melakar dan melukis litar elektronik

Click here to load reader

Post on 27-Oct-2015

237 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

PCB dan elekronik

TRANSCRIPT

Melakar dan melukis Litar Elektronik

MEREKABENTUK PCB & PROJEK ELEKRONIKMOHD KAMIRUL PRODUCTION1MELAKAR DAN MELUKIS LITAR ELEKTRONIKMOHD KAMIRUL PRODUCTION2ELEKTRONIKElektronik merupakan kajian dan penggunaan peranti yang beroperasi dengan kawalan aliran elektron atau sebarang partikel bercaj.

Komponen elektronik secara umumnya akan dipaterikan pada papan litar bercetak untuk membina sebuah litar elektronik mengikut fungsi-fungsi tertentu.MOHD KAMIRUL PRODUCTION3KOMPONEN ELEKTRONIKSuis

Bateri

MOHD KAMIRUL PRODUCTION4KOMPONEN ELEKTRONIK3) Mentol

4) Diod

MOHD KAMIRUL PRODUCTION5KOMPONEN ELEKTRONIK5) LED

6) Transistor

7) Perintang

MOHD KAMIRUL PRODUCTION6KOMPONEN ELEKTRONIK8) Kapasitor

9) Buzer

10) Pembesar suara

MOHD KAMIRUL PRODUCTION7JENIS-JENIS LUKISAN ELEKTRONIKLukisan elektronik terbahagi kepada dua iaitu:Lukisan BergambarLukisan SkematikMOHD KAMIRUL PRODUCTION8LUKISAN BERGAMBARLukisan ini sesuai digunakan:bagi orang yang baru menceburi bidang elektronik. untuk membina projek elektronik yang kecil dan mudah. Ciri penting lukisan ini ialah menunjukkan susun atur fizikal sebenar sesuatu litar. Rajah ini membolehkan orang ramai memahami suatu litar dengan mudah kerana kurang berbentuk teknikal.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION9Lukisan bergambar tidak sesuai digunakan bagi melukis litar yang mempunyai sambungan komponen yang kompleks dan banyak. Hal ini kerana pertalian di antara komponen-komponen elektronik akan semakin sukar dilihat. MOHD KAMIRUL PRODUCTION10

MOHD KAMIRUL PRODUCTION11LUKISAN SKEMATIKLukisan skematik lebih sesuai digunakan untuk mempersembahkan suatu litar yang besar atau kompleks.Lukisan ini juga membolehkan suatu litar besar dilukis dengan kemas dan dimuatkan dalam ruangan yang lebih kecil.Bagi mereka yang tidak mengenali simbol elektronik, mereka pastinya akan sukar membaca lukisan skematik.MOHD KAMIRUL PRODUCTION12Lukisan rajah litar skematik menggunakan simbol skematik bagi mewakili sesuatu komponen tertentu.Garisan-garisan digunakan bagi menunjukkan sambungan di antara komponen elektronik.Komponen elektronik juga dilabelkan dengan huruf-huruf tertentu. Label ini penting untuk pengenalan komponen.MOHD KAMIRUL PRODUCTION13Rajah skematik tidak memberi gambaran sebenar tentang perkara berikut:Susun atur fizikal komponen yang bakal dipasang.Saiz dan ruang yang diperlukan oleh sesuatu litar.MOHD KAMIRUL PRODUCTION14

MOHD KAMIRUL PRODUCTION15PCBPrinted Circuit Board(PCB) ialah papan litar bercetak yang digunakan untuk menyambung dan menyokongkomponen elektroniksecara elektrik.

Komponen elektronik dipasang padanya mengikut reka bentuk tertentu.

Sambungan kuprum yang direka bentuk akan menyambungkan kesemua komponen elektronik bagi menghasilkan satu sistem elektronik.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION16Ciri utama PCB ialah penggunaan kuprum tercetak bagi menggantikan kebanyakan wayar-wayar penyambung komponen-komponen.

Beberapa kebaikan PCB:Binaan litar biasanya kecil.Pemasangan litar lebih kemas.Pembinaan litar boleh dijalankan dengan cepat.Kesilapan semasa memasang litar dikurangkan.Kaedah yang ekonomik.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION17

MOHD KAMIRUL PRODUCTION18MEMBUAT SURIHAN DAN MEMUNAR PCBMOHD KAMIRUL PRODUCTION19Lukis rajah litar bagi menentukan susun atur komponen elektronik yang akan dipasang serta melakar litar kuprum yang akan menyambungkannya.

Saiz sebenar sesuatu komponen perlu diberi perhatian semasa melukis rajah papan litar bercetak.MOHD KAMIRUL PRODUCTION203) Pastikan anda melakar satu lubang untuk setiap pin (kaki) komponen.

4) Kedudukan suatu komponen di atas papan litar bercetak boleh ditunjukkan dengan lukisan bentuk fizikal komponen berkenaan atau simbol skematiknya.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION215) Hasil lukisan rajah litar bercetak ini dipindahkan ke atas bod berlapik kuprum nipis untuk dicetak.

6) Langkah-langkah mencetak papan litar bercetak adalah seperti berikut:

MOHD KAMIRUL PRODUCTION221) Dapatkan sekeping bod berlapik kuprum untuk cetakan PCB.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION232) Bersihkan permukaan kuprum dengan bahan penggilap logam atau atau berus keluli yang halus.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION243) Pindahkan rajah papan litar bercetak yang telah disediakan ke permukaan kuprum.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION254) Surih semula rajah yang telah dipindahkan ke atas permukaan kuprum dengan pen berdakwat kalis bahan kakis.

5) PCB akan direndamkan ke dalam Sodium Metasilicate Pentahydrate bagi menyingkirkan lapisan peka cahaya pada PCB yang telah didedahkan kepada sinar UV.

Surihan ialah melukis garisan, menggaris, menggores(Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka)

MOHD KAMIRUL PRODUCTION266) PCB perlu direndam dalam larutan developer untuk menghakis lapisan yang telah terdedah kepada sinar UV dan akan meninggalkan bentuk litar di atas PCB.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION27277) Punarkan permukaan kuprum dengan merendamkannya dalam larutan ferik klorida. Berhenti menunar apabila semua bahagian kuprum yang tidak dikehendaki telah dikakis. Cuci bod kuprum dengan air dan keringkan bod.

Ferik kloridaLarutan ini akan menghakis lapisan kuprum di atas PCB yang tidak dilindungi oleh cetakan litar yang terhasil melalui surihan

MOHD KAMIRUL PRODUCTION288) Buat lubang pandu pada setiap tempat untuk memasukkan kaki komponen.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION29

MOHD KAMIRUL PRODUCTION309) Tebuk lubang pada lubang pandu menggunakan gerudi mini berdiameter yang sesuai.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION3110) Bersihkan dakwat kalis bahan kakis dengan bahan pelarut yang sesuai (seperti thinner)Uji keupayaan litar dengan menggunakan meter pelbagai.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION32MEMASANG DAN MEMATERI KOMPONEN ELEKTRONIKMOHD KAMIRUL PRODUCTION33MEMASANG KOMPONEN ELEKTRONIKBerdasarkan lukisan skematik yang dibuat, susun komponen elektronik di atas papan litar.

Masukkan kaki komponen ke dalam lubang yang telah digerudi.

Pastikan kaki komponen diletakkan dengan betul.MOHD KAMIRUL PRODUCTION34

MOHD KAMIRUL PRODUCTION35MEMATERI KOMPONEN ELEKTRONIK1) Soldering ialah proses memateri komponen untuk dicantumkan kepada litar PCB.

PEMEGANG PAPANSoldering Iron (Alat Pateri)PlayarMOHD KAMIRUL PRODUCTION362) Panaskan soldering iron dan kaki komponen untuk memateri.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION373) Potong kaki komponen yang berlebihan dengan menggunakan cutter.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION384) Pastikan cantuman komponen yang dibuat kemas dan teguh untuk mengelakkan komponen mudah tertanggal.

5) Elakkan memateri kaki komponen terlalu lama kerana suhu yang terlalu panas boleh merosakkan komponen.

MOHD KAMIRUL PRODUCTION39

Pembentangan seterusnyaMOHD KAMIRUL PRODUCTION40