laporan keceriaan papan kenyataan

Click here to load reader

Post on 04-Dec-2015

324 views

Category:

Documents

11 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Internship 2015

TRANSCRIPT

SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN (CINA) LOK YUK LIKAS

LAPORAN PROJEK MENGHIASKAN PAPAN KENYATAAN

PROJEK INTERNSHIP (KUMPULAN) PISMP BAHASA CINA AMBILAN JANUARI 2012

DIBAWAH KENDALIAN GURU PELATIH

ELAINE CHANG HOW YUEN

KEW MEI QI

NOVERA LIEW KAH SHING

YAP JIA JUN

PELAJAR PISMP BAHASA CINA AMBILAN JANUARI 2012,

DENGAN KERJASAMA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN (CINA) LOK YUK LIKASLAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA SEKOLAH

: SJK(C) LOK YUK LIKAS, KOTA KINABALU

NAMA PROJEK/AKTIVITI : PROJEK KECERIAAN PAPAN KENYATAAN

TEMPOH PERLAKSANAAN : 28/09/2015 SEHINGGA 23/10/2015Pada 28 Sept 2015, ahli kumpulan dan saya telah mencadangkan untuk menjalankan projek keceriaan papan kenyataan sekolah. Saya dan ahli kumpulan memastikan projek ini dapat dijayakan seperti yang diharapkan kerana ini merupakan projek kumpulan. Projek sudut galeri ini telah dicadangkan berdasarkan beberapa objektif yang ingin dicapai. Antara objektif yang telah digariskan ialah :

Memanfaatkan sepenuhnya penggunaan papan kenyataan dengan baik.

Menjadikan Papan Kenyataan sebagai pusat maklumat terkini.

Mengisi masa lapang murid dengan budaya membaca.

Menambahkan ilmu pengetahuan dari segi sejarah sekolah dan mata pelajaran dengan maklumat yang dipaparkan.

Menunjukkan kepekaan pihak sekolah tentang pentingnya ilmu dan maklumat terkini kepada murid-murid.

Atas inisiatif kami pada Internship kali ini, kami telah memastikan projek ini dapat disiapkan dalam waktu yang ditetapkan. Melalui perbincangan yang dibuat bersama Penolong Kanan Pentadbiran iaitu Cik Yap Suk Lin, kami diberikan peluang untuk bertanggungjawab untuk menyiapkan projek ini dalam masa yang ditetapkan.

STRATEGI PELAKSANAAN:

Sebelum :Pada 28 Sept 2015 saya dan rakan saya iaitu Elaine Chang How Yuen, Novera Liew Kah Shing dan Yap Jia Jun telah melaporkan diri di SJK (C) Lok Yuk Likas menjalani intership kami selama sebulan di sini. Kedatangan kami pada kali ini di sekolah ini adalah untuk melaksanakan 3 projek yang akan dikendalikan oleh kami sendiri. Oleh itu, kami telah membuat perbincangan mengenai projek yang bakal dilaksanakan dalam tempoh sebulan kami di sini.

Selepas mendapat kata sepakat, kami bercadang untuk menceriakan sudut kenyataan sekolah. Tanpa melengahkan masa, kami mula menyediakan kertas kerja projek untuk diberikan kepada Guru Besar bagi mendapatkan persetujuannya. Selain itu, kami turut memaklumkan kepada guru besar bahawa kami memerlukan sedikit bantuan dari segi kewangan untuk membeli bahan-bahan hiasan papan kenyataan. Kami bersyukur kerana projek ini diluluskan dan pihak sekolah bersetuju dengan kos perbelanjaan yang telah kami nyatakan dalam kertas kerja ini.

Semasa :

Pada 01 Oktober 2015, kami mula mengumpul gambar-gambar yang berkaitan dengan sejarah SJK(C) Lok Yuk Likas daripada guru-guru yang berkaitan seperti Cikgu Teo. Kami telah menghantar salinan gambar tersebut ke kedai gambar yang berhampiran untuk dicetak. Setelah itu, kami melaminate gambar-gambar tersebut supaya gambar tahan lebih lama pada papan kenyataan.Pada 02 Oktober 2015, projek diteruskan dengan menyediakan huruf bagi melabelkan setiap sudut. Proses menyediakan huruf ini melibatkan 7 sudut iaitu Sudut PPPM, Sudut Sejarah SJK (C) Lok Yuk, Sudut Keratan Akhbar, Sudut KSSR, Sudut Sehari Sekata, Sudut Bahasa Cina, Sudut Bahasa Malaysia dan juga Sudut Aktiviti Sekolah.Selain itu, kami juga menyediakan bahan-bahan maklumat yang berkaitan dengan sudut berkenaan. Sebagai contoh peribahasa bagi sudut Bahasa Malaysia, maklumat KSSR bagi sudut KSSR dan sebagainya. Selepas selesai menyediakan maklumat, kami telah menampal maklumat-maklumat berkaitan.

Selapas itu, kami telah menghias papan kenyataan tersebut supaya menjadi lebih ceria dan teratur. Selepas :

Sudut papan kenyataan tersebut akhirnya berjaya disiapkan pada minggu kedua internship. Sudut papan kenyataan yang dihasilkan itu begitu menarik minat guru-guru dan murid kerana sudut tersebut mempamerkan asal usul sejarah SJK (C) Lok Yuk Likas dan juga maklumat mata pelajaran

Setelah siap keseluruhan ruangan papan kenyataan tersebut, kami telah membersihkan peralatan yang telah digunakan. Bagi saya, adalah penting untuk membersihkan peralatan supaya ia akan dapat digunakan lagi pada masa akan datang.

Oleh yang demikian, setelah selesai keseluruhannya, saya mendapatkan pengesahan daripada guru besar . Setelah mendapatkan pengesahan daripada tuan guru besar, saya akan menyiapkan laporan keseluruhan projek yang telah dijalankan.

Secara keseluruhannya, projek keceriaan papan kenyataan ini memberikan banyak faedah kepada kami kerana kami dapat mengeluarkan idea dalam menghasilkan sesuatu ruang papan kenyataan yang menarik. Akhir sekali, kami berharap agar murid-murid sekolah dapat melihat dan mengambil sedikit infomasi berkaitan dengan sudut galeri sekolah yang dibuat itu.REFLEKSIBerdasarkan projek yang dijalankan, kami telah mengenalpasti beberapa kekuatan dan kelemahan yang terdapat sepanjang kami terlibat dalam menyiapkan projek ini:

1)Kekuatan Projek / Aktiviti

Rakan praktikum terlibat dan memberikan kerjasama untuk memastikan projek ini siap dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Sepanjang projek dijalankan, guru pembimbing memantau dan memberikan cadangan kepada kami dalam proses penambahbaikan papan kenyataan. Beberapa peralatan yang diperlukan telah sedia ada dan ini memudahkan kerja saya. Kos perbelanjaan mendapat kelulusan daripada pihak sekolah dan telah memudahkan kerja kami untuk menyiapkannya.

2) Kelemahan projek/aktiviti

Kekangan masa pada hari-hari tertentu telah menyebabkan kami terpaksa menangguhkan kerja menghias papan kenyataan.

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN

Justeru, beberapa cadangan penambahbaikan telah disenaraikan sebagai usaha untuk menambah baik kualiti pelaksanaan program sebegini pada masa-masa akan datang. Antaranya ialah:

Menyediakan cermin bagi papan kenyataan tersebut supaya murid tidak dapat mengusik sebarang makluman carta bergambar yang telah dilekatkan.KESIMPULAN

Dengan izin daripada Ilahi projek ini dapat disiapkan dalam masa yang ditetapkan dan tiada sebarang masalah. Semua pihak yang terlibat berpuas hati dan gembira dengan hasil kerja masing-masing. Semoga projek sebegini dapat diteruskan supaya sama-sama menceriakan tempat belajar iaitu sekolah. Disediakan oleh,

.........................................

( ELAINE CHANG HOW YUEN )

Guru Pelatih PISMP Bahasa Cina,

IPG Kampus Gaya.

Disemak oleh,

......................................... ( TAM YUN WAI )

Guru MentorDOKUMENTASI SEPANJANG PROJEK SUDUT GALERI

Gambar 1 Proses Mengunting Hiasan

Gambar 2 Proses Mengunting Hiasan

Gambar 3 Proses Menyediakan Kain

Gambar 4 Menampal Maklumat

Gambar 5 Menampal Maklumat

Gambar 6 Menampal Maklumat

Gambar 7 Papan Kenyataan yang telah Disiapkan

Gambar 8 Sudut Keratan Akhbar