model kajian tindakan john elliott

Download Model Kajian Tindakan John Elliott

Post on 15-Apr-2016

36 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ARbt

TRANSCRIPT

MODEL KAJIAN TINDAKAN JOHN ELLIOTT

MODEL KAJIAN TINDAKAN JOHN ELLIOTTPembentangan oleh :Awang Mohammad Shahfiq Bin Awang SemanFung Thien LungNik Husni Adilah Binti Nik HashimNur Fatin Binti Hussin

DefinisiJohn Elliott (1991) memberi definisi kajian tindakan sebagai satu kajian sosial untuk meningkatkan kualiti dan mutu tindakan yang akan diambil terhadap sesutu keadaan.

Kesahan sesuatu teori atau hipotesis yang dibuat tidak bergantung kepada kajian secara saintifik, tetapi ianya lebih bergantung kepada keberkesanan kajian tersebut dalam membantu manusia untuk mempunyai pelbagai kemahiran dan dapat bertindak secara bijak.

Ciri ciri Idea utama Elliott ialah penyelidik membangunkan pemahaman peribadi ke atas sesuatu masalah dan pengertian abstrak itu adalah penting dalam melaksanakan tindakan (Elliott , 1987:157).

Bagi John Elliott, kajian dalam pendidikan adalah satu usaha susila yang mencari dan memahami nilai-nilai dalam pendidikan. Elliott (1985) berpendapat kajian dalam pendidikan sepatutnya menjadi bentuk kajian tindakan yang baru di mana para guru akan menjadi penyumbang utama.

John Elliott setuju dengan konsep lingkaran refleksi tindakan Kemmis tetapi John Elliot menyatakan terdapat lebih banyak aliran tindakan dalam peringkat pelaksanaan untuk mendapat lebih banyak sokongan dan maklumat sebelum berpindah kepada lingkaran kedua. Oleh itu, Elliot telah memperkembangkan model Kemmis bagi membolehkan aliran yang lebih lancar berlaku antara tahap-tahap yang terdapat dalam proses kajian tindakan.Ia bertujuan untuk menghasilkan model yang lebih lengkap. Contoh model ini ialah:

Rajah: Penyelidikan Tindakan Model ElliotModel Elliot :5 PeringkatFormat penulisan kajian tindakan John Elliott Tujuan : untuk membuktikan sesuatu teori/Model. Biasa digunakan oleh doktor perubatan.

Tajuk kajianLatar belakang kajianKenalpasti idea/ Fokus/ Masalah kajian/ TeoriTinjauan : Cara fakta dan analisis kenyataanPerancangan Tindakan: Tindakan 1Tindakan 2Tindakan 3Tindakan 4Refleksi : Huraian kejayaan

Kepentingan Lebih tersusun, mudah difahami.Tajuk atau idea kajian tindakan lebih khusus dan disokong dengan fakta2 tinjauan. Kajian dijalankan mengikut prosuder umum membolehkan guru-guru lain mematuhi prosuder itu & menguji kesahan kajian. Terdapat beberapa peringkat tindakan pada tahap pertama.Semua kejayaan atau kegagalan dinilai, ditafsir dan direkodkan.Hasil tahap 1 memberi idea baru & membaiki perancangan selanjutnya pada sebelum masuk pusingan ke-2. Sesuai untuk guru2 pelatih dan guru permulaan. Tamat