modul geog standand 1 geografi

of 24/24
MODUL PENILAIAN MENENGAH RENDAH 2013 23/1 GEOGRAFI Kertas 1 1 ¼ Jam Satu jam lima belas minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi 60 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan. 4. Jika anda hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baru. 5. Anda dibenarkan menggunakan alat geometri. 6. Anda dibenarkan menggunakan kalkulator yang tidak boleh diprogramkan. Kertas soalan ini mengandungi 23 halaman bercetak termasuk kulit [Lihat halaman sebelah SULIT

Post on 26-Oct-2015

39 views

Category:

Documents

8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 1

    MODUL PENILAIAN MENENGAH RENDAH 2013

    23/1 GEOGRAFI Kertas 1

    1 Jam Satu jam lima belas minit

    JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

    1. Kertas soalan ini mengandungi 60 soalan.

    2. Jawab semua soalan.

    3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C dan D. Bagi

    setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan anda pada kertas

    jawapan objektif yang disediakan.

    4. Jika anda hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.

    Kemudian hitamkan jawapan yang baru.

    5. Anda dibenarkan menggunakan alat geometri.

    6. Anda dibenarkan menggunakan kalkulator yang tidak boleh diprogramkan.

    Kertas soalan ini mengandungi 23 halaman bercetak termasuk kulit

    [Lihat halaman sebelah

    SULIT

  • 2

    Arahan : Kertas soalan ini mengandungi 60 soalan. Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan

    diikuti oleh empat pilihan jawapan yang berhuruf A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap

    soalan pilih satu jawapan sahaja.

    Soalan 1 hingga 6 berdasarkan peta di bawah.

  • 3

    1. Pernyataan manakah berkaitan dengan peta?

    A. tanaman utama ialah padi

    B. pembalakan sesuai dijalankan di Bt Tabut

    C. kelapa sawit ditanam secara ladang

    D. penduduk Kg Lahar bekerja sebagai nelayan

    2. Bearing Bt Tabut RG 436191 dari masjid RG 473164 ialah

    A. 40

    B. 130

    C 260

    D. 305

    3. Arah kedudukan kawasan paya dari Pekan Penaga ialah

    A. tenggara

    B. barat daya

    C. timur laut

    D. barat laut

    4. Kawasan Hutan Simpan Bogak sesuai untuk dijadikan sebagai

    A. kawasan pembalakan

    B. kawasan pertanian kelapa sawit

    C. kawasan hutan lipur

    D. kawasan perumahan

    5. Antara berikut yang manakah merupakan bentuk cerun di puncak Bt Tabut ke B?

  • 4

    6. Kawasan hutan paya amat sesuai di tebus guna sebagai kawasan

    A. kelapa sawit

    B. ternakan ikan

    C. padi

    D. rekreasi

    Soalan 7 berdasarkan graf di bawah.

    Stesen X

    7. Hujan maksimum di Stesen X pada bulan?

    A Januari

    B November

    C Februari

    D Disember

    8. Apakah bentuk muka bumi yang terdapat di kawasan peringkat hulu sungai?

    A Delta

    B Jeram

    C Tasik ladam

    D Lurah bentuk U

  • 5

    9. Berapakah jumlah import Malaysia dari United Kingdom pada tahun 2001?

    A. 1 000 juta

    B. 1 500 juta

    C. 2 000 juta

    D. 3 000 juta

    10. Dimanakah lokasi pusat peranginan di bawah?

    Bukit Fraser

    Genting Highland

    A. Banjaran Tahan

    B. Banjaran Crocker

    C. Banjaran Tama Abu

    D. Banjaran Titiwangsa

    11. Antara berikut ,yang manakah merupakan bentuk muka bumi sungai di peringkat hilir?

  • 6

    12. Antara berikut yang manakah merupakan kepentingan tanah tinggi di Malaysia?

    I tapak perindustrian

    II kawasan pelancongan

    III kawasan tadahan

    IV sempadan negeri

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    13. Antara berikut yang manakah merupakan kepentingan Menam Chao Phraya

    kepada Thailand?

    I pengangkutan air utama

    II sumber pengairan bagi pertanian

    III sempadan negara utama

    IV sumber perikanan utama

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    14. Apakah persamaan fungsi sungai di bawah?

    A. Pengairan

    B. Pengangkutan

    C. Kawasan pelancongan

    D. Penjanaan elektrik

    15. Antara berikut yang manakah merupakan cara berkesan mengawal hakisan di

    kawasan tanah tinggi?

    I membuat teres

    II menanam tanaman tutup bumi

    III menggilirkan tanaman

    IV menanam tanaman secara hidroponik

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    Sg.Kinabatangan

    Menam Chao Phraya

  • 7

    16. Antara berikut yang manakah merupakan langkah pemeliharaan alam sekitar

    melalui kaedah biologi dalam akitiviti pertanian di Malaysia?

    I penggunaan racun serangga

    II penggunaan baja kimia

    III penggunaan baja organik

    IV penggunaan burung hantu

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    17. Peredaran bumi mengelilingi matahari mengikut orbitnya menyebabkan

    A. kejadian siang dan malam

    B. kejadian empat musim

    C. pembiasan angin

    D. air pasang dan surut

    18. Antara berikut pasangan manakah benar?

    19. Antara berikut , manakah merupakan faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim

    di Malaysia?

    I kedudukan

    II angin monsun

    III dikelilingi oleh laut

    IV tumbuh-tumbuhan

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    Musim Hemisfera Utara

    A Musim Bunga September - November

    B Musim panas Jun - Ogos

    C Musim Luruh Mac - Mei

    D Musim Sejuk Jun - Ogos

  • 8

    20. Peta 1 menunjukkan tiupan angin monsun di Malaysia.

    Peta 1 : MALAYSIA

    Kawasan yang berlorek menerima hujan pada bulan?

    A. November - Mac

    B. September April C. Mei - September

    D. April November

    21. Peta 2 di bawah menunjukkan kegiatan ekonomi di sesuatu kawasan.

    Peta 2 : DUNIA

    Apakah kegiatan ekonomi yang terdapat di kawasan berlorek ?

    I Pelancongan

    II Pembalakan

    III. Perlombongan petroleum

    IV Memburu anjing laut

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

  • 9

    22. Berikut adalah ciri ciri tumbuhan semulajadi.

    Antara berikut,hutan manakah dapat dikaitkan dengan ciri tumbuhan tersebut?

    A. Hutan Hujan Tropika B. Hutan Monsun Tropika C. Hutan Konifer D. Hutan Mediterranean

    23. Antara berikut yang manakah merupakan faktor penting bagi pertumbuhan hutan

    paya bakau?

    I suhu 18 C

    II pantai berpasir

    III saliran buruk

    IV kawasan rendah pinggir laut

    A. I dan II

    B. I,dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    24. Peta 3 menunjukkan lokasi tumbuh-tumbuhan semulajadi.

    Malar hijau

    Berakar banir

    Peta 3 : ASIA TENGGARA

  • 10

    Apakah ciri-ciri hutan yang terdapat di negara-negara yang berlorek di atas ?

    I Hutan yang tebal

    II Lantai hutan yang jarang

    III Menggugurkan daun pada musim kering

    IV Kayu seperti jati dan penaga

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    25. Peta 4 menunjukkan kepadatan penduduk di sesuatu kawasan.

    Peta 4 : SEMENANJUNG MALAYSIA

    Antara berikut yang manakah merupakan faktor yang mempengaruhi kepadatan

    penduduk di kawasan berlorek?

    I kawasan industri utama negara

    II kemudahan infrastruktur yang banyak

    III bentuk muka bumi berbukit bukau

    IV perlombongan mineral petroleum

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

  • 11

    26. Antara berikut yang manakah merupakan faktor yang boleh menyebabkan kadar

    kelahiran rendah dalam sesebuah negara?

    I taraf pendidikan yang rendah

    II kahwin pada usia muda

    III amalan merancang keluarga

    IV wanita berkerjaya

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    27. Berdasarkan angka di atas, kira kadar kelahiran penduduk tahun tersebut?

    A. 23.67 bagi setiap 1000

    B. 26.37 bagi setiap 1000

    C. 27.36 bagi setiap 1000

    D. 26.67 bagi setiap 1000

    28. Peta 5 menunjukkan kepadatan penduduk di sesuatu kawasan.

    Peta 5 : SEMENANJUNG MALAYSIA

    Tahun 2000

    Jumlah penduduk = 24 500 000

    Jumlah Kelahiran Bayi = 580 000

  • 12

    Antara berikut yang manakah merupakan faktor utama yang menyebabkan

    migrasi ke kawasan yang berlorek?

    I peluang kerja

    II kemudahan pendidikan

    III dasar kerajaan

    IV aktiviti pertanian

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    29. Antara berikut yang manakah menerangkan mengenai ciri-ciri penduduk

    berlebihan ?

    I keluasan tanah terhad

    II kadar buta huruf tinggi

    III kemiskinan rendah

    IV pengangguran rendah

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II danIII

    D. III dan IV

    30. Antara berikut yang manakah merupakan kesan yang akan dialami oleh negara

    yang mempunyai ciri-ciri penduduk seperti berikut?

    I jangka hayat meningkat

    II golongan tua ramai

    III lebihan tenaga kerja

    IV penggunaan teknologi tinggi

    A. I,II dan III

    B. I,II dan IV

    C. I,III dan IV

    D. II,III dan IV

    Taraf kesihatan yang tinggi

    Kadar kelahiran rendah

    Kadar kematian rendah

  • 13

    Batu Caves, Selangor Mulu, Sarawak

    31. Apakah persamaan yang dapat dikaitkan dengan kawasan di atas?

    I gua batu kapur

    II kawasan pelancongan

    III sumber mineral utama

    IV tempat keagamaan

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    32. Manakah negara kurang penduduk?

    I Jepun

    II Sudan

    III Australia

    IV Kanada

    A I dan II

    B I dan IV

    C II dan III

    D III dan IV

    33. Peta 6 menunjukkan migrasi penduduk.

    Peta 6 : ASIA TENGGARA

    33. Apakah faktor di Malaysia yang mendorong berlaku migrasi di atas?

    I upah yang rendah

    II keamanan dan kemakmuran

    III banyak peluang pekerjaan

    IV kos sara hidup yang tinggi

  • 14

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

    34. Apakah langkah yang dilakukan oleh negara Jepun untuk mengatasi kesesakan lalu lintas di bandar Tokyo?

    A. meninggikan kadar bayaran tol

    B. melancarkan kempen kongsi kereta

    C. membina sistem laluan lima lorong

    D. mengehadkan jumlah kenderaan memasuki pusat bandar

    35. Peta 7 menunjukkan kepadatan penduduk di sesebuah negara.

    Negara X di dalam peta di atas mewakili

    A penduduk berlebihan

    B penduduk optimum

    C penduduk kurang

    D kadar migrasi

    36. Lokasi di atas dapat dikaitkan dengan

    A lombong bijih timah

    B petempatan awal

    C tanaman hawa sederhana

    D pelabuhan perikanan

    Lembah Bujang

    Kota Tampan

  • 15

    37. Peta 8 menunjukkan kepadatan penduduk di sesebuah negara.

    Peta 8 : DUNIA

    38. Tamadun awal Mesir purba terletak di peta yang bertanda

    A I

    B II

    C III

    D IV

    39. Pola petempatan berkelompok yang terawal dibangunkan oleh kerajaan banyak terdapat di kawasan

    A lembangan sungai

    B kebun kecil getah

    C tepi landasan kereta api

    D rancangan pembangunan tanah (FELDA)

    40. Antara berikut kawasan peranginan manakah yang terletak di Malaysia Timur ?

    A Gua Niah

    B Bukit Bendera

    C Tanah Tinggi Cameron

    D Tanah Tinggi Genting

  • 16

    Soalan 40 berpandukan rajah di bawah.

    40 Pola petempatan dalam rajah terdapat di ?

    A kebun kecil getah.

    B ladang kelapa sawit.

    C dusun buah-buahan.

    D kawasan penanaman padi.

    41 Tenaga suria sesuai dijadikan tenaga gantian di Malaysia kerana

    A julat suhu harian besar.

    B kos penyediaan rendah.

    C alat ganti mudah diperolehi.

    D pancaran matahari enam jam sehari.

    42. MATRADE terlibat dalam sektor

    A pertanian

    B pengangkutan

    C perlombongan

    D perdagangan

  • 17

    pembinaan empangan hidroelektrik

    pembinaan lebuh raya

    pembukaan penempatan

    43. Kesan utama aktiviti di atas ialah

    A pendapatan negara meningkat

    B spesis flora dan fauna akan bertambah

    C keluasan hutan semakin berkurangan

    D kawasan pelancongan bertambah

    Soalan 44 berdasarkan peta di bawah.

    44. Apakah yang dilakukan oleh penduduk di kawasan berlorek pada penghujung

    tahun?

    A membaiki jala

    B mengecap batik

    C membuat keropok

    D menanam tembakau

    Peta 9 : SEMENANJUNG MALAYSIA

  • 18

    45. Mengapakah kawasan di atas berpenduduk padat?

    A. pelabuhan

    B. bandar diraja

    C. perindustrian

    D. perlombongan

    Soalan 46 berdasakan peta di bawah.

    Peta 9 : SEMENANJUNG MALAYSIA

    46. Lebuh raya X menghubungkan Bandar-bandar berikut

    A. Grik - Jeli

    B. Bukit Kayu Hitam - Johor Bahru

    C. Karak - Kuantan

    D. Jabor - Kuala Terengganu

    Tapah

    Bidor

    Sri Aman

    47. Kawasan di atas penting untuk aktiviti perlombongan

    A. Bauksit

    B Bijih timah

    C. Arang batu

    D. .Kaolin.

    Shah Alam

    Bayan Lepas

    Pasir Gudang

  • 19

    Peta 8 menunjukkan kepadatan penduduk di sesebuah negara.

    48. Logam yang digunakan untuk membuat wayar pengalir elektrik banyak

    dilombong di kawasan bertanda

    A. I

    B. II

    C. III

    D. IV

    Soalan 49 berdasarkan rajah 1 di bawah.

    49. Kemudahan dalam rajah di atas berkaitan dengan alat yang terdapat di

    I Seremban

    II Pulau Langkawi

    III Melaka

    IV Kota Kinabalu

    A I dan II

    B I dan IV

    C II dan III

    D III dan IV

    Rajah 1

    Peta 8 : MALAYSIA

  • 20

    Soalan 5 berdasarkan gambar 2 di bawah.

    Gambar 2

    50. Antara berikut manakah sumber utama yang boleh diperoleh daripada gambar di

    atas ?

    51. Petempatan awal di dunia bermula di

    I. lembangan Sungai Tigris- Euphrates

    II. lembangan Sungai Indus

    III. lembangan Sungai Hwang He

    IV. lembangan Sungai Mekong

    A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D II,III dan IV

    I Tumbuh-tumbuhan

    II Hidupan liar

    III Gas asli

    IV Arang batu

    A. I dan II

    B. I dan IV

    C. II dan III

    D. III dan IV

  • 21

    Soalan 52 berpandukan pernyataan di bawah.

    Jemaluang

    Sungai Lembing

    52. Perkembangan petempatan kawasan di atas dikaitkan dengan kegiatan

    A. perikanan.

    B. pelancongan.

    C. perindustrian.

    D perlombongan.

    53. Kawasan batu kapur utama di Malaysia ialah

    A. Tapah, Perak

    B. Kuala Lipis, Pahang

    C. Baru Caves, Selangor

    D. Temangan, Kelantan

    Soalan 54 berdasarkan pernyataan di bawah.

    54. Berdasarkan rajah di atas, sumber X ialah

    A air

    B tanih

    C mineral

    D tenaga suria

    Soalan 55 berdasarkan penyataan di bawah.

    55. Penyataan di atas merukjuk kepada aktiviti

    A import

    B eksport

    C perniagaan runcit

    Sumber yang tidak

    boleh diperbaharui

    Sumber X

    Aktiviti membeli barang secara

    pukal dan menjual barang

    dalakuantiti yang kecil

  • 22

    D perniagaan borong

    56. Antara berikut, yang manakah merupakan industri berasaskan sumber di

    Malaysia?

    A Kereta

    B Simen

    C Tekstil

    D Kapal

    57. Kesan kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar dapat dikurangkan dengan

    A mengalihkan kegiatan ekonomi ke kawasan luar bandar

    B mengharamkan pengeksportan kayu balak

    C mengimport sumber dari luar negara

    D pendidikan alam sekitar

    58. Jepun dan China melakukan rawatan sumber air untuk

    A mengatasi masalah kekurangan air

    B mengurangkan masalah pencemaran air

    C mengurangkan tahap kemasinan air

    D mengelak dari mengimport air dari negara luar

    59. Tenaga suria berpotensi dibangunkan di Malaysia kerana

    A modal banyak

    B kepakaran tinggi

    C kos pengeluaran rendah

    D pancaran matahari sepanjang tahun

    60 . Apakah kesan yang akan wujud tanpa kerjasama ekonomi antarabangsa?

    A kekurangan modal

    B kumber alam mengalami kepupusan

    C kasaran domestik dapat ditingkatkan

    D teknologi baru tidak dapat dihasilkan

  • 23

    SOALAN TAMAT

    SKEMA JAWAPAN

    SOALAN JAWAPAN SOALAN JAWAPAN 1 C 31 B 2 D 32 B 3 B 33 D 4 C 34 C 5 D 35 D 6 C 36 B 7 A 37 B 8 C 38 D 9 B 39 A 10 D 40 D 11 D 41 D 12 C 42 D 13 A 43 C 14 B 44 A 15 A 45 C 16 D 46 B 17 B 47 D 18 B 48 D 19 C 49 C 20 A 50 A 21 C 51 A 22 A 52 D 23 D 53 C

  • 24

    24 D 54 C 25 A 55 D 26 D 56 B 27 A 57 D 28 A 58 B 29 A 59 D 30 B 60 D