lompat tinggi 1

Click here to load reader

Post on 30-Apr-2015

8.770 views

Category:

Documents

39 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

 • 1. Company name OLAHRAGA LOMPAT TINGGI DISEDIAKAN OLEH : MOHD NAZROL B. ISMAIL ( 830501-01-5263 )
 • 2. PENGENALANCompany name Acara Lompat Tinggi adalah salah satu daripada acara olahraga yang diminati dan sentiasa mendapat perhatian ramai. Lompat Tinggi mula diperkenalkan dalam tahun 1887 dan dalam tahun 1896 acara Lompat Tinggi telah diperkenalkan di dalam sukan Olimpik. Acara ini menjadi perhatian ramai kerana pelbagai gaya lompatan digunakan oleh para atlit. Dalam acara Lompat Tinggi, seseorang atlit memerlukan kebolehan semulajadi. Bagi melaksanakan satu lompatan yang baik hendaklah bergantung kepada diri atlit itu sendiri iaitu dari persediaan fizikal dan mental.
 • 3. Company name Terdapat beberapa gaya dalam acara Lompat Tinggi seperti berikut 1) Gaya Gunting (Scissors) 2) Gaya Eastern Cut-Off. 3) Gaya Guling Barat (Western Roll). 4) Gaya Guling Pelana (Straddle). 5) Gaya Fosbury Flop Dalam gaya-gaya di atas, gaya pertama hingga gaya keempat termasuk dalam fasa layangan. Bagi gaya pertama hingga ketiga tidak akan menghasilkan lompatan yang tinggi. Ini disebabkan gaya-gaya tersebut kurang sempurna dari segi teknik melompat. Oleh yang demikian gaya guling pelana (Straddle) dan gaya Fusbury Flop telah diperkenalkan bagi mendapatkan lompatan yang tinggi.
 • 4. OLAHRAGACompany name L O M P AT T IN G G I
 • 5. ContentsCompany name 1. Peraturan 2. Teknik
 • 6. Company name Kawasan Mendarat 1 2 3 Lekukan yang Lebarnya mestilah Komposisi busa berisi pasir atau sekurang menentukan tilam tinggi yang kurangnya 5m x tahap kualiti daya terdiri daripada 3m serapnya, maka bongkah ketinggiannya bongkah busa tidak di tetapkan. poliuretana yang di susun
 • 7. Company name Kawasan Mendarat 4 5 6 Busa itu Busa yang Komposisi busa hendaklah diikat digunakan menentukan dengan rapi. mestilah mampu tahap kualiti daya serapnya, menyangga maka pendaratan ketinggiannya peserta dengan tidak di lembut. tetapkan.
 • 8. Company name Palang dan Tiang 1 2 3 4 Tiang-tiang yang menyokong palang Palang di Cagak-cagak ini berdiameter 3 cm sokong oleh Cagak-cagak ini mempunyai mestilah cagak-cagak mestilah permukaan rata diletakkan yang boleh di menghadap berukuran 4 cm 4 m jaraknya ubah satu sama lain. x 6 cm. antara satu sama kedudukannya. lain dan 10 cm dari tilam.
 • 9. Company name 5 6 Semasa Ukuran pertandingan kenaikkan palang dinaikkan semakin kurang 5 cm, 3 cm dan 2 apabila palang cm. semakin tinggi.
 • 10. Company name
 • 11. Company name Landasan Larian 1 Landasan larian merupakan sebahagian daripada bulatan yang mempunyai jejari 15 25 m. (Jarak tidak dihadkan) 2 Peserta dibenarkan membubuh penanda di atas landasan larian. 3 Peserta dibenarkan membatalkan lompatan dan mengulangi larian semula jika lonjatan belum dibuat. 4 Dengan syarat tidak melebihi 90 saat masa diberikan untuk membuat lompatan.
 • 12. Company name 5 Seandainya peserta menyentuh palang atau melepasi kawasan di antara kedua-dua tiang, percubaan akan dikira. 6 Lonjakan dwikaki tidak dibenarkan. 7 Peserta dibenarkan membubuh penanda di atas landasan larian.
 • 13. FASA-FASA LOMPATAN TINGGICompany name Semua gaya lompatan boleh dibahagikan kepada empat fasa Pergerakan iaitu : c)Penunuan larian menghala ke palang d)Lonjakan - tindakan kaki untuk menaikkan badan e)Layangan - gaya dan kedudukan badan ketika berada di udara dan di atas palang f)Pendaratan sentuhan badan dan bahagiannya dengan tempat mendarat
 • 14. Company name Teknik Fosbury Flop 1 2 3 Diperkenalkan Peserta Peserta mendarat oleh atlet bangsa menyelekoh ketika dengan bahagian Amerika bernama 4 langkah terakhir belakang dahulu Dick Fosbury sebelum melompat setelah melepasi pada tahun 1967 dan peserta palang. berputar pada paksi tegak sebaik sahaja melompat.
 • 15. Company name 5 4 Flop ialah lompatan gaya gunting Peserta membuat yang dilakukan dengan pendekatan lonjakan dengan secara berkelok dengan kaki yang paling menggunakan bahagian belakang jauh dari palang.
 • 16. Company name 6 7Penting untuk membengkokkan Putaran ini dihasilkan olehkaki yang satu lagi dan daya yang tersimpan semasamengelakkan daripada berputar membuat kelokan terakhirpada paksi tegak untuk dalam larian tuju (approachmenghalang belakang badan ke run)palang dengan menggunakangerak badan.
 • 17. Company name 8 9 Semasa diudara pelompat flop Melepaskan betis dan kaki harus melentikkan badan ke dapat dilakukan dengan belakang dengan kepala dan meluruskan kaki pada tumit di tarik ke dalam dan masa yang benar-benar mengelak memandang palang. sesuai.
 • 18. Company name 10 Pendaratan haruslah dilakukan dengan bahagian atas belakang dan bahu.
 • 19. Company name Teknik Gaya Pelana 1 2 3 Larian tuju yang Peserta membuat Semasa berada lurus yang lonjakan dengan diudara peserta dibuat pada mendekati palang memusing badan sudut tirus dari itu dari sebelah kiri dengan keadaan perut landasan larian. dan kaki kanan jika mengarah ke palang dia mendekati dan menda