parti keadilan rakyat ungguli pilihanraya umum

Click here to load reader

Post on 20-Jul-2015

683 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Parti Keadilan Rakyat Ungguli Pilihanraya Umum Ke-12 Pada 2008, Di Selangor

Parti Keadilan Rakyat Ungguli Pilihanraya Umum Ke-12 Pada 2008, Di Selangor Faktor Kemenangan Dan Kewibawaan Kaum Wanita PKR Dalam PRU ke-12Ahli kumpulanAkiraHidayuAmiraHaini

Kumpulan 9Pilihanraya merupakan salah satu asas berkerajaan sendiri dan mengisi kemerdekaan sesebuah negara. la adalah satu proses dan satu sistem yang membolehkan rakyat negara bangsa tersebut memilih pemimpin dan parti yang akan membentuk kerajaan. Pilihanraya merupakan salah satu asas utama dalam pengamalan sistem demokrasi bagi negara-negara yang telah merdeka. Kamus Dewan Edisi ke-4, pilihanraya merupakan pemilihan umum yang diadakan untuk memilih wakil di Parlimen, Dewan Undangan Negeri dan sebagainya lagi.Definisi PilihanrayaPada 8 Mac 2008, rakyat Malaysia telah menjalankan kewajipan mereka sebagai seorang pengundi. Keputusan PilihanRaya Umum Ke-12 kali ini telah mengejutkan banyak pihak terutamanya kerajaan Barisan Nasional (BN).BN hanya memenangi sebanyak 140 kerusi Parlimen daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkanPihak pakatan rakyat pula kali ini telah menunjukkan satu kejutan yang besar apabila mereka telah memenangi sebanyak 82 kerusi Parlimen. PengenalanKeputusan pilihanraya ini juga dianggap sebagai satu tsunami politik yang besar melanda kerajaan BN sehingga memaksa BN melakukan post-mortem yang teliti bagi menganalisis punca dan faktor kekalahan mereka kali ini.Prestasi calon wanita pembangkang nampak lebih menyerlah dalam PRU tersebut. Ini adalah kerana kesemua (100%) calon wanita dari parti pembangkang yang bertanding di negeri Selangor dan Kuala Lumpur telah menang dengan majoriti yang besar apabila setiap calon wanita yang bertanding telah menang dengan majoriti sekalipun bertanding di kerusi panas.

SambFaktor Kemenangan PKR di SelangorKempen & manifesto-> utk raih undi yg tinggi kerana rakyat sememangnya mudah terpengaruh-> salah satu strategi yg digunakan adalah menonjol melalui saluran media massaCalon yg bsifat jujur, amanah & mesra rakyat-> pengundi lebih bminat dgn pemimpin yg punya sifat sedemikian-> merasakan PKR boleh bantu mereka utk selesaikan masalah yg dhadapi-> pengundi lebih yakin utk sokongAnalisis kriteria parti-> kebanyakkan mereka perjuangkan isu pembangunan & kemiskinan-> calon pemimpin harus punya pengetahuan yang luas dlm merangka & melaksanakan rancangan pembangunan-> turut turun padang utk lihat masalah pendudukPenolakan idea politik pembangunan-> tolak idea yg dkemukakan oleh BN (danggap idea lapuk)-> pembangkang dekati & beri bantuan kpd rakyat scra lansungSamb-> dianggap punya prestasi yg cemerlang-> tidak perjuangkan Melayu-Islam shja tapi perjuangkan nasib keseluruhan penduduk (pelbagai etnik)-> sifat keterbukaan jadikan rakyat tidak takut & dapat luahkan segala masalah merekaStrategi pilihanraya-> meletakkan calon dekat pada rakyat telah beri kejayaan kpd PKR-> beri impak & implikasi yg besar terhadap corak & pola pengundianSamb-> meletakkan calon tetap utk btanding ( tidak spt calon BN yg sentiasa btkar setiap kali pilihanraya diadakan-> calon baru tidak akan peroleh banyak undian-> calon lama dianggap lebih matang & lebih berdedikasi dlm soal pemerintahanPerjuangkan hak, kebebasan & kebajikan rakyat-> prestasi yg mberansangkan w/p dikawasan yg mpunyai kepelbagaian etnik-> lebih menyerlah & dapat banyak sokongan

Samb-> menjaga hak integriti rakyat utk pastikan kemenangan parti-> ini kerana, sesetengah parti lupa akan janji mereka bila menang dlm sesebuah pilihanraya, tapi pihak PKR sentiasa melaksanakan janji mereka terhadap rakyat.

Samb

Kewibawaan Wanita PKR dalam PRU ke-12 di SelangorPilihan Raya Umum 8 Mac 2008 yang lalu menyaksikan penyertaan tertinggi wanita dalam sejarah Pilihan Raya Umum di Malaysia Penyertaan calon wanita Melayu dari Pakatan Rakyat merupakan antara tumpuan menarik dalam pilihan raya Umum ke 12. Kemenangan calon-calon wanita Pakatan Rakyat telah menyumbang kepada kemenangan besar parti tersebut.

Peranan dan sikap wanita dalam politik berpotensi untuk mengubah proses penggubalan polisi Awam di Malaysia. Semua calon wanita Melayu pambangkang telah bergiat aktif dalam akiviti kesukarelawan atau NGO sebelum menyartai politik. Kelebihan yang paling ketara yang dapat dilihat ialah calon tersebut bergiat aktif dalam aktiviti kesukarelawan atau NGO di mana kepakaran yang telah diterjemahkan melalui badan tersebut

SambPenubuhan NGO merupakan satu lagi agen sosialisasi yang dapat membantu masyarakat mengenali parti politik khusus bagi Parti Keadilan Rakyat. Pemikiran lama masyarakat mengenai kepimpinan golongan wanita bangsawan menerusi kesinambungan tradisi kepimpinan oleh suami dan saudara lelaki sahaja kini kian terhakis. Ada beberapa isu dan strategi calon wanita Selangor dalam PRU 12 yang lalu dan berkait rapat dengan kehidupan masyarakat seharian.

SambAntara punca kemenangan calon wanita di kawasan Selangor adalah pengalaman dalam NGO dan persediaan selama setahun sebelum pilihan raya Umum diadakan. Manifesto yang dibawa calon wanita pembangkang iaitu Negara Berkebajikan menjadi asas perjuangan calon wanita PKR di Selangor. Kemenangan calon wanita pada PRU ke-12 merupakan satu petanda awal masyarakat di Malaysia telah bersedia menerima dan mengakui ketokohan kepimpinan dalam kalangan wanita.

SambFaktor-faktor tersebut sudah menjelaskan kepada kita mengapa dan bagaimana rakyat boleh merubah angin mereka daripada terus mengundi Barisan Nasional untuk berjuang bersama PKR pada pilihanraya tersebut. Rakyat ternyata lebih bijak untuk melihat, menilai dan memilih parti yang yang mampu membimbing mereka ke arah kemajuan diri, masyarakat dan negara.Ini juga telah membuktikan bahawa kaum wanita telah memainkan peranan yang sangat besar dalam memastikan kejayaan PKR mengungguli negeri Selangor pada pilihanraya tersebut.

KesimpulanWalau apa jua perubahan yang telah dibawa oleh PKR di negeri Selangor, ia pastinya untuk memastikan kebajikan rakyat terbela dan untuk membangunkan negeri berkenaan ke arah kejayaan.Samb

The end!!!