kesenian, kebudayaan dan muzik

Download Kesenian, Kebudayaan Dan Muzik

Post on 05-Mar-2016

91 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

AWESOME

TRANSCRIPT

BENGKEL MUZIK TRADISIONAL DI SARAWAK

BENGKEL KESENIAN, KEBUDAYAAN DAN MUZIKTRADISIONAL MASYARAKAT DI SARAWAK

OBJEKTIF Mendedahkan keunikan muzik Sarawak mengikut kaumMemperkenalkan kesenian dan kebudayaan di negeri SarawakMengajar peserta untuk bemain alat muzik masyarakat Sarawak

KESENIAN

PUA KUMBUPua Kumbu bermaksud selimut yang digunakan oleh kaum Iban untuk berlindung daripada segala benda buruk mahupun malapetaka yang ingin menimpa keluarganya.

MANIK Manik merupakan barangan perhiasan yang dihasilkan oleh hampir semua suku kaum

TERABAI Terabai merupakan salah satu alat untuk beperang iaitu dijadikan sebagai perisai.

TIKAR ROTAN & TIKAR BEMBANTikar ini diperbuat daripada rotanTikar bemban pula diperbuat daripada batang bembanDijadikan sebagai tempat untuk menjemur padi dan menjadi alas ruang tamu mahupun dapur.Kini ia menjadi kraftangan yang unik sebagai perhiasan ruang tamu pelengkap citarasa yang nampak mewah.

Kebudayaan

TARIAN NGAJATNgajat bagi orang-orangIbanialah tarian semasa menyambutHari Gawaiorang-orangIbansebelum berperang dan selepas musim menuai. Pada zaman dahulu tarian tersebut ditarikan selepas mereka kembali dari berperang.

TARIAN DATUN JULUDTarian Kenyalang adalah sebuah tarian tradisional suku kaum Kenyah diSarawak.Tarian ini dicipta menggambarkan kegembiraan serta kesyukuran.Pada masa dahulu tarian ini dipersembahkan sewaktu perayaan kemasyarakatan bagi menyambut kepulangan parapahlawan dari berburu, atau sewaktu perayaan tahunan yangmenandakan tamatnya musim menuai.

Muzik

TAWAKDibuat dari perunggu berbentuk bulat. Dindingnya tebal, berbusut di tengah-tengah bahagian permukaannya.

SAPEBerbentuk seperti gambus panjang bertali empat. Badannya panjang dan berbentuk hampir empat segi dan diperbuat dari kayu jokuvang. Dipermukaan sape ini kebiasaannya didapati ukiran bermotif orang Iban Sarawak serta diwarnakan samada merah atau hitam.

ENGKEROMONGGong kecil diperbuat daripada perenggu berbentuk periok. Berbusut di tengah permukaannya. Lapan buah gong bagi satu set diatur berbaris di atas para yang panjang. Semua alat-alat muzik ini dimainkan oleh kaum lelaki.

BEBENDAI Bebendai ialah gong kecil yang tergantung.berbentuk bulat dan membukit di tengah.

KETEBUNG Drum yang boleh diketuk dari satu sudut sahaja dan diperbuat daripada bahan semulajadi.Berbentuk bulat dan memanjang keatas..

Statistikpenyertaan bengkel kesenian, kebudayaan dan muzik masyarakat sarawak Tahun Jumlah peserta201020112012201320142015SOALAN 1 Adakah Sape merupakan alat muzik suku kaum Kenyah?Betul Salah Jerry Kamit - Lan E sapemp3lio.commp3hup.commp3hup.com185087.8eng - mp3hup.com

View more