kids atlet

Download Kids Atlet

Post on 05-Sep-2015

249 views

Category:

Documents

13 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Olahraga Kanak-kanak umur 7-8 tahun

TRANSCRIPT

PJMS 3023 KIDS ATHLETICS

CHOW CAI JIE, FATIN NURSHUHIERA BINTI ZAMRIKHOR CHOO YEN, NG CHIE CHIN, OOI LI ZHI

PJMS 3023

OLAHRAGA, badminton dan softball

KIDS ATHLETICSKONSEP "ATHLETICS IAAF KIDS ""ATHLETICS IAAF KIDS " bertujuan untuk memberi kegembiraan dalam acara Olahraga.Acara-acara yang inovatif akan membolehkan kanak-kanak untuk meneroka aktiviti asas seperti: sprinting (lari pecut), endurance running (daya tahan larian ), jumping (melompat), throwing/putting (membaling/ melontar) Acara ini boleh diadakan di mana-mana tempat seperti stadium, taman permainan, gimnasium, atau di mana-mana kawasan sukan.Acara sukan bagi 7-8 tahunSprint/Hurdles Shuttle Relay Endurance Race Formula One Forward Squat Jump Speed Ladder Cross Hop Rope Skipping Triple Jump within a limited area Kids Javelin Throw 2Knee Throw Target Throw over a Barrier sprinting/Running EventsSprint/Hurdles Shuttle RelayLarian pendek ulang-alik yang menggabungkan kepecutan dan halangan.

Cara bermain:5 Sepasukan berada di garisan permulaan lorong lurus dan 5 lagi berada secara bertentangan iaitu di lorong yang ada pagar.Peserta pertama berlari sejauh 40 meter dan menyerahkan gelang getah kepada peserta ke-2.Peserta kedua hendaklah memegang tiang bendera semasa menerima gelang getah dan terus berlari melompat melalui slalom dan melompat sisi pagar.Pertandingan berterusan sehinggalah semua peserta berjaya melakukan larian dan lompatan pagar.Pertandingan berterusan sehinggalah semua peserta berjaya melakukan larian dan lompatan pagar.

8 Endurance RacePerlumbaan 150m menggunakan 8 minit

Cara bermain:Setiap pasukan perlu berlari mengelilingi kawasan yang disediakan sejauh 150m bermula dari titik permulaan.Setiap ahli pasukan mestilah berlari mengelilingi kawasan tersebut sebanyak yang mungkin dalam masa 8 minit.Setiap ahli pasukan akan memulakan acara dengan satu kad yang kemudiannya akan diberikan kepada ahli kumpulan lain setelah menyelesaikan pusingan.Sebelum memulakan pusingan lain, pemain akan mengambil kad yang lain atau sama sehingga ke seterusnya.Selepas 7 minit, minit terakhir akan di umumkan dengan tiupan wisel.

Formula oneGabungan flat- (rata), hurdles- (halangan) dan slalom-sprint (pecut).

Cara bermain :Laluan yang dianggarkan 80 meter ini terbahagi kepada kawasan-kawasan yang setiap satunya sesuai untuk memecut datar, memecut melepasi pagar, dan memecut mengelilingi kawasan pelbagai rintangan.Gelungan lembut digunakan sebagai baton. Setiap peserta perlu memulakan aktiviti dengan melakukan gulingan ke hadapan ke atas tilam. Setiap ahli kumpulan perlu melengkapkan keseluruhan laluan.Sebanyak 6 pasukan boleh bertanding pada satu-satu masa.

Jumping eventsForward squat jumpsMelompat dua kaki ke hadapan dari kedudukan yang mencangkung.

Setiap peserta akan bermula dengan berdiri di garisan permulaan dengan gaya lompat jauh berdiri.Peserta pertama akan berdiri dengan hujung jari kaki di belakang garisan permulaan.Peserta akan membuat lompatan sejauh yang mampu dan mendarat dengan kedua-dua belah kaki.Jika peserta terjatuh dan hanya mendarat dengan satu kaki jarak tersebut akan diambil kira untuk peserta berikutnya memulakan lompatan baru.

Speed ladderBerlari ulang alik melalui tangga.

Setiap peserta akan berlari dari garisan perumulaan melalui petak ladder dan menyentuh kon di hujung larian dan berpatah balik melalui petak ladder semula dan menyentuh kon yang berada di garisan permulaan.Tempoh masa setiap peserta melakukan aktiviti akan dicatat.Setiap peserta akan diberikan 2 kali percubaan.

Cross hopMelompat dengan kedua-dua kaki sambil menukar arah.

Dari titik tengah jumping cross, peserta akan melompat ke hadapan, ke belakang dan ke sisi.Kebiasaannya, titik permulaan adalah dari pusat silang ke hadapan ; kemudian undur ke tengah, kemudian lompat ke kanan dan kembali ke tengah semua. Seterusnya, lompat ke kiri dan kembali ke tengah dan akhir sekali, lompat ke belakang dan kembali ke tengah semula.

Rope skippingLompat tali selama 15 saat.

Setiap peserta diberi 2 kali percubaan untuk melakukan skipping selama 15 saat.

Peserta mesti melompat dengan kedua-dua belah kaki.

Triple jump Menyiapkan lompatan kijang dalam kawasan yang terhad.

Atlet akan dipilih mengikut kawasan lompat kijang yang sesuai dengan tahapnya.Selepas berlari sejauh 5m, mereka akan melompat dengan sebelah kaki, melangkah dan melompat dengan dua belah kaki.Acara ini perlu dilakukan melalui dua lorong yang ditetapkan.Kawasan melompat ( jadual pemarkahan ) : 1m = 1 mata , 1,25m = 2 mata, 1,50m = 3 mata.

Throwing eventsKids javelin throwMembaling Kids Javelin dengan satu tangan.

Setiap peserta akan diberikan 2 kali percubaan untuk melontar Kids Javelin dari kawasan yang jaraknya 5m.

Peserta yang memijak garisan akan dibatalkan rejamannya.

Knee throwMembaling bola dengan kedua-dua tangan dari kedudukan yang melutut.

Peserta akan melutut di atas tikar/pelapik lembut menghadap ke hadapan.Peserta meletakkan bola di belakang aras kepala dalam keadaan selesa sebelum melakukan persediaan untuk membuat balingan.Peserta membuat balingan menggunakan kudrat yang ada pada jarak yang sepatutnya.

Target throw over a barrierMelempar sasaran dengan satu tangan.

Setiap peserta akan cuba membaling bola melepasi palang dan jatuh ke dalam kawasan yang disediakan dengan jarak yang disukainya iaitu, 5m, 6m, 7m dan 8m.

Setiap peserta diberikan 3 kali percubaan.

Terima kasih

Recommended

View more >