konsep syukur dan kufur nikmat

Click here to load reader

Download Konsep Syukur Dan Kufur Nikmat

Post on 27-Jun-2015

292 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

KONSEP SYUKUR DAN KUFUR NIKMAT

DISEDIAKAN OLEH: SALSABILA BINTI MOHD AMRAN SITI MARIAM BINTI MOHD MOKRI SITI NUR HAFEEZAH BINTI ISMAIL

PENGERTIAN SYUKUR NIKMAT

Berterima kasih kepada-Nya dengan cara mengingat , menyebut nikmat dan mengagungkan-Nya

PENGERTIAN KUFUR NIKMAT

Tidak menggunakan nikmat Allah SWT pada jalan yang betul. Menggunakan nikmat yang diberikan pada jalan yang dibenci-Nya.

NIKMAT IMAN DAN ISLAM Firman Allah SWT dalam surah Al-Maidah ayat 3 : Pada hari ini telah Aku sempurnakan agamamu dan telah Aku cukupkan nikmatKu atasmu dan Aku redha Islam sebagai agamamu Melalui deen Islam kita beroleh pedoman hidup yang sempurna. Islam agama yang syumul. Manakala dengan Iman pula, kita dianugerahkan taufiq dan hidayah ke jalan ketaatan.

Oleh itu sentiasalah bersungguh-sungguh mentaati perintah Allah dan menjauhi perbuatan keji. Di samping mengerjakan amal soleh supaya menepati ciri-ciri muslim yang teguh iman.

SYUKUR ATAS NIKMAT KEMERDEKAAN DAN KESTABILAN NEGARA

AL-A RAF AYAT 96= Melalui ayt d ats dpt kta fhm: 1.Allah mmbr nkmt y byk klu kta b iman n b taqwa. 2.klu x,nntknlh kdtgn azab seksa y tlh dsedikn Allah.

SURAH AL-IMRAN AYAT 103 B pgg teguh dgn agama Allah. SURAH AL-IMRAN AYAT 104 Tertegaknya amar ma ruf nahi munkar

SURAH AL-IMRAN AYAT 105 B satu-padu

CARA MENSYUKURI NIKMAT KEMERDEKAAN N KESTABILAN NEGARA

B pgg teguh dgn agma Allah Kukuhkn ukhuwwah islamiah antara kta Elak ktegangan n p musuhn Adanya amar ma ruf nahi munkar Tegakkn kalimah Allah B satu-padu dlm segala hal

TAKRIF NIKMAT

semua bentuk kesenangan, keperluan dan keselesaan yang diterima oleh seseorang seperti kesihatan, makanan, tempat tinggal dan keamanan.

ADAB MENERIMA NIKMAT

Kita dikehendaki sentiasa bersyukur apabila menerima nikmat dari Allah.

CARA BERSYUKUR

LISAN

HATI

AMALAN

KESAN MENSYUKURI NIKMAT Hati dan jiwa kita menjadi lembut. Mudah merasai dhaifnya diri di hadapan Allah. Meletakkan pergantungan kepada Allah. Menghindarkan hasad dengki dan permusuhan. Hidup dalam suasana harmoni. Segenap anggota badan mudah terdorong melakukan ketaatan di samping menjauhi maksiat.

KESAN TIDAK MENSYUKURI NIKMAT Allah menarik balik nikmat yang diberi. Individu dan masyarakat menjadi mundur. Ditimpa kesempitan hidup. Tidak dihormati oleh masyarakat. Menerima azab di akhirat.

SURAH IBRAHIM Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih. (QS. Ibrahim: 7)

KALAU ADA JARUM YANG PATAH ; JANGAN DISIMPAN DI DALAM PETI; KALAU ADA SILAP DAN SALAH; JANGAN DISIMPAN DI DALAM HATI.

SEKIAN TERIMA KASIH KERANA SUDI MENDENGAR, SEGALA SALAH N SILAP HARAP DAPAT DIMAAFKAN