laporan bengkel matematik 2015

Download Laporan Bengkel Matematik 2015

Post on 14-Dec-2015

140 views

Category:

Documents

17 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

laporan

TRANSCRIPT

Laporan Pelaksanaan Intership

LAPORAN BENGKEL MATEMATIK 201529 MAC 2015 ( AHAD)Bengkel Matematik 2015 telah dijalankan pada 29 Mac 2015 (Ahad) mulai jam 2.00 petang hingga 4.30 petang di Bilik Gerakan, SRATAAP. Program ini telah dijalankan bagi semua murid tahun 6. Penceramah jemputan ialah En Wan Azhar Wan Ibrahim (Guru Cemerlang) dari SK Beris Kubor Besar. Berikut ialah gambar semasa bengkel matematik dijalankan.

OBJEKTIF :

Memberi pendedahan kepada murid tentang cara menjawab soalan dengan betul Pendedahan cara pengiraan mengikut skema UPSR

memberi keyakinan yang lebih kepada pelajar-pelajar Tahun 6 dari segi akademik memberi kesedaran kepada pelajar tentang kepentingan kecerdasan emosi dan mewujudkan kesedaran serta motivasi kepada pelajar tentang tangungjawab mencapai kecemerlangan dalam UPSR membantu pelajar tentang bagaimana memastikan markah dapat diperolehi dengan menjawab soalan dengan betul.

KEKUATAN Murid mendapat perkongsian ilmu tentang cara menjawab dan teknik-teknik yang betul.

menerapkan keyakinan yang tinggi terhadap keyakinan mereka menjawab soalan UPSR membantu pelajar menjawab kertas peperiksaan Matematik dengan format UPSR yang sebenar.KELEMAHANDi sebalik kelebihan sesuatu terdapat juga kekurangan dan kelemahan sesuatu. Misalnya kem motivasi yang dijalankan. Di antara kelemahan yang saya dapati sepanjang kem ini berlaku ialah:-1. Pemilihan masa yang kurang bersesuaian.

Murid terlalu penat seharian berada di sekolah, jadi mereka kurang memberi tumpuan semasa penceramah memberikan ceramah.2. Masa yang diperuntukkan

Masa yang diperuntukan kepada murid kurang praktikal dari segi kerja buat dan perjalanan aktiviti program. Ini kerana, masa terlalu singkat dan banyak lagu program yang sepatutnya perlu didedahkan kepada murid.CADANGAN PENAMBAHBAIKAN1. Perlu memilih hari dan masa yang lebih sesuai untuk bengkel ini. Ini kerana murid susah untuk dikawal disebabkan murid yang mengantuk dan letih.KESIMPULANJusteru diharap program seumpama ini perlu diteruskan dari semasa ke semasa bagi menjana kualiti dan peribadi sahsiah murid samaada dari segi intelek mahupun rohani. Cadangan penambahbaikan perlu diambil perhatian agar berlaku tidak berlaku masalah yang serupa pada kem yanga akan datang. Dengan adanya kem sebegini para pelajar juga dapat mengetahui teknik yang berkesan dan mampu menjana idea yang mantap dalam meraih kecemerlangan yang lebih gemilang.