o~~l}gembangan autisme umskal - · pdf filedr harun adakan lawatan kepusat ~...

Click here to load reader

Post on 19-Sep-2019

14 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Dr Harun adakan lawatan kePusat ~

  ,q'\O~~l}gembangan Autisme UMSKAL

  diambil mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana mendatangkan kecederaan fizikal, yang jika sabit ke·. salahan, boleh didenda tidak melebihi RM20,OOO dan penjara maksimum 10 tahun atau kedua-duanya. .

  Beliau berkata pihaknya sedang menunggu hasil siasatan polis berhubung insiden yang menimpa kanak-kanak itu pada Ahad

  LABUAN: Naib Canselor, . Universiti Malaysia Sabah, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah mengadakan lawatan ke PusatPengembangan Autisme, UMS Kampus 'Antarabangsa Labuan (UM­

  . SKAL) sempena lawatan kerja beliau . kampus tersebut, Sabtu lalu. .

  Beli.au yang diiringi isteri, Datin Baidah Ibrahim diberi taklimat oleh Pengerusi Persatuan Autisme Labuan, Zakiah Hassan dan Timbalan Perigerusi, Shafrry Mohd Sarlf.

  Pusat Pengembangan Autisme yang mula beroperasi pada 27 lulai lalu kini· menipunyai 15 ahli.

  Ibubapa yang mempunyai anak autis­ me menghantar anak mereka untuk men­ dapatkan bimbingan dan latihan di pusat tersebut.

  Sempena lawatan itu, Kelab Suri Rumah dan Staf Wanita UMS (KESUM­ BA) menerusi Yang Dipertuanya, Datin Baidah Ibrahim menyampaikall sumban­ gan sebanyak RM5,OOO kepada Zakiah.

  Zakiah bagi pihak ibu bapa men­ gucapkan terima kasili kepada Kesumba yang meniberikan sumbangan tersebut dan berharap lebih banyak individu dan syarikat swasta tampil membantu Per­ satuan Autisme Labuan.

  Pengarah UMS Labuan, Prof Madya Dr Murnizam Haji Halik memberikan taklimat kepada Dr Mohd Harun ketika melawat Bengkel dan Stor Serbaguna serta Ladang Fertigasi.

  Ladang fertigasi ldni ditanami lada padi yang diusahakan pelajar Kelab MyAgrosis UMSKAL di bawah bimbin- .

  gan Timbalan Pengarah UMSKAL, Prof Madya Dr Geoffrey Harvey Tanakinjal.

  Sebanyak 1,500 lada padi sedang ditanam di lima 'romah fertigasi yang masing-masing mempunyai 300 poly­ beg.

  Naib CanseIor kemudiannya men­ giringi Datin Baidah merasmikan Kafe Kesumba Biz & &at. UMSKAL di Kafe Kesumba Aras 11, Bangunan Menara UMSKAL.

  Mohd Harun yang juga Penasihat Kelab Suri Rumah dan Staf Wanita UMS (KESUMBA), ~uji usaha Kesumba ~ yang memberlbn peluang daf! ru­ ang kepada ahlinya menjalankan per­ niagaan sekaligus mampu menambah peildapatan sebarian.

  lepas sebelum berbincang deJ;lgan . Pengarah Bahagian Kanak-Kanak labatan Kebajikan Masyarakat untuk tindakan Ian jut.

  "'Pelbagai peringatan dan amaran diberikan termasuk hebahan di media agar lebih berhati-hati ketika menggunakan eskalator namun, kejadian seperti ini masih berlaku.

  "Tujuan (tindakan) bukan menghukum ibu bapa tetapi sebagai pencegahan dan kesedaran agar semua memandang serius perkara ini dan mengambil iktibar," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Majlis Penasihat dan Perunding Wanita (MP­ PW) di sini, kelmarin.

  Rohani berkata sebelum . ini, tindakan undang-undang juga diambil terhadap ibu bapa yang cuai khususnya kes membabitkan­ kanak-kanak yang ditingalkan di dalam kenderaan tetapi ia tidak dihebahkan.

  Dalam kejadianAhad lepas, kanak-kanak perempuan itu yang didakwa diletakkan di bahu bapanya, terjatul) daripada eskalator . kompleks berkenaan menyebabkan tempuruIig kepaIanya retak dan mengalami pendarahan dalam kepala.-Bernama

  . . .

  SERAH.~. MOhd Ha-r~-n (t~n-g~hY rh~~ya~~Jkan Baidah (kanlln) J.~MafnpJik~h ~J~tiaHg'ab I; tAbJt.}.t*JIl4\#rMam'(lQPi) W.emberikan penerah'a'a'ri' MenMiiMtcfrla'rn~ii't:J\ta'~ddt i J" I ) ~ RM5,OOO ke~ada Pengerusl Persatuan Autisme lcibuan', Za'kiah Hassan. kepada Mohd Harun dan isteri sambil diperhati~an Dr Geoffrey (belakang).

  }- -' 1

  Digitasi Rectangle

View more