pbs sains ting 3

Click here to load reader

Post on 26-Oct-2015

696 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

pbs sains tingkatan 3 bab 6

TRANSCRIPT

Tajuk: PerkumuhanB1 D2 E1 Menamakan organ-organ perkumuhan dan hasil perkumuhan manusia bagi setiap organ.Aras Kesukaran: Aras RendahArahan: Pilih dan isikan jawapan pada ruangan yang disediakan.

(a) Organ perkumuhan

(b) Hasil Perkumuhan

Air, garam mineral dan ureaPeparuKulit

GinjalAir, garam mineral dan ureaKarbon dioksida dan wap air

Tajuk: PerkumuhanB1 D2 E1 Menamakan organ-organ perkumuhan dan hasil perkumuhan manusia bagi setiap organ.Aras Kesukaran: Aras SederhanaArahan: Isikan nama organ perkumuhan pada ruangan yang disediakan dan pilih jawapan yang sesuai untuk hasil perkumuhan.

(a) Organ perkumuhan

(b) Hasil Perkumuhan

Air, garam mineral dan urea

Karbon dioksida dan wap airAir, garam mineral dan urea

Tajuk: PerkumuhanB1 D2 E1 Menamakan organ-organ perkumuhan dan hasil perkumuhan manusia bagi setiap organ.Aras Kesukaran: Aras TinggiArahan: Isikan ruangan kosong dengan jawapan yang sesuai.

(a) Organ perkumuhan

(b) Hasil Perkumuhan

Tajuk: PerkumuhanB1 D2 E2 Menamakan hasil perkumuhan tumbuhanAras Kesukaran- Aras RendahArahan: Tandakan dalam petak yang disediakan bagi hasil perkumuhan tumbuhan.1.

Lateks

2.

Tannin

3.

Ginjal

4.

Kafein

5.

Oil

6.

Peparu

Tajuk: PerkumuhanB1 D2 E2 Menamakan hasil perkumuhan tumbuhanAras Kesukaran- Aras SederhanaArahan: Namakan hasil perkumuhan tumbuhan yang berikut.1.

2.

3.

4.

Tajuk: PerkumuhanB1 D2 E2 Menamakan hasil perkumuhan tumbuhanAras Kesukaran- Aras Tinggi Arahan: Lengkapkan jadual di bawah ini.

SumberHasil perkumuhan dalam tumbuhan

1. Pokok getah

2. Biji kopi

3. Kelopak bunga ros atau buah kelapa sawit

4. Kulit tumbuhan seperti teh dan pokok bakau

Tajuk: PerkumuhanB2 D4 E1 Mendefinisikan perkumuhanAras Kesukaran- Aras RendahArahan: Isikan tempat kosong dengan memilih jawapan yang sesuai.

Perkumuhan ialah proses ______________________________________________________ dari badan oleh organ ________________________.Penyingkiran bahan buanganPerkumuhan

PembiakanPengoksidaan glukosa

Tajuk: PerkumuhanB2 D4 E1 Mendefinisikan perkumuhanAras Kesukaran- Aras SederhanaArahan: Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Perkumuhan ialah proses ______________________________________________________ dari badan oleh organ ________________________.

Tajuk: PerkumuhanB2 D4 E1 Mendefinisikan perkumuhanAras Kesukaran- Aras TinggiArahan: Jawab soalan berikut.

Berikan maksud perkumuhan.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tajuk: PerkumuhanB3 D6 E1 Menjelaskan kepentingan perkumuhanAras Kesukaran- Aras RendahArahan: Pilih jawapan yang sesuai dan tuliskan pada ruangan yang disediakan.

Perkumuhan ialah proses penting yang berlaku dalam manusia.

Apakah kepentingan perkumuhan:(a) ___________________________________________________________________________________

Mengekalkan keseimbangan air dalam badan.Membekalkan tenaga untuk aktiviti harian.Membekalkan bahan untuk pertumbuhan badan.Membantu untuk menyingkirkan hasil perkumuhan daripada badan.(b) ___________________________________________________________________________________

Tajuk: PerkumuhanB3 D6 E1 Menjelaskan kepentingan perkumuhanAras Kesukaran- Aras SederhanaArahan: Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.

Perkumuhan ialah proses penting yang berlaku dalam manusia.

Apakah kepentingan perkumuhan:(a) Membantu menyingkirkan ______________________________________ daripada badan.(b) Mengekalkan ____________________________________ dalam badan.(c) Membantu mengekalkan ____________ darah.

Tajuk: PerkumuhanB3 D6 E1 Menjelaskan kepentingan perkumuhanAras Kesukaran- Aras TinggiArahan: Jawab soalan berikut.

Perkumuhan ialah proses penting yang berlaku dalam manusia.

Apakah kepentingan perkumuhan:(a) ________________________________________________________________________________(b) ________________________________________________________________________________(c) ________________________________________________________________________________

Jawapan:B1 D2 E1 Aras Rendah, Aras Sederhana, Aras Tinggi(a) Organ perkumuhankulitPeparuGinjal

(b) Hasil perkumuhanAir, garam mineral dan urea

Karbon dioksida dan wap air

Air, garam mineral dan urea

B1 D2 E2 Aras Rendah

B1 D2 E2 Aras SederhanaLateksTannin

MinyakKafein

B1 D2 E2 Aras Tinggi1. Lateks

2. Kafein

3. Minyak

4. Tannin

B2 D4 E1 Aras Rendah, Aras Sederhana, Aras TinggiPerkumuhan ialah proses penyingkiran bahan buangan dari badan oleh organ perkumuhan.

B3 D6 E1 - Aras Rendah, Aras Sederhana, Aras Tinggi(a) Membantu menyingkirkan hasil perkumuhan daripada badan.(b) Mengekalkan keseimbangan air dalam badan.(c) Membantu mengekalkan pH darah.