulan Oktober,1895. The Free Press pula memberitahu bahawa "Mat Kilau telah melawan apabila hendak ditawan dan akibatnya dia telah cedera di muka dan di kepalanya.Luka-lika itu sangat parah dan dia telah mati di dalam perjalanan ke hilir Kota Bharu disebabkan kehilangan banyak darah". Dengan tersiarnya berita kematian Mat Kilau oleh akhbar The Free Press keluaran 22 Oktober,1895,maka pada pendapat umum tamatlah sudah riwayat Mat Kilau.akan tetapi apa yang sebenarnya berlaku tiada diketahui kecuali beberapa oarang sahabatny seperti Mustafa bin Awang Mat(Jusoh Rimau),Pendekar Tok Demali,Raja Ibrahim(Pak Him),Mat Kelantan dan beberapa orang lain.

KEMUNCULAN MAT KILAU Disebabkan Mat Kilau dicop sebagai 'penderhaka' oleh Inggeris,maka terpaksalah Mat Kilau mengasingkan diri dan berpindah dari satu tempat ke satu tempat dan akhirnya bermastautin di Batu 5,Jalan KuantanGambang.Semejak 1930 Mat Kilau juga terpaksa menukar namanya buat beberapa kali dan akhirnya dia memakai nama Mat Siam. Dalam bulan Disember 1969,Tuhan telah menggerakkan hati Mat Kilau yang pada itu memegang kad pengenalan diri K/P 2044778 dan bernama Mohamad bin Ibrahim,memperkenalkan dirinya yang sebenar.Untuk mengelakkan dirinya dari menjadi tumpuan ramai,maka Mat Kilau telah bersetuju mengumumkan dirinya di kampung kelahirannya. Atas daya usaha Omar bin Mat Kilau,maka Mat Kilau dibawa ke Kampung asalnya iaitu Kampung Masjid,Pulau Tawar. Pada hari Jumaat 26 Disember 1969,Mat Kilau telah pergi ke Masjid di Kampung Masjid untuk bersembahyang Jumaat.Selepas sembahyang,Mat Kilau telah mebaca Quran dan kemudiannya mengistiharkan dirinya sebagai Mat Kilau. Pengistiharan ini telah mengemparkan orang ramai sehingga Kerajaan Pahang menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk menyiasat.Jawatan Kuasa itu dibentuk pada 8 Januari 1970.Beberapa orang telah ditemuramah bagi membuktikan bahawa Mat Siam itu adalah Mat Kilau.Setelah disahkan maka pada pukul 10.30 pagi hari Khamis,6 Ogos 1970.Mat Siam diisytiharkan sebagai Mat Kilau oleh Menteri Besar Pahang. Setelah empat hari selepas pengumuman pengiktirafan terhadap dirinya

dibuat,Mat Kialu meninggal dunia kerana keuzura.Usianya ketika itu dipercayai berusia 122 tahun.Beliau tidak sempat menceritakan kisahkisah perjuangannya kepada kita dengan lebih lanjut.

DATO

MOYANG

SALLEH

Moyang Salleh ialah Dato' Penghulu ketiga bagi Luak Jelebu dan juga pengasas institusi Undang Luak di N9. Pada tahun 1725 beliau telah membebaskan Jelebu daripada kekuasaan Johor dan perisitwa ini dikenali sebagai "MEMUTUSKAN TALI KE JOHOR". Kerana kehandalan beliau dan 4 rakan yang lain (mengunakan kuasa mistiknya) beliau telah membebaskan Jelebu dari cengkaman Johor dan Sultan Johor telah mengisytiharkan beliau sebagai Raja di darat......dan mendapat gelaran Dato' Mendika Menteri Akhir Zaman......... Bagaimana beliau dapat memutuskan tali dengan Johor?......Dahulukala N9(Minang) dikuasai orang Johor (Riau), akan tetapi diabad ke 17 kerajaan Johor Riau telah lemah dan kuasa Britih telah mengambil alih pentabiraannya dan menyebabkan ketegangan di kedua belah pihak dan akhir dari ketegangan tersebut terjadilah satu pembunuhaan dimana Penghulu Rembau telah dibunuh kerana telah menolak peminangan Sultan Johor. Orang Rembau telah meminta jasa baik Moyong untuk pergi berbincang dengan Sultan..Pergilah Moyong bersama 4 orang hulubalanya....Akan tetapi kedatangan beliau tidak disambut baik bahkan dihina. Sultan tidak membenarkan moyong masuk keistananya kerana merasakan beliau tidak setaraf dengannya.....akhirnya moyang membuat satu pertunjukkan dimana seluruh bumi jajahan johor ditimpa hujan tanpa berhenti selama 7 hari 7 malam....akan tetapi yang peliknya mereka berlima tidak ditimpa hujan walaupun setitik....akhirnya sultan meminta moyong masuk tetapi hanya dilandai istana sahaja dan sultan masih tidak mahu bertemu dngny...sekali lagi moyong dihina, akhirnya 5 sekawan ini menunjukan kehebatan mereka.....ada menjadi tinggi dan mengoyangkan pokok kelapa seperti meriam membedil keistana, ada yang membuat angin ribut dikeliling istana dan ada yang mengeluarkan api dari mulut....... akhirnya baginda beralah dan membebaskan negeri disebelah darat (N9) dari kekuasaan Johor dan ini telah menyebabkan Britih tidak dapat menguasai N9, Pahang, Terengganu dan Kelantan..... Itulah besarnya jasa Dato Moyang Salleh bukan sahaja bagi warga N9 bahkan untuk negeri disebelah timur tanah air.........menyekat/melambatkan kemasukaan penjajah di sebelah darat ini.....akan tetapi jasa beliau tidak lagi dikenang, bahkan kalau ke jelebu ( orang jelebu) tanya siapa moyong salleh pasti ada yang ternganga.

SHAMSIAH

FEKAH

Saya cuba mencari data mengenai samsiah fekah tetapi amat sedikit catatanya...jadi apa yang saya tuliskan untuk anda hari ine adalah satu pengalaman peribadi saya.....kalau salah harap dapat maafkan.... Di alam persekolahan saya diajar bahawa Samsiah Fekah seorang komunis......terus dibenak ini mengatakan dia pembelot bangsa melayu krn setahu saya komunis tidak mempunyai agama..melayu murtadlah beliau nie.......tertanya juga kenapa dia sanggup murtad hanya krn inginkan menjadi pemimpin.......Semasa dialam 20an pula saya agak terkejut apabila Kerajaan Malaysia telah memaafkan beliau dan membawa pulang beliau keMalaysia setelah hampir seabad lamanya tinggal sebagai buangan di China.....hati saya bertambah marah.....mengapa orang melayu masih mahu perempuan tua nie ..... Jan 2003 adalah tarikh keramat bagi saya.....Dengan izin TUHAN dan juga pertolongan seorang tuk muda saya dibawa berjumpa dengan SAMSIAH FEKAH.....(sekarang nie beliau tinggal diKuchai Lama)....sedih sungguh keadaannya...bila berjumpa dengannya dia tidak segan-segan memeluk saya....dengan teresak-esak katanya gembira berjumpa dengan gadis melayu(anaknya semua berkahwin dng wanita cina)....beliau tidak bermaya...beliau berkerusi roda......selama seminggu kami berulang kerumahnya untuk berurut....syukur..kakinya agak pulih....Dari situlah saya mengenali