kertas kerja denggi

Download kertas kerja denggi

Post on 11-Jan-2016

43 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

PAPER WORK

TRANSCRIPT

NAMA PROGRAMGotong-Royong Pencegahan Denggi

PENDAHULUANProgram Gotong-Royong Pencegahan Denggi ini adalah merupakan satu aktiviti di SK Beta Hulu yang dikendalikan oleh warga SK Beta Hulu. Motif utama program ini diadakan adalah untuk membersihkan kawasan persekitaran sekolah menjadi kawasan yang bebas dari nyamuk aedes dan memperbaiki lokaliti supaya kondusif dan selamat dari masalah demam denggi. Ia juga merupakan salah satu aktiviti tahunan bagi semua kelab dan persatuan di SK Beta Hulu. Melalui program ini juga, ia diharapkan akan dapat meningkatkan semangat kerjasama dan semangat berdikari dalam diri murid di samping dapat menanam sikap kepentingan menjaga kebersihan persekitaran dan kesihatan dalam melalui kehidupan sebagai murid sekolah serta mendidik murid menjadi lebih bertanggung jawab, beretika dan menghargai alam sekitar.

OBJEKTIF0. Menghapuskan kawasan tempat pembiakan nyamuk aedes di persekitaran sekolah.0. Memberi kesedaran betapa pentingnya menjaga kawasan persekitaran supaya bebas daripada nyamuk aedes.0. Memberi pengetahuan kepada murid mengenai bahayanya nyamuk aedes dan demam denggi. 0. Menyemai sikap kerajinan, bertanggungjawab, tolak ansur dan mementingkan kebersihan dan kesihatan dalam diri murid.0. Memberi peluang kepada setiap peserta mengembangkan lagi potensi kendiri secara seimbang dan menyeluruh.0. Mengeratkan hubungan dan kemesraan di antara peserta dengan guru dan sesama murid.

RASIONALAdalah diharapkan dengan terlaksananya program ini dengan tersusun mengikut setiap perancangan, segala matlamat dan objektif yang dirangka akan tercapai dengan penuh jayanya.

TEMPAT, TARIKH & MASA5.1Tempat: Kawasan Persekitaran SK Beta Hulu.i. Sekitar luaran dan dalam kelas bangunan lama.ii. Sekitar dataran perhimpunan, belakang kantin dan taman permainan murid Pra sekolah.

5.2Tarikh : 12 Ogos 2015 (Rabu)

5.3Masa: 8.00 pagi hingga 10.00 pagi.

KUMPULAN SASARANWarga Sekolah , AJK PIBG dan Ibu bapa

JAWATANKUASA PROGRAM

Penasihat: En. Che Hussin bin Harun (GB)Pengerusi: En. Che Ab Ghazak bin Che Omar (PK Hem)

Naib Pengerusi: i. Tn. Hj. Mat Zawawi bin Yahaya (PK Pen) ii. Pn. Juliyaiza bt Hussin (PK KO)

Setiausaha: Pn. Nurliza bt IsmailBendahari:Pn. Norma bt Mat Salleh

Ahli Jawatan kuasa: YM. Tg. Mazzlan b Raja Daud En. Mohd Zawawi b Ab Hamid Pn. Hjh. Zurahmah bt Yusoff

PeralatanNama i. En. Mohd Zawawi b Ab HamidBidang Tugas menyediakan peralatan dan bahan untuk program seperti baldi, sabun, penyapu, plastik sampah dan lain-lain.

Makanan & MinumanNama i. Pn. Napisah bt Ab RahmanBidang Tugas mengurus dan menyediakan makanan dan minuman murid-murid dan guru-guru.

JurufotoNama i. En. Mohd Ramdan bin AliBidang Tugas Mengambil gambar-gambar bagi program gotong-royong.

DokumentasiNama i. Pn. Nurliza bt IsmailBidang Tugas Menyediakan kertas kerja dan laporan berkenaan program gotong-royong.

ATURCARA PROGRAM

7.40 pagi :Berkumpul di tapak perhimpunanBacaan Doa Ustaz Salahudin bin SemanUcapan Perasmian En. Che Hussin bin HarunGuru BesarTaklimat dan Pembahagian LokasiEn. Che Abdul Ghazak Che OmarPK HEMProgram BermulaJamuan ringan

PEMBAHAGIAN KAWASAN DAN TUGASNAMA BLOKPENYELIAPERALATAN

WARISAN, LESTARIRAHANI BT IBRAHIM Tukul, Besi Kerbau Sikul Cangkul Penyapu Pencakar Alatan Yang Difikirkan Perlu

BENDAHARA, LAKSAMANA, BESTARIEN. SHAHRIZAN

TEMENGGONG, MUSALLANORAINI BT AWANG KECIK

SALIRAN DAN PERPARITANEN. HARUN

Murid Tahap 1 membersihkan kelas , kawasan sekeliling dan membasuh tong-tong sampah

Murid-murid Tahap 2 membersihkan kelas, kawasan sekeliling, membasuh tong sampah dan membantu di kawasan yang telah ditetapkan.

PENUTUPSemoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka supaya bebas dari permasalahan nyamuk aedes dan demam denggi demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Kami amat berbesar hati dan berterima kasih atas segala sokongan dan sumbangan yang diberikan oleh guru-guru, ibu bapa dan pihak pentadbir sekolah terutama guru besar yang telah memberikan kebenaran dan sepenuh kerjasama bagi menjayakan program yang telah dirancang. Adalah diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan.

Disediakan oleh,Tarikh:

............................................................(NURLIZA BT ISMAIL)Setiausaha

Disokong oleh,

.........................................(EN. CHE AB GHAZAK BIN CHE OMAR)Pk Hal Ehwal MuridSK Beta Hulu

Diluluskan oleh,

.........,...........................................(EN. CHE HUSSIN BIN HARUN)Guru BesarSK Beta Hulu

LAPORAN GOTONG-ROYONG PENCEGAHAN DENGGI

Ucapan Perasmian oleh Tuan Guru Besar

Taklimat dan Pembahagian Kawasan oleh PK HEM

Pelaksanaan Program Gotong- Royong Pencegahan Denggi

9