masalah disiplin

Click here to load reader

Post on 16-Jan-2016

251 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

masalah tingkah laku dan disiplin

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

MASALAH DISIPLIN DAN TINGKAH LAKU BERMASALAH BILIK DARJAH8. Menunjukkan kekuatan diriMengacau rakan sekelas

MEMBULI

9. Berbohong atau menipuKecenderungan untuk tidak bercakap benar

10. Menimbulkan kekecohan / kebisingan Suara kuatBerlagak

Tolong duduk !Tak nak !!11. Kurang sopanMenjawab guru dengan nada menjengkelkan(. . Menunjukkan muka masamMengeluarkan bunyi2 bisingBara bara bere bere !!

12. Mencuri Mengambil barang orang lain tanpa izin

KEKEMASAN DIRITiada lencanaKuku panjangWarna rambutRambut panjang

Tingkah LakuSemua perlakuan seseorang sama ada baik atau tidak memuaskan .

Tingkah Laku BermasalahTidak mengikut norma sesebuah masyarakat Tidak sesuai dengan situasi tertentuMelanggar peraturan undang2, etika atau kepercayaan agamaEMPAT ASPEK Kebosanan dgn aktiviti kelas mendorong kanak2 melanggar peraturan, menipu , mengganggu rakan dalam kelastnpa tujuan munasabah. Sekiranya perbuatan ini dibiarkan mereka akan merasa seronok kerana terlepas drpd peneguhan&hukuman.

Masalah emosi dalam kalangan murid turut menyumbang kepada masalah disiplin dan tingkah laku di dalam bilik drjah.

Murid seperti ini tidak mempunyai kawan, sukar menyiapkan tugasan, kerap tidak hadir ke sekolah, menunjukkan sikap yang kurang sesuai spt menangis, perasaan yang kerap berubah, tidak cergas ataupun malu. Guru Guru harus merancang sebelum masuk ke bilik darjah.

Perancangan beliau mesti mengambil kira setiap murid dalam kelasnya iaitu prestasi, keupayaan, dan pengetahuan sedia ada mereka.

Aktiviti yang pelbagai dapat menarik minat murid&mewujudkan situasi di mana murid tertunggu2 utk melihat aktiviti berikutnya.Guru merupakan role model kepada murid. Sekiranya guru bersikap tidak bertanggungjawab, tidak menghormati murid maka kemungkinan besar murid akan bersikap sedemikian kepada guru tersebut.

Pertuturan dan bahasa y digunakan juga harus berhati2 kerana murid meniru gaya dan komunikasi guru. Amalan dan tingkah laku guru boleh mempengaruhi sikap serta kelakuan murid.Sekolah Sekolah perlu membina perasaan kemasyarakatan dlm kalangan muridnya.

Murid mesti merasakan mereka ialah anggota yang dpt menyumbangkan ke arah pencapaian matlamat sekolah.

Sekolah juga perlu mengambil berat mengenai prasarana y perlu bagi murid-muridnya. Latar belakang muridMurid yg dtg drpd keluarga penyayang mgkin dpt menunjukkan kasih sayang kepada orglain, disenangi oleh rakan sebaya dan tidak terlalu menuntut perhatian.

Murid yg tidak mendapat ksh syg di rumah akan cuba mendapatkannya drpd guru atau rakan sebaya. Murid ini akan berusaha menarik perhatian guru dan kadangkala boleh menimbulkan masalah disiplin.

Selain itu, ibu bapa y bekerja tidak dpt meluangkan masa y mencukupi bersama2 anak mereka dan mereka menyerahkan tanggungjawab mendidik anak mereka kepada guru.

Konflik dlm keluarga, penceraian atau kehadiran adik baharu dlm keluarga blh mengganggu emosi kanak2 sekiranya tidak diurus dengan baik. perasaan risau,marah, kecewa yg terpendam akan dibawa ke sekolah. Misalnya, perasaan marah kepada ibu akan disalurkan kepada guru wanita di sekolah.Kawasan tempat tinggal memberi kesan ke ats tingkah laku murid. Sekiranya jiran murid terdiri drpd mereka yg telah tcicir drpd sekolah, kanak2 mungkin akan berfikir bahawa dia sedang membuang masa di sekolah dan tidak sabar utk bekerja.

Dorongan murid utk keluar dr alam persekolahan bertambah sekiranya mereka tidak mengikuti p&p di dalam kelas.

Murid lebih yakin bahawa dia tidak sepatutnya berada di dalam kelas & mungkin menimbulkan masalah.

Sekian , terima kasih