kuliah 2 - penyelenggaran tanaman hiasan

Click here to load reader

Post on 07-Jan-2016

112 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

pertanian

TRANSCRIPT

 • Penyelenggaraan Tumbuhan HiasanYang patah akan tumbuh, yang hilang akan berganti. Jiwa perlu teguh, hidup bahagia di kemudian hari ABM

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan Penyiraman - Tumbuhan memerlukan air yang mencukupi untuk tumbuh sihat- Penyiraman dilakukan setiap hari untuk menggantikan air yang hilang melalui proses transpirasi

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan Penyiraman (samb) - Tanda-tanda kekurangan air: a.daun layu dan tiada tanda pertumbuhan b.daun bawah kuning, layu dan tepinya kering c. bunga pudar dan gugur- Tanda-tanda lebihan air: a. daun layu dan terdapat bahagian yang lembut dan reput b. daun kuning dan hujungnya kering c. daun gugur d. campuran tanah lembap dan lumut tumbuh

 • Penyenggaraan Tumbuhan HiasanTeknik penyiraman a. Manual menggunakan tong penyiram dan hos getah airb. Percikan atau renjisan Menggunakan sistem paip berdiri tegak di tempat terbuka. Sistem tergantung di rumah tumbuhan atau tempat berbumbung dan boleh dikawal secara automatikc. Penyiraman titisan Penggunaan air lebih berkesan kerana setiap pokok menerima air yang dibekalkan melalui hos getah yang berlubang terus ke dalam medium tanaman. la juga boleh dikawal secara automatik. d.Melalui kapilari Teknik ini dilakukan pada tumbuhan di dalam bekas sahaja. Tumbuhan diletakkan di dalam takungan berisi air dan air meresap ke dalam rongga medium sampai ke akar.

 • Penyiraman secara manual dan titisan

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan 2. Pengawalan cahaya - Tumbuhan memerlukan cahaya yang mencukupi untuk melakukan proses fotosintesis dengan lebih berkesan

 • Pengawalan cahayaTanda-tanda kekurangan: 1. tepi daun kekeringan 2. daun-daun sebelah bawah kering dan gugur 3. pertumbuhan pokok menjadi lambat 4. daun-daun menjadi kecil dan tidak sihat 5. daun yang berwarna bertukar hijau 6. pokok tidak mengeluarkan bunga 7. tunas bunga akan gugur Tanda-tanda kelebihan: 1. daun kehilangan warna 2. tepi daun menjadi kering 3. bahagian tumbuhan menjadi lembut 4. terdapat tompok-tompok perang di atas daun ****Keperluan cahaya bagi setiap pokok adalah berbeza boleh dikawal dengan menggunakan jaring teduh (tildenet) 25%, 50% dan 75%.

 • Contoh kawasan landskap dan bekas tanaman yang memerlukan kerja merumput

 • PENYENGGARAAN TUMBUHAN HIASAN 3. Merumputi.Untuk memastikan kawasan nurseri dalam keadaan terkawal daripada tumbuhan yang tidak diinginiii.Contoh rumpai yang biasa adalah : lalang (Imperata cylindrica), rumput halia hitam (Cyperus rotundus) dan rumput kerbau (Paspalum conjugatum)iii.Tujuan merumput adalah: 1. mengelakkan persaingan mendapatkan makanan, air, ruang dan cahaya 2. mengelakkan menjadi perumah kepada penyakit dan perosak seperti serangga, kulat dan bakteria 3. menjadikan kawasan kelihatan bersih dan cantik

  iv.Merumput bolehdilakukan secara manual (cabut guna tangan) atau menggembur tanah v.Kerja-kerja merumput dilakukan sekali dalam masa dua minggu.

 • Imperata cylindrica cyperus-rotundus Paspalum conjugatum

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan4. Pembajaan i.Pembajaan bertujuan memulihkan kandungan nutrien dalam tanahii.Tumbuhan memerlukan unsur-unsur utama seperti nitrogen, fosforus dan kaliumiii.Kekurangan nutrien boleh menyebabkan 1. daun tumbuhan menjadi kuning 2. tumbuhan menjadi terbantut (kerdil) 3. tanaman/dahan mudah patah 4. tumbuhan mudah diserang penyakit

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan4. Pembajaan (samb....) iv.Terdapat dua jenis baja a. baja organik Baja asli yang terdiri daripada sisa tumbuhan atau najis haiwan. Biasanya ia digunakan sebagai baja permulaan. la bertujuan untuk meninggikan tahap kesuburan tanah dan memperbaiki tekstur tanah. Pastikan najis haiwan yang digunakan telah cukup reput. b. baja kimia Baja yang diproses kepada bentuk butiran, hablur dan cecair. Baja kimia jenis butiran boleh digunakan secara terus kepada tanaman jenis hablur dan cecair hendaklah dicampurkan dengan air terlebih dahulu sebelum disembur kepada tanaman.

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan4. Pembajaan (samb....) Kadar pembajaan dan jenis baja yang digunakan bergantung kepada jenis tanaman. Bagi anak pokok dan keratan yang baru ditanam, kadar nitrogen hendaklah 3 hingga 6 kali ganda berbanding kadar fosforus dan kalium. Bagi pokok yang sedang membesar nisbah NPK (nitrogen, fosforus dan kalium) hendaklah sama banyak. Kurangkan kandungan nitrogen sehingga 50% bagi pokok yang akan berbunga. Lakukan pembajaan selepas kerja merumpai dijalankan. Apabila menggunakan baja butiran, pastikan ia tidak terkena pada daun atau tanaman untuk mengelakkan ia melecur atau membunuh tanaman.

 • Kadar pembajaan tanaman hiasan

 • Kaedah pembajaanBeberapa kaedah pembajaan yang boleh digunakan iaitu:a. Pembajaan terusBaja ditabur di sekeliling pangkal pokok mengikut garisan silara atau kanopi. Selepas itu gemburkan tanah, kambus semula dan disiram.b. Pembajaan poketSediakan lubang-lubang kecil mengelilingi pokok mengikut silara. Jarak antara lubang adalah 10 cm -15 cm. Letakkan baja ke dalam setiap lubang, kambus semula dan disiram.

 • Kawasan pembajaan

 • Kaedah pembajaanc. Pembajaan melalui semburan daun (foliar)Bahagian daun dan batang pokok disiram atau disembur dengan larutan yang mengandungi baja sehingga basah sampai ke tanah. Racun kulat dan racun serangga boleh dicampurkan bersama. Kaedah ini sesuai digunakan di tapak semaian. Masa yang paling sesuai untuk melakukan penyemburan ialah pada awal pagi dan lewat petang.

 • Penyemburan baja foliar bersama racun serangga atau kulatKedua

 • Contoh tumbuhan yang terlebih pembajaan

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan5. Pemangkasan i. Memangkas ialah membuang sebahagian daripada tumbuhan dengan cara teratur supaya pokok boleh tumbuh dengan cara yang dikehendaki.

  ii.Tujuan pemangkasan ialah1. mengawal saiz tumbuhan 2. mengurangkan transpirasi 3. mengimbangi pertumbuhan antara batang dan akar 4. menggalakkan pengeluaran bunga dan buah 5. mengekalkan kesuburan tanaman dengan membuang bahagian yang rosak, mati dan berpenyakit 6. meninggikan nilai estetika 7. melatih pertumbuhan tanaman untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki 8. menggalakkan pengedaran udara dan membenarkan cahaya matahari menembusi hingga ke pangkal pokok.

 • Jenis pemangkasanTerdapat tiga jenis pemangkasan :a. Pemangkasan membentukb. Pemangkasan rutin atau biasac. Pemangkasan pemulihan

 • a. Pemangkasan membentukPemangkasan membentuk dilakukan untuk mendapat bentuk yang sesuai pada pokok yang tertentu. Tunas-tunas sisi (susuk) dibuang dan hanya mengekalkan tunas utama tumbuh ke paras yang sesuai.Kemudian barulah dahan dibiarkan tumbuh untuk mendapat bentuk yang dikehendaki.

 • b. Pemangkasan rutin atau biasaPemangkasan rutin dilakukan dengan membuang tunas air, dahan yang patah berpenyakit atau mati. Cantasan ini bertujuan untuk mengekalkan bentuk dan kesuburan pokok. Bagi tanaman seperti Bougainvillea, jambul merak dan melati yang mengeluarkan bunga bersama-sama tunas daun, pastikan tunasnya dipangkas setiap kali selepas berbunga. Jika tidak dipangkas, ia akan tumbuh memanjang, berdaun lebat dan mempunyai bentuk yang liar.

 • c. Pemangkasan pemulihanDilakukan dengan cara memotong dahan pokok sehingga ke pangkal atau batang utama. Ini bertujuan untuk menggalakkan batang atau dahan baru tumbuh dengan segar dan seterusnya dapat memulihkan pertumbuhan pokok tersebut.

 • Memangkas menggunakan mesin pemangkas dan tumbuhan hiasan yang dipangkas dengan baik

 • Cara pemangkasanDahan yang tua- Potongan dibuat hampir dengan tunas dan menyerong supaya air tidak bertakung. Dahan yang besar- Menggunakan kaedah 3 kali keratan. - Dilakukan dengan memotong dahan di bahagian bawah 25 cm dari pangkal batang dilkuti dengan pemotongan kedua di bahagian atas dengan jarak 5 - 8 cm dari keratan pertama. - Apabila dahan jatuh lakukan keratan yang ketiga di pangkal dahan.

 • Pemangkasan dahan besar

 • Selepas PemangkasanSebaik-baiknya dilakukan pada musim pertumbuhan aktif iaitu di akhir musim kemarau dan selepas musim bunga atau buah.Setelah melakukan pemangkasan, bahagian yang luka perlu disapu dengan ubat atau cat coal tar, Santa SM atau ubat-ubat lain untuk mengelakkan serangan kulat.

 • Kawasan yang telah dilakukan pemangkasan membentuk

 • Penyenggaraan Tumbuhan Hiasan6. Pengawalan perosak dan penyakit i. Kesuburan tanah yang diancam penyakit dan perosak akan mengakibatkan hasil dan kualiti tanaman yang kurangii. Jenis perosak dan penyakit 1.Perosak tumbuhan hiasan yang biasa adalah belalang, kumbang, ulat daun, lintah bulan dan siput babi 2.Dua jenis serangga yang sering menyerang ialah dari jenis mengunyah dan menghisap iii. Tanda-tanda perosak jenis pengunyah 1. daun berlubang atau koyak 2. najis serangga bertaburan 3. ulat-ulat perosak merayap di bahagian tanaman 4. akar terpotong atau menjadi pendek 5. daun, buah atau dahan menjadi bengkak dan busuk 6. getah atau cecair kelihatan meleleh iv. Tanda-tanda perosak jenis penghisap 1. daun kerekot atau kekuningan, layu atau mati 2. batang, daun serta buah dipenuhi dengan teritip atau sisik 3. bintik-bintik hitam disebabkan oleh cucukan pada daun, buah atau batang

 • Tanda-tanda serangan perosak jenis mengunyah

 • Pengawalan perosak dan penyakit (samb...) v. Tanda-tanda serangan virus a. pertumbuhan pokok terbantut b.semua bahagian daun berkedut dan kelihatan kecut c. terdapat tompok kuning dan hijau (mozek) di permukaan daun

 • Serangan virus pada daunDaun-daun atau bungan mozaik serta nekr